ΦΑΡΜΑΚO

Pharmathen: Πράσινο φως στη μονάδα της Ροδόπης από τον αμερικανικό FDA

Τεράστιο βήμα για κατάκτηση της μεγαλύτερης αγοράς φαρμάκου στον κόσμο, αυτής των ΗΠΑ, αποτελεί για τη Pharmathen η πιστοποίηση από τον FDA, του εργοστασίου της εταιρείας στις Σάπες, Ροδόπης.

Pharmathen: Πράσινο φως στη μονάδα της Ροδόπης από τον αμερικανικό FDA

Πρόκειται για μία θεαματική διάκριση, όπως χαρακτηρίζεται από τη διοίκηση της εταιρείας, η οποία έρχεται από έναν Οργανισμό με πολύ υψηλές απαιτήσεις και επιβεβαιώνει το σημαντικό έργο που συντελείται στην πρωτοποριακή αυτή μονάδα, για τα δεδομένα της χώρας μας και όχι μόνον.

Ο επιτυχής έλεγχος

Κλιμάκιο του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων (FDA) επιθεώρησε τον προηγούμενο μήνα το εργοστάσιο σε μία σειρά από παραμέτρους ποιότητας και ασφάλειας για το σύνολο των παραγόμενων προϊόντων, τόσο στερεές μορφές (ταμπλέτες και κάψουλες), όσο και ενέσιμα φάρμακα. Η επιθεώρηση ήταν επιτυχής και επιβεβαιώθηκε ότι όλες οι γραμμές παραγωγής πληρούν τις υψηλές προδιαγραφές που απαιτούνται. Η σημαντική αυτή εξέλιξη απογειώνει τις δυνατότητες της Pharmathen, δίνοντας το πράσινο φως για το λανσάρισμα των προϊόντων της, στη μεγαλύτερη φαρμακευτική αγορά στον κόσμο. Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ καλύπτουν το 40% της παγκόσμιας αγοράς φαρμάκου, με ετήσιο τζίρο 340 δισεκατομμυρίων δολαρίων (293 δισ. ευρώ).

Η πιστοποίηση από τον FDA, ανοίγει τον δρόμο στην Pharmathen να ανταγωνιστεί στην συγκεκριμένη αγορά με γίγαντες της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας σε πολλές κατηγορίες φαρμάκων στερέων μορφών και στα ενέσιμα φάρμακα παρατεταμένης δράσης (LAI), για τα οποία η Pharmathen είναι από τις ελάχιστες εταιρείες παγκοσμίως που διαθέτουν σήμερα τη μοναδική αυτή τεχνογνωσία.

30 εκατ. σε R

Η παρουσία της Pharmathen στην παγκόσμια αγορά σχετίζεται με τις υψηλές επενδύσεις που πραγματοποιεί στην Έρευνα και Ανάπτυξη νέων προϊόντων. Σε ετήσια βάση, επενδύονται περισσότερα από 30 εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων αλλά και καινοτόμων τεχνολογιών. Η εταιρεία διαθέτει σήμερα περισσότερες από 8.500 άδειες κυκλοφορίας παγκοσμίως, διατηρώντας παράλληλα ισχυρές συνεργασίες με όλες τις μεγάλες πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ ο τζίρος των προϊόντων που εξάγονται αποτελεί σχεδόν το 1% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας.

Σημαντικό μέρος της εξαγωγικής δραστηριότητας υποστηρίζεται από τη μονάδα των Σαπών. Η μονάδα σχεδιάστηκε ώστε να πληροί τα αυστηρότερα ευρωπαϊκά και αμερικανικά κριτήρια παραγωγής φαρμάκων. Αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει στον φαρμακευτικό κλάδο τα τελευταία 30 χρόνια στην Ελλάδα και ολοκληρώθηκε σε μία εποχή που η ύφεση και οι αρνητικοί οικονομικοί δείκτες κυριαρχούν στην ελληνική αγορά. Η συνολική έκταση της βιομηχανικής μονάδας είναι 17.000 τετραγωνικά μέτρα, ενώ η παραγωγική δυνατότητά της ανέρχεται σε ετήσια βάση σε 3 δισεκατομμύρια δισκία, 2 δισεκατομμύρια κάψουλες, και 15 εκατομμύρια φιαλίδια και προγεμισμένες σύριγγες που αφορούν ενέσιμα προϊόντα.

Σχολιάζοντας την επιτυχή έκβαση της επιθεώρησης από τον FDA, ο Dr. Ευάγγελος Καραβάς, Chief Scientific Officer & Vice President of the Board, δήλωσε τα εξής:

“Η διαδικασία ελέγχων από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) επιβεβαίωσε την πεποίθησή μας πως η μονάδα των Σαπών πληροί τις υψηλότερες προδιαγραφές παραγωγής και ασφάλειας διεθνώς. Αυτό βέβαια δεν συνέβη τυχαία. Οι άνθρωποι της εταιρείας δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, ενώ η εταιρεία στηρίζει με σημαντικές επενδύσεις το παραγόμενο αποτέλεσμα, τόσο σε επίπεδο καινοτομίας, όσο και ποιότητας. Οι επενδύσεις θα ενταθούν, τόσο για τις στερεές μορφές, όσο και για τα ενέσιμα LAI, καθώς η πιστοποίηση από τον FDA μας ανοίγει πλέον νέους ορίζοντες.

Η πρόκληση είναι μεγάλη, καθώς οι εξαγωγές είναι το 'διαβατήριο' για την ανάπτυξη της εταιρείας και της χώρας και διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για ένα αύριο που αξίζουμε εμείς και τα παιδιά μας. Στη Pharmathen, έχουμε ένα μοτίβο, το οποίο παραμένει σταθερό και το υπηρετούμε με συνέπεια: Έρευνα – Εξωστρέφεια – Επενδύσεις”.

Σχετικά με τη PHARMATHEN

Η Pharmathen είναι μία διεθνής φαρμακευτική εταιρεία, με αιχμή της επιχειρησιακής της λειτουργίας την επιστημονικότητα. Η Pharmathen κατέχει ένα διαφοροποιημένο portfolio προϊόντων που διατίθενται παγκόσμια και περιλαμβάνει πρωτότυπα και γενόσημα φάρμακα καθώς και φαρμακευτικά και παραφαρμακευτικά προϊόντα.

Σήμερα, σχεδόν 50 χρόνια μετά την ίδρυσή της, η Pharmathen αποτελεί εταιρεία - μοντέλο επιχειρηματικότητας, καθώς είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής έρευνας & ανάπτυξης στην Ελλάδα με 30 εκ. ευρώ ετησίως, παρουσιάζει κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 200 εκ. ευρώ και η εξαγωγική της δραστηριότητα αγγίζει σχεδόν το 1% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας.

Με τρία υπερσύγχρονα ερευνητικά εργαστήρια και δύο βιομηχανικές μονάδες, η Pharmathen καλύπτει στη δραστηριοποίησή της όλο το φάσμα, από την ανάπτυξη έως την διάθεση φαρμακευτικών προϊόντων, απασχολώντας πάνω από 1100 άτομα.
Η Εταιρεία σήμερα έχει παρουσία σε περισσότερες από 85 χώρες διεθνώς, ενώ τα προϊόντα της είναι εγκεκριμένα σε όλες τις αγορές της Ε.Ε. και τα δικαιώματα διανομής τους εκχωρούνται στις 200 μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες παγκόσμια.
To 2015, άνοιξε μια νέα προοπτική για τη Pharmathen με την είσοδο στο μετοχικό σχήμα της εταιρείας του επενδυτικού fund BC Partners, με σκοπό την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και την περεταίρω ενδυνάμωση της Pharmathen στο εξωτερικό μέσω εξαγορών.

Διαβάστε ακόμη:

Pharmathen: Με αιχμή του δόρατος την καινοτομία - 31η μεταξύ 4.500 εταιρειών έρευνας στην ΕΕ