ΦΑΡΜΑΚO

Θεραπεία με διπλό ρόλο θεωρείται ως η μεγαλύτερη ανακάλυψη μετά τις στατίνες

Διπλό καλό προσφέρει ένα νέο φαρμακευτικό σκεύασμα που ανακοινώθηκε πριν μερικές ημέρες, καθώς αφενός προσφέρει σημαντική μείωση των καρδιακών επεισοδίων και αφετέρου, δίνει ελπίδες για τη θεραπεία και του καρκίνου του πνεύμονα.

Θεραπεία με διπλό ρόλο θεωρείται ως η μεγαλύτερη ανακάλυψη μετά τις στατίνες

Πρόκειται για την κανακινουμάμπη της Novartis, μία αντιφελγμονώδη ουσία που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στη Βαρκελόνη και χαιρετίστηκε από τους επιστήμονες ως η μεγαλύτερη εξέλιξη μετά τις στατίνες.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η συγκεκριμένη θεραπεία υπάρχει στο χαρτοφυλάκιο της Novartis και χρησιμοποιείται ήδη για τα σύνδρομα περιοδικού πυρετού και τις νεανικές ιδιοπαθείς αρθρίτιδες.

Το νέο φάρμακο που χορηγήθηκε σε ενέσιμη μορφή ανά τρεις μήνες, κατά τη διάρκεια 4ετούς κλινικής μελέτης σε 10.000 καρδιοπαθείς, έδειξε ειδικότερα, ότι:

- μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος κατά 24% (ενώ οι στατίνες κατά 15%)

- μειώνει τη στηθάγχη κατά 17%

- προστατεύει τους ασθενείς από την αθηροσκλήρωση και την αρθρίτιδα

- μειώνει κατά 51% τους θανάτους από καρκίνο, όταν χορηγείται σε υψηλότερη δόση.

Ενόψει αυτών των αποτελεσμάτων και με τη θεωρία ότι ο περιορισμός των φλεγμονών στον οργανισμό μπορεί να εμποδίσει την εκδήλωση πολλών παθήσεων, οι ειδικοί ζήτησαν να προχωρήσουν οι δοκιμές για να μελετηθούν οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει το φάρμακο αυτό στον καρκίνο.

Ο καθηγητής Πολ Ρίντκερ της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, που παρουσίασε τα ευρήματά του αυτά στο συνέδριο, είπε ότι ανοίγει ένα "τρίτο μέτωπο" στη μάχη για την αντιμετώπιση των καρδιοπαθειών.

Η βρετανική εφημερίδα Telegraph έγραψε σχετικά ότι η ανακάλυψη αυτή εισάγει μια "νέα εποχή" στη θεραπεία ασθενειών, καθώς λειτουργεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο από τις συμβατικές θεραπείες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκατομμύρια καρδιοπαθείς στον κόσμο λαμβάνουν στατίνες για τη μείωση της χοληστερίνης και την πρόληψη καρδιακών επεισοδίων, όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ωστόσο, το 50% των καρδιακών προσβολών σημειώνεται σε ανθρώπους που δεν έχουν υψηλή χοληστερίνη. Επιπλέον, το 1/4 από όσους έχουν υποστεί έμφραγμα θα παρουσιάσει ένα νέο επεισόδιο μέσα στην επόμενη 5ετία, ακόμη και αν λαμβάνει στατίνες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν και στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Μη μικροκυτταρικός καρκίνος πνεύμονα: Η καταλυτική συμβολή της ανοσοθεραπείας

Έμφραγμα του Σαββατοκύριακου: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Οι στατίνες επιταχύνουν την εκδήλωση των συμπτωμάτων της νόσου Πάρκινσον