ΦΑΡΜΑΚO

Ξανθός: Επουλώνουμε τις πληγές μας - Ναι στον ειλικρινή διάλογο με τη φαρμακοβομηχανία

Την ελπίδα η χρονιά που διανύουμε να είναι η τελευταία χρονιά της ταλαιπωρίας, εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, απευθύνοντας χαιρετισμό κατά τη διάρκεια της Πρωτοχρονιάτικης πίτας της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας χθες το βράδυ, σημειώνοντας, ότι πιστεύουμε στην ευρύτερη κοινωνική δυνατή συμμαχία για βιώσιμη προοπτική στο χώρο του φαρμάκου.

Ξανθός: Επουλώνουμε τις πληγές μας - Ναι στον ειλικρινή διάλογο με τη φαρμακοβομηχανία

Επιμέλεια: Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο υπουργός, αναφέρθηκε πολλές φορές στην λέξη επιχειρηματικότητα αλλά και στην συνεννόηση, λέξεις κλειδιά οι οποίες θα μας οδηγήσουν στο να κοιτάξουμε μπροστά όπως είπε.

Όπως ανέφερε ειδικότερα στην τοποθέτησή του, είναι μία σημαντική συνεύρεση η υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας.

Εξακολουθούμε να είμαστε σε παρατεινόμενη δυσκολία, έχουμε την αίσθηση όμως, ότι βρισκόμαστε σε φάση επούλωσης των πληγών και για την κοινωνία και για την οικονομία και για το σύστημα υγείας, τόνισε και συνέχισε:

«Έχει γίνει προσπάθεια το δημόσιο σύστημα υγείας να είναι όρθιο και να μπορεί να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες των ανθρώπων που έχουν αυξηθεί και λόγω της κρίσης.

Με τη συνδρομή του επιστημονικού προσωπικού, των παραγωγικών φορέων και των επιχειρηματιών του χώρου, εξασφαλίστηκε η ανθεκτικότητα του συστήματος. Παραμένουν ωστόσο ακάλυπτες ανάγκες και επιβαρύνσεις υπέρμετρες και άδικες ενδεχομένως και αφορούν την κοινωνία.

Φέτος φιλοδοξούμε ότι θα είναι μία χρονιά, που θα κλείσει ο φαύλος κύκλος της κρίσης και των μέτρων λιτότητας και θα μπορέσουμε με βιώσιμο τρόπο, να πετύχουμε το οριστικό τέλος την επιτροπείας που έχει προκαλέσει πολλαπλά τραύματα και στο δημόσιο βίο και στην καθημερινότητα και στην επιχειρηματικότητα».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο γεγονός, ότι ο χώρος του φαρμάκου είναι προνομιακό πεδίο για την πατρίδα μας και οφείλουμε με συντεταγμένη πολιτική, με μία εθνική φαρμακευτική πολιτική, να διευκολύνουμε δράσεις, να συντονίσουμε προσπάθειες και να διασφαλίσουμε και τις θέσεις απασχόλησης και την παραγωγή φαρμάκων και την παραγωγή προστιθέμενης αξίας στην χώρα μας.

Αναφερόμενος στο clawback, χαρακτήρισε τον μηχανισμό άδικο, ο οποίος προκαλείται και υπάρχει επειδή και ο προϋπολογισμός είναι μικρός και τα διαρθρωτικά μέτρα που έχουν δρομολογηθεί δεν έχουν αποδώσει μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, πλέον δεν προωθούνται οριζόντια μέτρα αλλά προτάσσονται θεσμικές και διαρθρωτικές αλλαγές, όπως τόνισε με νόημα και πρόσθεσε:

Για πρώτη φορά έχουμε έναν Μηχανισμό Αξιολόγησης της φαρμακευτικής καινοτομίας. Άρα μπορούμε να περάσουμε από το κόστος στην θεραπευτική αξία. Επίσης, για πρώτη φορά, έχουμε έναν αναβαθμισμένο μηχανισμό διαπραγμάτευσης βιώσιμων και προσιτών τιμών, κάτι που δεν υπήρχε στη χώρα και αυτό ήταν μία από τις κομβικές αιτίες στρεβλώσεων.

Είναι σε εκκρεμότητα η ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη θεραπευτικών πρωτοκόλλων για να εξασφαλίσουμε τα σύγχρονα φάρμακα αλλά και τα παλαιότερα φάρμακα να είναι προσιτά στους πολίτες. Διαρθρωτικό μέτρο είναι η προσπάθεια κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτική κατηγορία, ένα πολύ σημαντικό βήμα, όπως το χαρακτήρισε ο υπουργός.

Είναι επομένως επιτακτική ανάγκη, κατέληξε ο κ. Ξανθός στην ομιλία του, με έναν συνδυασμό των παραπάνω παρεμβάσεων, να θέσουμε τις δικλείδες ασφαλείας για τους πολίτες για την καθολική πρόσβαση των ασθενών, τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας και των επιχειρήσεων. Θα επιχειρήσουμε αυτή τη δύσκολη εξίσωση με ειλικρινή διάλογο πάνω στο τραπέζι κοιτάζοντας μπροστά. Aυτή είναι η πολιτική μας βούληση, καθώς κανείς μας δεν αναπολεί εποχές ασυδοσίας. Πιστεύουμε στην ευρύτερη κοινωνική δυνατή συμμαχία για βιώσιμη προοπτική στο χώρο του φαρμάκου.

Διαβάστε ακόμη:

PhRMA Innovation Forum: Η καινοτομία αντιμετωπίζεται ως δαπάνη - Όχι σε ένα ακόμη αδιέξοδο

Ξανθός: Το 2018 θα είναι η χρονιά της ΠΦΥ - Το σύστημα ενισχύεται με 450 μόνιμους γιατρούς

Αγωνία ΣΦΕΕ για το 2018: Το τέλος της Επιτροπείας θα φέρει άραγε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις;