ΦΑΡΜΑΚO

Η Σουηδική βιοφαρμακευτική Sobi επενδύει στην Ελλάδα παρά την κρίση

Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά αλλά και στην ελληνική οικονομία δίνει η σουηδική Βιοφαρμακευτική εταιρεία Sobi, η οποία ανακοίνωσε χθες στην Αίγλη Ζαππείου τον δυναμικό της ερχομό, παρουσία μάλιστα εκπροσώπων του ΣΦΕΕ αλλά και Συλλόγων Ασθενών.

Η Σουηδική βιοφαρμακευτική Sobi επενδύει στην Ελλάδα παρά την κρίση

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Άλλωστε, η σουηδική Sobi είναι στοχευμένη και αφοσιωμένη –όπως τόνισαν χαρακτηριστικά χθες τα στελέχη της– στις σπάνιες παθήσεις, με δυνατό της «χαρτί» τις θεραπείες για την αιμορροφιλία.

Μάλιστα, τα στελέχη της ανέφεραν ότι τώρα ήταν η κατάλληλη στιγμή να έρθουν στην Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες στο οικονομικό περιβάλλον και τα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το φάρμακο. Όπως ανέφεραν ακόμη, «η έλλειψη σταθερότητας δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά και άλλων χωρών. Δείτε για παράδειγμα τι συμβαίνει στις ΗΠΑ σήμερα, με τη Μεταρρύθμιση Υγείας του πρώην Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, το Obamacare, το οποίο αμφισβητείται εξ ολοκλήρου».

Αλλά και ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Πασχάλης Αποστολίδης, αναφέρθηκε με έμφαση στον ερχομό της Sobi, τονίζοντας πως η κίνηση αυτή αποδεικνύει πως ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας έχει τεράστια δυναμική για την εθνική οικονομία και επιχειρηματικότητα, καίτοι η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο πακέτο αντιαναπτυξιακών μέτρων για το φάρμακο. «Είμαστε σίγουροι ότι η παρουσία της Sobi στην Ελλάδα θα αναβαθμίσει τις θεραπευτικές δυνατότητες των Ελλήνων ασθενών, καθώς πρόκειται για μια πρωτοπόρο εταιρεία με διεθνή τεχνογνωσία στη βιοχημεία και στις βιολογικά παρασκευασμένες θεραπείες. Και από τη στιγμή που η βιοτεχνολογία αποτελεί συνώνυμο της προόδου, η επιλογή της χώρας μας αποτελεί αδιαμφισβήτητη επιβεβαίωση πως η Ελλάδα μπορεί να παρακολουθήσει και με τις κατάλληλες προϋποθέσεις να συμμετέχει σε αυτήν την εξέλιξη» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Σύμφωνα με τα στελέχη της Sobi, η εταιρεία απασχολεί 760 εργαζομένους σε 24 χώρες και διαθέτει 7 κυρίως προϊόντα, 35 προϊόντα σε συνεργασία με άλλες εταιρείες, ενώ το 2016 κατέγραψε τζίρο της τάξης των 540.000 ευρώ.

Ειδικότερα, όπως τόνισαν τα στελέχη της, η Sobi είναι εταιρεία βιοτεχνολογίας με σημαντικό έργο στην πρωτεϊνική βιοχημεία και την ανάπτυξη και παραγωγή βιολογικών παραγόντων, η οποία επενδύει στην Ελλάδα παρά τις οικονομικές και επιχειρηματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα τα τελευταία χρόνια. Δέσμευση της Sobi είναι μέσω καινοτόμων θεραπειών να καλύψει ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες που βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων με σπάνιες παθήσεις καθώς και των οικογενειών τους. Η Sobi διαθέτει παρουσία σε 24 χώρες, παρέχοντας θεραπείες σε ασθενείς σε περισσότερες από 60 χώρες παγκοσμίως. Το ερευνητικό και προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο εστιάζει στην αιμορροφιλία, στις φλεγμονές και στις γενετικές και μεταβολικές παθήσεις.

«Η αποστολή της Sobi είναι να αναπτύσσει και να προσφέρει καινοτόμες θεραπείες και υπηρεσίες με στόχο τη βελτίωση της ζωής των ασθενών, όπου και αν αυτοί βρίσκονται. Η έναρξη της δραστηριότητάς μας στην Ελλάδα υποστηρίζει τις προσπάθειές μας για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών με σπάνιες παθήσεις σε όλη την Ευρώπη» ανέφερε η Hege Hellström, Πρόεδρος Sobi, Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική & Ρωσία (EMENAR), καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση.

«Το νέο γραφείο μας στην Αθήνα θα ενισχύσει τη δυνατότητα πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες και στοχεύουμε να συνεργαστούμε στενά με την ελληνική Πολιτεία για να προσφέρουμε υψηλής ποιότητας φροντίδα και έγκαιρη και εφ’ όρου ζωής πρόσβαση σε θεραπείες για τους ανθρώπους που ζουν με σπάνιες παθήσεις στην Ελλάδα» τόνισε ο Sergio Lai, Γενικός Διευθυντής Sobi, Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρος & Μάλτα.

Από την πλευρά των ασθενών, ο κ. Βερύκιος, Αντιπρόεδρος ΣΠΕΑ, καλωσόρισε εκ μέρους του Συλλόγου Προστασίας των Ελλήνων Αιμορροφιλικών τη Sobi στην Ελλάδα και εξέφρασε την ελπίδα «η παρουσία της εταιρείας στη χώρα μας να συμβάλει στην παροχή υψηλά ποιοτικών προϊόντων και την απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στη θεραπεία για τα άτομα με αιμορροφιλία και συγγενείς αιμορραγικές διαθέσεις».

Στην εκδήλωση προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν οι κ.κ. Πασχάλης Αποστολίδης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), και Δημήτρης Βερύκιος, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του Συλλόγου Προστασίας Ελλήνων Αιμορροφιλικών (ΣΠΕΑ), ενώ τη Sobi εκπροσώπησαν η Hege Hellstrӧm, Πρόεδρος Sobi EMENAR, ο Sergio Lai, Γενικός Διευθυντής Sobi, Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρος & Μάλτα, και ο Nicola Zancan, Market Development Director Sobi, Ελλάδα, Κύπρος & Μάλτα.

Κατά την εκδήλωση παρουσίασης της εταιρείας πραγματοποιήθηκε τελετή με το συμβολικό «κόψιμο της κορδέλας».

Διαβάστε ακόμη:

Αποστολίδης: Χρειαζόμαστε πραγματικές μεταρρυθμίσεις για να λήξει η ομηρία της έκτακτης ανάγκης