ΦΑΡΜΑΚO

Η φαρμακοβιομηχανία ευελπιστεί να πληρωθεί 300 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμα εντός του Ιουλίου

Εντός του Ιουλίου ευελπιστούν να πληρωθούν οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας για τα ληξιπρόθεσμα, με το ποσό των 300 εκατ. ευρώ.

Η φαρμακοβιομηχανία ευελπιστεί να πληρωθεί 300 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμα εντός του Ιουλίου

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Το ποσό αυτό έχει ενταλματοποιηθεί ωστόσο υπάρχουν φόβοι μήπως η διαδικασία κολλήσει στους πάρεδρους, ή στην ... θερινή γραφειοκρατική ραστώνη, και έτσι τα χρήματα του Ιουνίου (σ.σ. τα 300 εκατ. ευρώ είναι πληρωμή Ιουνίου) δοθούν τελικά τον Σεπτέμβριο.

Αυτό αναφέρουν εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης έχει φροντίσει η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων να γίνει ανά κωδικό, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει διαφάνεια και ξεκάθαρες διαδικασίες.

Εν τω μεταξύ, οι πληρωμές των ληξιπρόθεσμων για τους προμηθευτές του ΕΣΥ, έχουν ήδη ξεκινήσει, όπως ανακοίνωσε και χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ήδη εγκρίθηκε το ποσό των 254 εκατ. ευρώ που προορίζεται για τα νοσοκομεία της 1ης και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), ενώ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσουν και τα νοσοκομεία των υπολοίπων ΥΠΕ. Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας έως το τέλος του 2016 θα έχουν εξοφληθεί συνολικά 1,1 δις. ευρώ ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές Υγείας.

Όπως έχει τονίσει ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός αλλά και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μέχρι τον Οκτώβριο, οι προμηθευτές του Δημοσίου (που δεν είναι μόνο η φαρμακοβιομηχανία και οι προμηθευτές του ΕΣΥ) θα λαμβάνουν κάθε μήνα 700 εκατ. ευρώ από την υποδόση που έλαβε η χώρα μας αμέσως μετά την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Τα χρήματα αυτά, όπως είναι λογικό, τα αναμένουν ως μάνα εξ ουρανού όλοι οι προμηθευτές ιδιαίτερα δε οι εκπρόσωποι της φαρμακευτικών επιχειρήσεων, καθώς οι δραματικές μειώσεις τιμών στα φάρμακα αλλά και τα χαράτσια clawback και rebate - τα οποία αναμένεται να αγγίξουν στο τέλος του έτους το ένα δισ ευρώ περίπου για το 2016- αποτελούν χαριστική βολή για την βιωσιμότητα των βιομηχανιών.

Διαβάστε ακόμη:

Ξεκίνησε η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων προς τους προμηθευτές - 1,1 δισ ευρώ μέχρι τέλος του 2016

ΣΕΙΒ: Οι φήμες για τα ληξιπρόθεσμα που διχάζουν τον κλάδο και η εγκύκλιος Χουλιαράκη