ΦΑΡΜΑΚO

ΠΦΣ: Επειγόντως συνάντηση με τον υπ. Υγείας για τις άυλες συνταγές

Να μην προχωρήσει σε εσπευσμένη κατάθεση οποιασδήποτε σχετικής διάταξης που αφορά στο καθεστώς των έντυπων συνταγών που μετατρέπονται στις άυλες, και να ορισθεί συνάντηση με το ΔΣ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου.

ΠΦΣ: Επειγόντως συνάντηση με τον υπ. Υγείας για τις άυλες συνταγές

Παρά το γεγονός ότι ακούστηκε και γράφτηκε ότι θα υπάρξει σύντομα θεσμοθέτηση των άυλων συνταγών, οι φαρμακοποιοί δηλώνουν άγνοια, και ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, προκειμένου να ξεκαθαρισθεί το τοπίο.

Να θυμίσουμε ότι για τη διαδικασία των άυλων συνταγών, είχε μιλήσει ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, στο 13ο Συνέδριο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, τον περασμένο Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο, οι πολίτες θα μπορούν να πηγαίνουν στο φαρμακείο χωρίς την έντυπη συνταγή, και μέσω του ΑΦΜ και του κουπονιού του φαρμάκου, θα καταχωρείται στο σύστημα σε ποιον ασθενή χορηγήθηκε και από ποιο φαρμακείο.

Η επιστολή του ΠΦΣ προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό έχει ως εξής:

Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα και επιβεβαιωμένες πληροφορίες, στο Σχέδιο Νόμου που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή με θέμα «Διατάξεις για την παραγωγή τελικών προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης», περιλαμβάνεται διάταξη για την θεσμοθέτηση των άυλων συνταγών .

Μέχρι στιγμής δεν έχουμε την παραμικρή πληροφόρηση ούτε για το περιεχόμενο της ρύθμισης ούτε για την διαδικασία της υλοποίησης της. Επειδή το θέμα είναι σοβαρό και αφορά την καθημερινή λειτουργία του φαρμακείου αλλά και γενικότερα της φαρμακευτικής περίθαλψης και διακίνησης του φαρμάκου, θεωρούμε απαραίτητο πριν από οποιαδήποτε σύνταξη και κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης να υπάρξει εμπεριστατωμένος και αναλυτικός διάλογος του Υπουργείου Υγείας με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ώστε η όποια ρύθμιση αποφασιστεί να διασφαλίζει στον μέγιστο βαθμό τα απαραίτητα εχέγγυα στην ορθή λειτουργία της συνταγογράφησης και της εκτέλεσης συνταγών.
Για τον λόγο αυτό καλούμε το Υπουργείο Υγείας να μην προχωρήσει σε εσπευσμένη κατάθεση οποιασδήποτε σχετικής διάταξης και να ορισθεί συνάντηση με το ΔΣ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου».

Διαβάστε ακόμη:

Φαρμακοποιοί: Πολύ σκληροί για να υποκύψουν - Ξαναστέλνουν στο ΣτΕ το Π/Δ για το ιδιοκτησιακό

Διϋπουργική για κλινικές μελέτες & φαρμακευτική κάνναβη, προτεραιότητες της κυβέρνησης