ΦΑΡΜΑΚO

Κοινή η παρέμβαση Ελλάδας και Ευρωπαϊκού νότου στην ΕΕ για την πολιτική φαρμάκου

Η ανάγκη διακρατικής συνεργασίας και συντονισμού ανάμεσα σε ομάδες χωρών με στόχο την από κοινού διαπραγμάτευση τιμών στα φάρμακα που θα επιτρέπουν την ευχερή πρόσβαση των ασθενών στις νέες αποτελεσματικές θεραπείες , αλλά και θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων συστημάτων υγείας, διπιστώθηκε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς την Παρασκευή, στην πολυμερή συνάντηση με πέντε χώρες του Ευρωπαικού νότου (Ελλάδα , Κύπρος, Πορτογαλία, Ιταλία, Μάλτα) που οργάνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Κοινή η παρέμβαση Ελλάδας και Ευρωπαϊκού νότου στην ΕΕ για την πολιτική φαρμάκου

Συμφωνήθηκε η συγκρότηση μόνιμης τεχνικής Επιτροπής με ειδικούς στη φαρμακευτική πολιτική από κάθε χώρα , η οποία θα προετοιμάσει τα επόμενα βήματα που είναι η δικτύωση και ανταλλαγή πληροφοριών , εμπειριών και τεχνογνωσίας ανάμεσα στα κράτη-μέλη σε θέματα Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας (ΗΤΑ) , ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του συστήματος Υγείας, θεραπευτικών πρωτοκόλλων, τιμολόγησης φαρμάκων και κυρίως, συστηματικής διαπραγμάτευσης με τη φαρμακοβιομηχανία.

Η αναβαθμισμένη αυτή διακρατική συνεργασία σε επιχειρησιακό επίπεδο που για 1η φορά αναπτύσσεται στο Ευρωπαϊκό Νότο, δημιουργεί τις προϋποθέσεις σε επόμενο στάδιο και για πολιτικές συγκλίσεις σε πολλά κομβικά ζητήματα που αφορούν την πολιτική φαρμάκου και την προώθηση από κοινού παρεμβάσεων στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

img 3592

Να θυμίσουμε ακόμη, ότι ανοίγει και το μείζον θέμα της αποζημίωσης των φαρμάκων για την Ηπατίτιδα C. Όπως τόνισε συγκεκριμένα στην ομιλία του ο υπουργός Υγείας, ολοκληρώνεται στη χώρα μας για πρώτη φορά η διαπραγμάτευση για τα φάρμακα της ηπατίτιδας C μεταξύ της βιομηχανίας και της ειδικής Επιτροπής του ΕΟΠΥΥ, προσδοκώντας θετική κατάληξη και αξιόλογη μείωση των δυσβάστακτων τιμών αποζημίωσης τους. Ήδη εδώ και καιρό πραγματοποιούνται στο υπουργείο Υγείας συναντήσεις της πολιτικής ηγεσίας με τις φαρμακοβιομηχανίες προκειμένου να καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα αναφορικά με την αποζημίωση των θεραπειών για την ηπατίτιδα C.

Στη συνάντηση που συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος συμμετείχαν οι Υπουργοί Υγείας Ελλάδας, Κύπρου και Πορτογαλίας , ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας της Μάλτας , εκπρόσωπος της Υπουργού Υγείας της Ιταλίας, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Υγείας της ΕΕ καθώς και πολλοί εμπειρογνώμονες από όλες τις χώρες . Στη συζήτηση μετείχε ως παρατηρητής ο Πρέσβης της Βουλγαρίας στην Ελλάδα.

Συντονιστικό ρόλο στην τεχνική συζήτηση για τη διαπραγμάτευση με τη φαρμακοβιομηχανία με στόχο μείωση των τιμών αποζημίωσης στα ακριβά-καινοτόμα φάρμακα, είχε ο κ.Πάνος Καναβός, καθηγητής στο LSE , ειδικός στη φαρμακοοικονομία και άτυπος τεχνικός σύμβουλος της χώρας μας.

Διαβάστε ακόμη:

Ξανθός & χώρες του Ευρωπαϊκού νότου συγκροτούν Επιτροπή για την διαπραγμάτευση των ακριβών φαρμάκων

Ξανθός: Κοινή η αγωνία στην Ευρώπη για προσιτό φάρμακο - Στοχεύουμε σε νέα εθνική πολιτική φαρμάκου