ΦΑΡΜΑΚO

Τρύφων: Το σύστημα ευνοεί τα ακριβά φάρμακα - Η Ελλάδα αυτοκτονεί οικονομικά

«Είναι οικονομική «αυτοκτονία» να μη χρησιμοποιούμε τα φάρμακα που παράγουμε. Οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες προσφέρουν ποιοτικά φάρμακα με χαμηλό κόστος, ωστόσο τα φάρμακα αυτά δεν χρησιμοποιούνται στο επίπεδο που θα έπρεπε. Η συνταγογράφηση στρέφεται σε πιο γνωστές και πιο ακριβές εισαγόμενες δραστικές ουσίες, ενώ το σύστημα υγείας «ευνοεί» τα πιο ακριβά φάρμακα». 

Τρύφων: Το σύστημα ευνοεί τα ακριβά φάρμακα - Η Ελλάδα αυτοκτονεί οικονομικά

Τα παραπάνω ανέφερε έξω από τα δόντια, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Θεόδωρος Τρύφων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg, τονίζοντας πως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να προσφέρει «θεραπεία» για την υπέρβαση δαπανών.

Φυσικά μέαα από τη συνέντευξή του αυτή, ο κ. Τρύφων, στέλνει μήνυμα στην αγορά, ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, μπορεί να σηκώσει ενδεχομένως το βάρος, την ώρα που κάποιες πολυεθνικές, αποφασίζουν να βγάλουν εκτός συστήματος υγείας σκευάσματά τους. Μιλάμε για την ιστορία της Roche, η οποία πριν δύο ημέρες, ανακοίνωσε ότι αποσύρει από την θετική λίστα θεραπεία για το μεταστατικό μελάνωμα, καθώς το αναδρομικό τέλος 25% που έχει επιβληθεί σε όλα τα καινοτόμα φάρμακα πλήττει ευθέως τη βιωσιμότητά της. Θα εξακολουθεί ωστόσο να καλύπτει τους 40 ασθενείς στην Ελλάδα.

Τα κυριότερα σημεία από τη συνέντευξη του κ. Τρύφων έχουν ως εξής:

- Είναι οικονομική «αυτοκτονία» να μη χρησιμοποιούμε τα φάρμακα που παράγουμε. Οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες προσφέρουν ποιοτικά φάρμακα με χαμηλό κόστος, ωστόσο τα φάρμακα αυτά δεν χρησιμοποιούνται στο επίπεδο που θα έπρεπε.

- Οι Έλληνες παραγωγοί φαρμάκου μπορούν να παράγουν φάρμακα και να καλύψουν το 60% της εγχώριας αγοράς φαρμάκου, ενώ τώρα κατέχουν μόνο το 23% της αγοράς.

- Αν και κανείς δεν αποτρέπει τους Έλληνες γιατρούς από το να συνταγογραφούν εγχωρίως παραγόμενα, η συνταγογράφηση στρέφεται σε πιο γνωστές και πιο ακριβές εισαγόμενες δραστικές ουσίες. Το σύστημα υγείας ουσιαστικά «ευνοεί» τα πιο ακριβά φάρμακα.

- Η Ελλάδα διαθέτει 27 μονάδες παραγωγής φαρμάκων και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας μετά τα πετρελαιοειδή.

- Οι εγχώριοι παραγωγοί εξάγουν φάρμακα αξίας άνω των 800 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, κυρίως σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης του κ. Τρύφων στο Bloomberg καθώς και το ρεπορτάζ του δικτύου για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία με τίτλο “Greece’s Locally Made Drugs May Offer Cure for Excess Spending” («Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να προσφέρει θεραπεία για την υπέρβαση δαπανών») είναι διαθέσιμο εδώ.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΛΛΟΚ: Υπουργείο & Roche να βρουν άμεσα λύση για τους καρκινοπαθείς - Είναι η κορυφή του παγόβουνου



ΣΦΕΕ για την απόφαση Roche: Το υπ. Υγείας να υλοποιήσει τώρα τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις

Ξανθός: Προκλητική & εκβιαστική η ενέργεια της Roche - Δεν κινδυνεύουν οι ασθενείς

Η Roche αποσύρει ογκολογικό φάρμακο για το μελάνωμα από τη θετική λίστα

Τρύφων: Να ασχοληθούμε τώρα με την ανάπτυξη - Όχι άλλη τιμωρία της φαρμακοβιομηχανίας