ΦΑΡΜΑΚO

Αυξημένη η ζήτηση των αντιγριπικών εμβολίων - Για πρώτη φορά τρία αντιγριπικά στην αγορά

Αυξημένη είναι η ζήτηση για τα αντιγριπικά εμβόλια καθώς οι πολίτες οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ζητούν να εμβολιαστούν ενόψει του χειμώνα και υπό τον φόβο μίας πιθανής έξαρσης του ιού της γρίπης.

Αυξημένη η ζήτηση των αντιγριπικών εμβολίων - Για πρώτη φορά τρία αντιγριπικά στην αγορά

Βεβαίως το μεγάλο ζητούμενο κάθε χρονιά, είναι ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας, καθώς όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα καταδεικνύουν πως οι άνθρωποι του ΕΣΥ, αποφεύγουν συστηματικά να εμβολιαστούν.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών νομού Χανίων, Μανώλης Κατσαράκης, μιλώντας στα «Χανιώτικα Νέα», υπάρχει επάρκεια εμβολίων ενώ φέτος για πρώτη φορά, τα αντιγριπικά εμβόλια είναι τρία. Σύμφωνα με τον κ. Κατσαράκη, «φέτος είναι αυξημένη η ζήτηση για τα αντιγριπικά εμβόλια καθώς υπάρχουν κάποιες οδηγίες ειδικών να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες λόγω του γεγονότος ότι κάθε δεκαετία παρατηρείται μία χρονιά που διαφοροποιείται από τις άλλες όσον αφορά την ένταση εμφάνισης του φαινομένου».

Για πρώτη φορά, τρία αντιγριπικά εφέτος

Αναφορικά με τους τύπους των εμβολίων φέτος για πρώτη φορά στα φαρμακεία υπάρχουν τρία αντιγριπικά εμβόλια. Όπως εξήγησε ο κ. Κατσαράκης «υπάρχουν δύο εμβόλια από δύο διαφορετικές εταιρίες τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των τετραπλών εμβολίων. Δηλαδή περιέχουν δύο υποστελέχη του ιού της γρίπης τύπου Α και δύο στελέχη από τον ιό της γρίπης τύπου Β. Οπότε για πρώτη φορά μιλάμε για τετραπλό αντιγριπικό εμβόλιο. Βέβαια εξακολουθεί να υπάρχει και το τριπλό εμβόλιο». Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εμβόλια καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Να θυμίσουμε ότι όπως τονίστηκε σε επιστημονική εκδήλωση την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο της έναρξης του Γ' κύκλου διαλέξεων του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, «Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει επάρκεια αντιγριπικών εμβολίων, ενώ ένδειξη για τον εμβολιασμό 2017-2018, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και το Υπουργείο Υγείας, έχουν όλα τα άτομα μετά την ηλικία των 6 μηνών, ιδιαίτερα οι ομάδες αυξημένου κινδύνου».

Οι επιστήμονες στην Ελλάδα είναι μεν καθησυχαστικοί, παρ' όλα αυτά συστήνουν τον εμβολιασμό του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού πληθυσμού, καθώς όπως λένε, ο ιός κάθε χρόνο εμφανίζει επιπλοκές, αλλά και κάποιους αναπόφευκτους θανάτους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) την περίοδο 2017-2018 θα κυκλοφορήσουν καθ’ υπεροχήν στελέχη γρίπης τύπου Α (Η3Ν2), τα ίδια στελέχη που κυριάρχησαν στην Αυστραλία χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί, η σε μικρότερο βαθμό συν-κυκλοφορία στελεχών τύπου Β, οι υπότυποι των οποίων καλύπτονται από το φετινό εμβόλιο.

Η φετεινή γρίπη θα προκαλέσει έξαρση

Όπως είχε αναφέρει στην ομιλία του ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων κος Γιώργος Σαρόγλου, η γρίπη φέτος αναμένεται να προκαλέσει έξαρση κι αυτός είναι ο λόγος που δημιουργείται η ανάγκη ενημέρωσης και πρόληψης. Οπως είχε επισημάνει χαρακτηριστικά: «Η γρίπη εμφανίζεται σε 2 μορφές: είτε ως ετήσια εποχική γρίπη, η οποία θα προκαλέσει κάθε χρονιά κάποιους αναπόφευκτους θανάτους, είτε ως επιδημία, όπως αυτή που ζήσαμε το 2009-2010. Δεν υπάρχουν ενδείξεις παρουσίας πανδημικών στελεχών γρίπης φέτος για την Ευρώπη, ωστόσο οι 108, επιβεβαιωμένοι εργαστηριακά, θάνατοι από γρίπη που συνέβησαν πέρυσι, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη επαγρύπνησης και πρόληψης μέσω των ενδεδειγμένων εμβολιασμών», συμπλήρωσε ο κος Σαρόγλου.

Στις ευπαθείς ομάδες, στις οποίες ο εμβολιασμός κρίνεται αναγκαίος, ανήκουν οι πολίτες άνω των 60 χρόνων, όσοι πολίτες πάσχουν από οποιοδήποτε χρόνιο νόσημα (όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η καρδιακή ανεπάρκεια, η νεφρική ανεπάρκεια κ.α.), όσοι πάσχουν από αναπνευστικές παθήσεις, (όπως η Χ.Α.Π., το βρογχικό άσθμα κ.α.) και όσοι πάσχουν από άλλες χρόνιες παθήσεις. Οι πολίτες που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα υγείας σε συνεργασία με τον γιατρό θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο ανεξαρτήτως ηλικίας.

Επίσης, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να εμβολιαστούν οι επαγγελματίες υγείας, οι έγκυες εφόσον συνεννοηθούν με τον γιατρό τους και όσοι βρίσκονται γύρω από τη φροντίδα νεογνών. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός από τους αρμόδιους συστήνεται να γίνεται Οκτώβριο και Νοέμβριο και όπως ανέφερε ο κ. Κατσαράκης «καθημερινά πολίτες έρχονται στα φαρμακεία προκειμένου να εμβολιαστούν. Στα Χανιά υπάρχει επάρκεια εμβολίων καθώς έχουμε φροντίσει να έρχονται με δόσεις μεν αλλά να καλύπτονται όλα τα φαρμακεία. Αν δεν κάνω λάθος συνολικά στο νομό Χανίων θα διατεθούν περίπου 25.000 αντιγριπικά εμβόλια».

Δεν υπάρχουν αντενδείξεις για το αντιγριπικό εμβόλιο

Δεν υπάρχουν αντενδείξεις όσον αφορά το αντιγριπικό εμβόλιο και για αυτό το λόγο μάλιστα, ο κ. Κατσαράκης, επεσήμανε πως «δεν πρέπει να φοβάται ο κόσμος να κάνει το εμβόλιο κατά της γρίπης καθώς δεν υπάρχουν αντενδείξεις. Μόνο όσοι έχουν σοβαρές διατροφικές αλλεργίες στο αυγό θα πρέπει πριν εμβολιαστούν να ρωτήσουν τον γιατρό τους».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι παράλληλα με τον εποχικό αντιγριπικό εμβολιασμό γίνεται και το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου, το οποίο γίνεται άπαξ, και το οποίο επίσης όπως και το εμβόλιο κατά της γρίπης καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία τόσο για τους ασφαλισμένους πολίτες όσο και για τους ανασφάλιστους εφόσον πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφεται μία στατιστικά σημαντική αύξηση της εμβολιαστικής τάσης κατά 43% σε αντιπροσωπευτικό δείγμα στον ελληνικό πληθυσμό από το 2009 έως το 2014. Ωστόσο, η εμβολιαστική κάλυψη το 2014 ήταν 32,5% στον γενικό πληθυσμό και 40,2% στα άτομα με χρόνια νοσήματα, τη στιγμή που ο Π.Ο.Υ. και η Ε.Ε. συνιστούν τον εμβολιασμό του 75% των ανθρώπων υψηλού κινδύνου.

Με πληροφορίες από τα Χανιώτικα Νέα

Διαβάστε ακόμη:

Εποχική γρίπη: Οι ειδικοί ζητούν ετοιμότητα από όλους & εκτιμούν έξαρση για εφέτος



Απαγορευτικό του ΕΟΦ σε 5 εμβόλια για Παράλληλες Εξαγωγές

Γρίπη: Ανησυχία για τον θάνατο της 8χρονης στην Πάτρα - Μήπως ήρθε η ώρα του καθολικού εμβολιασμού;