ΦΑΡΜΑΚO

Απελευθέρωση ΜΥΣΥΦΑ: Θα αποσυρθούν σταδιακά σκευάσματα - Τι λέει ο Λουράντος στο onMed

Πτώση σε όλα τα επίπεδα, κοινωνική, επαγγελματική και επιχειρηματική, δακρίνουν οι φαρμακοποιοί για τον κλάδο τους,  ιδιαίτερα από τότε που ξεκίνησαν τα Μνημόνια. «Τα μνημόνια απέτυχαν παντού. Το ίδιο και οι κυβερνήσεις», τονίζει με έμφαση ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρακευτικού Συλλόγου κ. Κων. Λουράντος αποκλειστικά στο onMed, προσθέτοντας ωστόσο, ότι ο κλάδος έχει όραμα και αποστολή γι αυτό και επιβιώνει.

Απελευθέρωση ΜΥΣΥΦΑ: Θα αποσυρθούν σταδιακά σκευάσματα - Τι λέει ο Λουράντος στο onMed

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Δεν παραλείπει δε να προσθέσει, ότι οι φαρμακοποιοί είναι για ακόμη μία φορά ετοιμοπόλεμοι και αποφασισμένοι να τα βάλουν με την κυβέρνηση σε περίπτωση που απειληθούν εκ νέου τα συμφέροντά τους.

Το 2017 φαίνεται ότι θα χρονιά - ορόσημο για τον κλάδο των φαρμακοποιών, καθώς ξεκινά η απελευθέρωση της αγοράς των ΜΥΣΥΦΑ με μεγάλες αλλαγές που σηματοδοτεί η νέα αυτή κατάσταση. Στην συνέντευξη που ακολουθεί, ο κ. Λουράντος, γνωστός για την μαχητικότητά του αλλά και τον εκρηκτικό του χαρακτήρα, μιλά για την επόμενη ημέρα της απελευθέρωσης, όπου θα αποσυρθούν σταδιακά σκευάσματα και θα κυκλοφορορήσουν με άλλες τιμές, για το ωράριο - το οποίο χαρακτηρίζει χαώδες ζήτημα και στάσιμο- για την πιστοποίηση των φαρμακείων αναφορικά με την πώληση των αναλωσίμων για την οποία αντιδρούν και έχουν να προτείνουν λύσεις- αλλά και για τα Μνημόνια, που διέλυσαν σχεδόν τον κλάδο. Το Φαρμακείο δεν αντικαθίσταται από κανένα άλλο σημείο πώλησης, υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, σημειώνοντας, ότι θα ξεκινήσει άμεσα το Παρατηρητήριο τιμών για τα ΜΥΣΥΦΑ, προκειμένου να βλέπει ο πολίτης τα «ευεργετικά» αποτελέσματα του ανταγωνισμού στην φαρμακευτική περίθαλψη.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

- Τι σηματοδοτεί για τον κλάδο των φαρμακοποιών η απελευθέρωση της αγοράς των ΜΥΣΥΦΑ το 2017.

- Αυτό που δεν έχει καταλάβει και αυτή η κυβέρνηση είναι ότι το Φαρμακείο δεν αντικαθίσταται από κανένα άλλο σημείο πώλησης. Τα περί απελευθερώσεων και ανταγωνισμού είναι αποδεδειγμένα πλέον εσφαλμένες θέσεις. Με το σκεπτικό αυτό, η απελευθέρωση της τιμής των ΜΥΣΥΦΑ θα έχει πολλαπλά δυσμενή αποτελέσματα κυρίως για τους πολίτες και κατά δεύτερο λόγο για τα φαρμακεία. Και για του λόγου το αληθές θα ξεκινήσουμε μεσα στο 2017 το Παρατηρητήριο τιμών για τα ΜΥΣΥΦΑ για να βλέπει ο πολίτης και ο ασθενής, τα «ευεργετικά» αποτελέσματα του ανταγωνισμού στην φαρμακευτική περίθαλψη.

- Ποιες αλλαγές αναμένεται να δούμε άμεσα οι καταναλωτές και ποιες αλλαγές μακροπρόθεσμα;

- Οι πρώτες αλλαγές θα είναι η σταδιακή απόσυρση των σκευασμάτων που κυκλοφορούν σήμερα και η αντικατάστασή τους με νέες συσκευασίες και επωνυμίες και φυσικά με άλλες ...υψηλότερες τιμές.
Βέβαια σταδιακά οι τιμές θα μειωθούν αλλά τα επίπεδα που θα φτάσουν θα είναι υψηλότερα από τα σημερινά. Θα πρέπει και οι εταιρίες να κατανοήσουν ότι η προστιθέμενη αξία των προϊόντων τους έρχεται μόνον μέσα από τα φαρμακεία. Η ανεξέλεγκτη λιανική πόλωση θα επιφέρει μείωση της καταναλωτικής αξίας των προϊόντων και μια πρόσκαιρη υπερκατανάλωση.

- Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε σε κάθε καταναλωτή και ποιο στην κυβέρνηση και στους επιχειρηματίες των Σούπερ Μάρκετ;

- Ο καταναλωτής θα πρέπει να προμηθεύεται οποιοδήποτε φαρμακευτικό προιόν με το σκεπτικό ότι είναι φάρμακο και ως εκ τούτου θα πρέπει να έχει συμβουλευθεί τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό.
Για τους επιχειρηματίες είναι η ίδια θεση. Τα φαρμακευτικά σκευάσματα συνταγογραφούμενα ή μη δεν είναι απλά καταναλωτικά αγαθά. Οι παρενέργειες από την μη σωστή χρήση μπορούν να εγείρουν αποζημιώσεις αστικής ευθύνης εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος τους. Επομένως, ας αναλογιστούν τα υπέρ και τα κατά της ενασχόλησής τους με τα φαρμακευτικά προϊόντα.

00dc64a7c33685c2507537bdf4cfa106 XL


- Εάν επιχειρούσατε έναν απολογισμό, από τότε που ξεκίνησε το Πρώτο Μνημόνιο, πως θα χαρτογραφούσατε την κατάσταση στον κλάδο σας και σε ποιο σημείο βρίσκεστε σήμερα;

- Η απάντηση είναι απλή: Στο κατώτερο. Η πτώση είναι συνεχής σε όλα τα επίπεδα. Κοινωνικό, επαγγελματικό και επιχειρηματικό. Τα μνημόνια απέτυχαν παντού. Το ίδιο και οι κυβερνήσεις. Η καθεμιά ήταν κακέκτυπο της άλλης, χωρίς όραμα, χωρίς σχέδιο. Εδώ όμως βρίσκεται η διαφορά με τα φαρμακεία. Εμείς έχουμε όραμα και αποστολή γι αυτό και επιβιώνουμε και θα επανέλθουμε. Οι ανταγωνιστές μας βλέπουν μονο επιχειρηματικά οφέλη και γι αυτό θα αποτύχουν. Εμείς έχουμε τους πολίτες κάθε μερα ενώ αυτοί έχουν πελάτες.

- Που βρίσκεται το θέμα του ωραρίου;

- Στάσιμο και χαώδες. Δυστυχώς ο υπουργός Υγείας προχωράει σωρό τροπολογιών για άσχετα και δευτερεύοντα θέματα και δεν τηρεί τις δεσμεύσεις του. Έχουμε ζητήσει να μπει μια τάξη στο θέμα του ωραρίου, αλλα δεν έχει γίνει τίποτα.

- Πως βλέπετε γενικότερα να διαγράφεται η νέα χρονιά, είστε αισιόδοξος ή ρεαλιστής. Άλλωστε έχουμε συνηθίσει να σας βλέπουμε όλους τους φαρμακοποιούς πολύ μαχητικούς και φαντάζομαι πως είστε και τώρα αποφασισμένοι να δράσετε εάν κάτι δεν πάει καλά.

- Είμαι και τα δύο. Και αισιόδοξος και ρεαλιστής. Γνωρίζω ότι έχω να πολεμήσω ισχυρά συμφέροντα αλλά δεν το βάζω κάτω. Το ίδιο ισχύει και για τον κλάδο.
Το φαρμακευτικό σώμα έχει αντανακλαστικά αντίδρασης που θα τα δείξει όταν χρειασθεί. Αυτό αποδεικνύεται και από την τελευταία μεθόδευση που έγινε από πλευράς πολιτείας για την δήθεν υποχρεωτική πιστοποίηση των φαρμακείων. Δεν την δεχθήκαμε και δυστυχώς με ευθύνη της πολιτείας οι ασφαλισμένοι υφίστανται τα αποτελέσματα. Έχουμε προτείνει λύσεις οι οποίες αναμένονται πολύ σύντομα.

Διαβάστε ακόμη:

Ο φαρμακοποιός μπορεί αποδεδειγμένα να εξοικονομήσει πόρους για το σύστημα υγείας



Λουράντος: Θα κλείσουν φαρμακεία από τις ελλείψεις φαρμάκων και εμβολίων

Τα ΜΥΣΥΦΑ να επιστρέψουν στη συνταγογράφηση - Τι ειπώθηκε στο 2ο OTC & Cosmetics Conference