ΦΑΡΜΑΚO

Προσφυγή στο ΣτΕ για την κατάργηση των περιορισμών για το άνοιγμα φαρμακείου

Πλήρες άνοιγμα του καθεστώτος ίδρυσης φαρμακείων από φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες διεκδικούν τρεις επιχειρηματίες.

Προσφυγή στο ΣτΕ για την κατάργηση των περιορισμών για το άνοιγμα φαρμακείου

Με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητούν την κατάργηση των περιορισμών για την ίδρυση φαρμακείου, οι οποίοι θεσπίζονται με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) 36277 του 2016. Στην αίτηση ακύρωσης αναφέρουν ότι η εν λόγω ΚΥΑ είναι αντίθετη στο Σύνταγμα και το Κοινοτικό Δίκαιο, ενώ έπρεπε να είχε έρθει με τη μορφή Προεδρικού Διατάγματος.

Σημειώνεται ότι δύο από τους τρεις προσφεύγοντες είναι φαρμακοποιοί. Ο πρώτος κατέχει το 51% ομόρρυθμης εταιρείας (ΟΕ) φαρμακείου και το 25% εταιρείας, η οποία έχει ως αντικείμενο τη χονδρική πώληση φαρμάκων και φαρμακευτικών προϊόντων.

Ο δεύτερος είναι, επίσης, φαρμακοποιός και εταίρος σε ΟΕ συστεγασμένου φαρμακείου με ποσοστό 20% και με 68% σε ανώνυμη εταιρεία χονδρικής πώλησης φαρμάκων και φαρμακευτικών προϊόντων. Ο τρίτος δεν είναι φαρμακοποιός, αλλά μετέχει με ποσοστό 49% σε ΟΕ φαρμακείου και 50% σε εταιρεία χονδρικής πώλησης φαρμάκων και φαρμακευτικών προϊόντων.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ 36277/2016, οι παραπάνω δεν μπορούν να αποκτήσουν άδεια φαρμακείου, η οποία «...δεν χορηγείται σε νομικά πρόσωπα, πλην των συνεταιρισμών φαρμακοποιών, μελών της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Ελλάδος».

Με την αίτηση ακύρωσης οι παραπάνω επιχειρηματίες θεωρούν πως δεν μπορούν να ισχύσουν οι περιορισμοί της ΚΥΑ, καθώς το Σύνταγμα κατοχυρώνει την επαγγελματική καθώς και την οικονομική ελευθερία.

Περιορισμοί -αναφέρουν- προβλέπονται μόνο για την προστασία των δικαιωμάτων της ελευθερίας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και την αποτροπή βλαβών της εθνικής οικονομίας: «Εκκινώντας από την κατάφαση ότι η προσβαλλόμενη ΚΥΑ αποσκοπεί στην απελευθέρωση του φαρμακευτικού επαγγέλματος, οι προλεχθέντες περιορισμοί υποσκάπτουν ή αναιρούν τον σκοπό για τον οποίο εκδόθηκε η επίμαχη κανονιστική πράξη» επισημαίνουν στην αίτησή τους.