ΦΑΡΜΑΚO

Ελληνορωσική συνεργασία –με προσδοκίες– στον τομέα του φαρμάκου - Τι ανακοινώθηκε στην 81η ΔΕΘ

Ελληνορωσική συνεργασία στον τομέα του φαρμάκου ετοιμάζει η κυβέρνηση, η οποία ανακοινώθηκε στην 81η ΔΕΘ, στα πλαίσια του Ελληνορωσικού Επιχειρηματικού Φόρουμ, όπου η Ρωσία είναι τιμώμενη χώρα για εφέτος. Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες με τα διακεκριμένα τους προιόντα και την σημαντική τους εμπειρία στο εξωτερικό, αποτελούν την κρίσιμη αυτή οικονομική στιγμή για την χώρα, την δυναμική λύση για να τραβήξουν μπροστά το άρμα της ευάλωτης επιχειρηματικότητας. Τα εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα, τα οποία εμπιστεύονται μεγάλες αγορές του εξωτερικού, ήρθε η ώρα να ανοιχτούν πολύ ελπιδοφόρα και στην αχανή αγορά της Ρωσίας. Με αυτόν τον τρόπο, θα κερδίσουν, τόσο η ελληνική οικονομία, οι ελληνικές βιομηχανίες αλλά και οι ξένοι ασθενείς.

 

Ελληνορωσική συνεργασία –με προσδοκίες– στον τομέα του φαρμάκου - Τι ανακοινώθηκε στην 81η ΔΕΘ

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η εισήγηση του Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα «για μια νέα ώθηση στην Ελληνορωσική Οικονομική Συνεργασία» που οργανώθηκε στη ΔΕΘ στα πλαίσια Ελληνορωσικού Επιχειρηματικού Φόρουμ, αποτελεί χωρίς αμφιβολία, ψήφο εμπιστοσύνης για τις ελληνικές επιχειρήσεις και ταυτόχρονα δημιουργεί προσδοκίες για την επόμενη ημέρα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Στην εισήγησή του ο υπουργός, αναφέρεται επίσης και στο γεγονός, ότι για πρώτη φορά το Κράτος και το Ασφαλιστικό Σύστημα διαπραγματεύεται μέσω της ειδικής επιτροπής του ΕΟΠΥΥ, με τη φαρμακοβιομηχανία προσιτές τιμές σε νέα φάρμακα που αποδεδειγμένα έχουν θεραπευτικό όφελος και κλινική αποτελεσματικότητα.

Εν τω μεταξύ, όπως έγραψε η ρεπόρτερ του newsbomb κυρία Διονυσία Προκόπη, από την αποστολή της στην ΔΕΘ, στο πλαίσιο των αναβαθμισμένων διμερών σχέσεων με τη Ρωσία, αναμένεται το προσεχές διάστημα, να υπογραφεί πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του ΙΦΕΤ και της Ρωσικής Ένωσης Φαρμακοβιομηχανιών.

Ας δούμε αναλυτικά την εισήγηση του υπουργού Υγείας με την οποία ανακοινώνεται η ελληνορωσική συνεργασία:

Το φάρμακο ως προνομιακό πεδίο αναπτυξιακής συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας.

«Σε μια χώρα που βρίσκεται εδώ και χρόνια σε μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής κρίσης, η συζήτηση για ανάπτυξη, διακρατικές συνεργασίες επιχειρηματικές συμφωνίες που δημιουργούν προοπτικές αμοιβαίου οφέλους, μεταφοράς τεχνογνωσίας, νέων θέσεων εργασίας, είναι αυτονόητο ότι είναι ευπρόσδεκτη και έχει θετική αντανάκλαση στο κοινωνικό κλίμα και στην προσδοκία βιώσιμης και αξιοπρεπούς εξόδου από την κρίση, τις μνημονιακές δεσμεύσεις και τα μέτρα λιτότητας.

Το φάρμακο είναι για την Ελλάδα ένας τομέας προνομιακός όχι μόνο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, αφού υπάρχει εξαιρετική παραγωγική εμπειρία, τεχνογνωσία, εξειδίκευση, εκπαιδευμένο προσωπικό, δυνατότητες αξιοποίησης του αξιόλογου επιστημονικού δυναμικού που «παράγουν» τα ελληνικά πανεπιστήμια , αλλά και για την οργάνωση ενός αναβαθμισμένου συστήματος κοινωνικής προστασίας , που αποτελεί όρο ουσιαστικής οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας .

Επειδή ακριβώς θεωρούμε την πρόσβαση στο φάρμακο ως ένα καθολικό δικαίωμα των ανθρώπων και επειδή η αγορά έχει την τάση να δημιουργεί ανισότητες , απαιτείται μια συνεκτική δημόσια φαρμακευτική πολιτική που θα βάζει τις προτεραιότητες, θα ιεραρχεί ανάγκες και θα διασφαλίζει τους κοινωνικούς όρους λειτουργίας της φαρμακευτικής αγοράς. Τους όρους δηλαδή για καθολική και ισότιμη πρόσβαση στα φάρμακα, ιδιαίτερα τα καινοτόμα, για την ορθολογική συνταγογράφηση τους με βάση θεραπευτικά πρωτόκολλα και κυρίως, για τη σταδιακή μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών.

Η αναπτυξιακή σημασία λοιπόν μιας συνεργασίας με μια μεγάλη χώρα όπως η Ρωσία και μια δυναμική φαρμακευτική αγορά, είναι προφανής. Η ιδιαιτερότητα της κυριαρχίας σ’αυτή την αγορά εισαγόμενων επωνύμων γενοσήμων, δημιουργεί ευνοϊκό έδαφος για την πολυεπίπεδη συνεργασία με φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν στην Ελλάδα καλής ποιότητας γενόσημα φάρμακα και έχουν ήδη μια πολύ σημαντική παρουσία σε αγορές του εξωτερικού.

Η στρατηγική της προώθησης εγχωρίως παραγομένων γενοσήμων και ο περιορισμός των εισαγωγών φαρμάκων, φαίνεται ότι αποτελεί ένα στοιχείο κοινής προσέγγισης και συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα στην Ελλάδα , παρά την υπάρχουσα παραγωγική δυνατότητα, το 77% της εγχώριας κατανάλωσης καλύπτεται σήμερα από φάρμακα πολυεθνικών εταιρειών και το υπόλοιπο 23% από φάρμακα ελληνικών βιομηχανιών. Η παραγωγική-αναπτυξιακή στήριξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και η αύξηση της διείσδυσης γενοσήμων που παράγονται στη χώρα και μπορούν να καλύψουν ένα πολύ μεγάλο μέρος των φαρμακευτικών αναγκών του πληθυσμού, ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και στα συνήθη χρόνια νοσήματα, αποτελεί για μας προτεραιότητα και υποχρέωση.

Στην Ελλάδα έχουμε σημαντική εμπειρία:

- στις διαδικασίες έγκρισης νέων φαρμάκων
- στον τομέα της κλινικής έρευνας , της καινοτομίας, της οργάνωσης της παραγωγής με βάση standars ποιότητας ( GMP’s)
- στον έλεγχο της βιοδιαθεσιμότητας και βιοïσοδυναμίας των φαρμάκων
- στην τιμολόγηση των φαρμάκων, παρότι το σημερινό σύστημα που επιβλήθηκε στα πλαίσια μνημονιακών συμφωνιών εχει πολλές στρεβλώσεις και έχει δημιουργήσει πολλαπλά αδιέξοδα στη φαρμακευτική πολιτική , τα οποία προσπαθούμε σε συνεργασία με τη φαρμακοβιομηχανία να αντιμετωπίσουμε.

Επίσης , αναπτύσσουμε αυτή την περίοδο τεχνογνωσία στη διαπραγμάτευση των τιμών αποζημίωσης των καινοτόμων και ακριβών φαρμάκων και είναι πολύ σημαντικό ότι για πρώτη φορά το Κράτος και το Ασφαλιστικό Σύστημα διαπραγματεύεται, μέσω της ειδικής επιτροπής του ΕΟΠΥΥ , με τη φαρμακοβιομηχανία προσιτές τιμές σε νέα φάρμακα που αποδεδειγμένα έχουν θεραπευτικό όφελος και κλινική αποτελεσματικότητα.

Όπως επίσης είναι πολύ σημαντική η ελληνική πρωτοβουλία για συνεργασία 5 χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου (Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία) στον τομέα της φαρμακευτικής πολιτικής και στην από κοινού διαπραγμάτευση με τις πολυεθνικές τιμών αποζημίωσης για τα καινοτόμα φάρμακα που θα διασφαλίζουν τόσο την ευχερή πρόσβαση των πολιτών σ’αυτά, όσο και την οικονομική βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας.

Τέλος, προετοιμάζουμε συστηματκά την ανάπτυξη συστημάτων αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας-φαρμάκου (ΗΤΑ) , που θα επιτρέψουν τον επιστημονικά τεκμηριωμένο έλεγχο της έγκρισης νέων ιατροτεχνολογικών προϊόντων, καθώς και την ορθολογική χρήση φαρμάκων-εξετάσεων-θεραπευτικών πράξεων στο σύστημα υγείας.

Έχουμε λοιπόν πολλαπλά πεδία για να διερευνήσουμε τις δυνατότητες, τις ευκαιρίες ή και τις ενδεχόμενες δυσκολίες στη συνεργασία των 2 χωρών , ενώνοντας δυνάμεις και προωθώντας στνέργειες σε ένα ασταθές και μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον».

Διαβάστε ακόμη:

Αποκλειστικό - ΔΕΘ 2016: Υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσίας στο φάρμακο

Η μελέτη για την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και στο βάθος το Εθνικό Σχέδιο