ΦΑΡΜΑΚO

Τιμολόγηση ΜΗΣΥΦΑ, ιδιοκτησιακό & ωράριο στην πρώτη συνάντηση Ξανθού-Θεοδοσιάδη

Την πρώτη του συνάντηση με το νέο προεδρείο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, επικεφαλής του οποίου βρίσκεται ο κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, θα έχει σήμερα στις 12 το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Τιμολόγηση ΜΗΣΥΦΑ, ιδιοκτησιακό & ωράριο στην πρώτη συνάντηση Ξανθού-Θεοδοσιάδη

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η ατζέντα είναι αρκετά πλούσια και περιλαμβάνει το ιδιοκτησιακό, την τιμολόγηση των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων και το ωράριο.

Φυσικά η μεγάλη έννοια των φαρμακοποιών είναι η τιμολόγηση των ΜΗΣΥΦΑ και πως θα εξελιχθεί το θέμα αυτό, το οποίο ταλανίζει τον κλάδο, μετά την απελευθέρωση.

Να σημειωθεί, ότι το υπουργείο Υγείας, έχει εκδώσει τη σχετική απόφαση στις 30 Ιουνίου, με τον κατάλογο των ΜΗΣΥΦΑ να περιλαμβάνει 559 φαρμακευτικά σκευάσματα, που αφορούν σε θεραπείες για βήχα, κρυολόγημα, γαστρεντερικό σύστημα, καθώς επίσης και βιταμίνες και αναλγητικά. Πλέον οι ασθενείς μπορούν να προμηθευτούν τα εν λόγω σκευάσματα από το φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή, ωστόσο δεν θα αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η τιμολόγηση των ΜΗΣΥΦΑ

Να θυμίσουμε, ότι οι ενδεικτικές τιμές του καταλόγου ξεκινούν από 0,13 ευρώ και φτάνουν έως 172,49 ευρώ. Οι τιμές όπως διευκρινίζεται στην Υπουργική Απόφαση, ισχύουν σε όλη την Επικράτεια και «δεν είναι υποχρεωτικές για τα κατά το νόμο δικαιούμενα πρόσωπα διάθεσης των φαρμάκων αυτών». Ωστόσο η φράση «ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης» θα πρέπει να αναγράφεται πάνω στην συσκευασία του φαρμακευτικού προϊόντος συνοδευόμενη από την τιμή που προκύπτει από τον σχετικό αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας κατάλογο. Στη σχετική ΥΑ επισημαίνεται επίσης ότι «στις ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης έχει συμπεριληφθεί και ο αναλογούν ΦΠΑ. Στις περιοχές που ισχύουν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, οι ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης διαμορφώνονται ανάλογα μειωμένες για συντελεστή 6% και για συντελεστή 13%».

Στις αρχές του χρόνου πάντως, ο πρώην πρόεδρος του ΠΦΣ Κων. Λουράντος, ερωτηθείς από το onMed για το τι σηματοδοτεί για τον κλάδο των φαρμακοποιών η απελευθέρωση της αγοράς των ΜΥΣΥΦΑ το 2017, είχε απαντήσει τα εξής:

«Αυτό που δεν έχει καταλάβει και αυτή η κυβέρνηση είναι ότι το Φαρμακείο δεν αντικαθίσταται από κανένα άλλο σημείο πώλησης. Τα περί απελευθερώσεων και ανταγωνισμού είναι αποδεδειγμένα πλέον εσφαλμένες θέσεις. Με το σκεπτικό αυτό, η απελευθέρωση της τιμής των ΜΥΣΥΦΑ θα έχει πολλαπλά δυσμενή αποτελέσματα κυρίως για τους πολίτες και κατά δεύτερο λόγο για τα φαρμακεία. Και για του λόγου το αληθές θα ξεκινήσουμε μέσα στο 2017 το Παρατηρητήριο τιμών για τα ΜΥΣΥΦΑ για να βλέπει ο πολίτης και ο ασθενής, τα «ευεργετικά» αποτελέσματα του ανταγωνισμού στην φαρμακευτική περίθαλψη».

Σχετικά με το ωράριο

Το ωράριο προς ώρας, δεν φαίνεται να αλλάζει αν και η προηγούμενη διοίκηση του ΠΦΣ με επικεφαλής τον κ. Κων. Λουράντο είχε δηλώσει ξεκάθαρα πως οι φαρμακοποιοί δεν επιθυμούν ένα ελεύθερο ωράριο, αλλά ένα ωράριο ρυθμισμένο γιατί μόνο έτσι, δεν θα μπλοκάρονται οι εφημερίες και οι διανυκτερεύσεις. Επιπλέον, με ένα ρυθμισμένο ωράριο, θα μπρούν να προστατευθούν τα μικρά και συνοικιακά φαρμακεία, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς.

Τέλος, θα συζητηθεί και το ιδιοκτησιακό, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το ιδιοκτησιακό μετά την απόφαση του ΣτΕ

Σύμφωνα με το Νομικό Σημείωμα για την έκδοση αδειών λειτουργίας φαρμακείου από τις οικείες Περιφέρειες μετά την ακύρωση της ΚΥΑ για το ιδιοκτησιακό από το ΣτΕ:

«Οι όροι και προϋποθέσεις χορήγησης της άδειας λειτουργίας φαρμακείου από την οικεία Περιφέρεια δεν προβλέπονταν στην ακυρωθείσα ΚΥΑ, αλλά σε άλλες διατάξεις της φαρμακευτικής νομοθεσίας και δη στις διατάξεις των άρθρων 4 και 5 του Ν. 1963/1991 (ΦΕΚ Α΄ 138) ως το τελευταίο άρθρο έχει αντικατασταθεί με το άρθρο 219 του Ν. 4281/2014 (ΦΕΚ Α΄160), καθώς και στις διατάξεις του Ν. 5607/1932 ως έχει ισχύει σήμερα. Συνεπώς η έκδοση της άδειας λειτουργίας φαρμακείου αποτελεί ατομική διοικητική πράξη στην οποία η Διοίκηση πρέπει να προβεί, αν συντρέχουν φυσικά οι όροι και προϋποθέσεις που ορίζει η κείμενη φαρμακευτική νομοθεσία και επουδενί επηρεάζεται η έκδοση αυτή από την ακύρωση της ανωτέρω ΚΥΑ.

Για το λόγο αυτό, οι οικείες Περιφέρειες θα πρέπει να προβαίνουν στην έκδοση άδειας λειτουργίας φαρμακείου (πάντοτε υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι συντρέχουν οι όροι και προϋποθέσεις που ορίζει η κείμενη φαρμακευτική νομοθεσία) στις περιπτώσεις αιτήσεων:

α) για τη μεταφορά ήδη λειτουργούντος φαρμακείου σε νέο κατάστημα, β) για τη συστέγαση ήδη λειτουργούντων φαρμακείων στο ίδιο κατάστημα κατ’ εφαρμογήν των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 7 του Ν. 1963/1991 ως ισχύει, γ) για την έγκριση συνεχίσεως λειτουργίας φαρμακείου μετά την αποσυστέγαση (οιασδήποτε μορφής συστεγάσεως), και δ) για την έγκριση διατήρησης σε λειτουργία φαρμακείου ως κληρονομικού.

Στις περιπτώσεις δε που έχει ήδη χορηγηθεί άδεια ιδρύσεως φαρμακείου (είτε επί κενής θέσεως, είτε κατ’ εξαίρεση των πληθυσμιακών κριτηρίων επί σκοπώ συστεγάσεως του άρθρου 7 παρ. 6 του Ν. 1963/1991 ως ισχύει ή του άρθρου 36 παρ. 6 του Ν. 3918/2011 ως ισχύει) και δεδομένου ότι δεν έχει ανακληθεί η εν λόγω άδεια ιδρύσεως φαρμακείου για οιονδήποτε λόγο, δεν βλέπω πως οι οικείες Περιφέρειες δύνανται να μην προβαίνουν στην χορήγηση της αιτούμενης άδειας λειτουργίας φαρμακείου (πάντοτε υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι συντρέχουν οι όροι και προϋποθέσεις που ορίζει η κείμενη φαρμακευτική νομοθεσία). Πόσω μάλλον, όταν σύμφωνα με το άρθρο 4 του Ν. 5607/1932 ορίζεται εξάμηνη αποκλειστική προθεσμία για την χορήγηση της άδειας λειτουργίας φαρμακείου, η οποία άρχεται από την κοινοποίηση στον λαβόντα την άδεια ιδρύσεως φαρμακείου φαρμακοποιό και εντός της οποίας ο φαρμακοποιός υποχρεούται να καταρτίσει το φαρμακείο του».

Διαβάστε ακόμη:

Εκδόθηκε ο κατάλογος με τις ενδεικτικές τιμές στα 559 ΜΗΣΥΦΑ

ΜΥΣΥΦΑ: Συνάντηση φαρμακοποιών με Ξανθό - Στην ατζέντα ακόμη ιδιοκτησιακό και ωράριο

Απελευθέρωση ΜΥΣΥΦΑ: Θα αποσυρθούν σταδιακά σκευάσματα - Τι λέει ο Λουράντος στο onMed