ΦΑΡΜΑΚO

Μπαργιώτας για κάνναβη: Να αποφύγουμε την υποκρισία & να αποδειχθούμε γενναίοι

«Να αποφύγουμε την προκατάληψη και την υποκρισία σε σχέση με τη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης και να αποδειχθούμε πολιτικά γενναίοι, επανέλαβε ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, στην ομιλία του ως Ειδικός Αγορητής στη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Μπαργιώτας για κάνναβη: Να αποφύγουμε την υποκρισία & να αποδειχθούμε γενναίοι

«Όταν υπάρχει ένα φάρμακο, το οποίο είναι διαθέσιμο και μπορεί να έχει ισχυρή δράση, είναι ηθικά και επιστημονικά απαράδεκτο να το στερείς, να αποφεύγεις, να αποτρέπεις την κυκλοφορία του μόνο και μόνο για λόγους προκαταλήψεων, ιδεοληπτικής εμμονής ή ακόμα χειρότερα -επιτρέψτε μου- στη βάση της πολιτικής κουτοπονηριάς και της υποκρισίας», τόνισε ο βουλευτής και συνέχισε:

«Δυστυχώς, οι προκαταλήψεις και η υποκρισία τρέφονται από την ασάφεια και τη θολούρα. Όσο πιο γενικό, αόριστο και ατελές είναι ένα θεσμικό πλαίσιο, τόσο πιο εύκολα διαβρώνεται τελικά η κοινωνική πίστη σε ένα θέμα. Είναι τόσο ασαφές το νομοσχέδιο που πραγματικά μπαίνει κανείς στον πειρασμό να πει «πάρτε το πίσω και ξαναφέρτε το επεξεργασμένο»» τόνισε ο βουλευτής Λάρισας.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην ανάγκη να ξεφύγουμε από τον λαϊκισμό γύρω από το θέμα της ινδικής κάνναβης, επισημαίνοντας ότι «Πρέπει να αποφύγουμε την υποκρισία, όσον αφορά στη χρήση της ινδικής κάνναβης. Υποκρισία σημαίνει, αφενός το να μη θέλεις να αναγνωρίσεις ένα πρόβλημα που υπάρχει και που είναι διαδομένο, αφετέρου να πέφτεις στην άλλη άκρη της υποκρισίας, που λέγεται ψευτοπροοδευτισμός. Γιατί όσοι συγχέουν την προοδευτική πολιτική με την ελευθεριότητα είναι επίσης υποκριτές και ανεδαφικοί. Το δίλημμα είναι, αν είμαστε υπέρ ή κατά της προστασίας της ζωής και της ασφάλειας των παιδιών μας και όσων έχουν εμπλακεί ή μπορεί να εμπλακούν σε αυτά. Αν μπορούμε με καλύτερο τρόπο να προλαμβάνουμε και να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα, να σταματάμε τη διάχυση αυτών των ουσιών ή όχι. Και δεν είναι στη βάση της προοδευτικότητας ή της συντηρητικότητας, αλλά κυρίως στη βάση της αποτελεσματικότητας και κατά πόσο αυτού του είδους οι πολιτικές είναι αποτελεσματικές».

Σχολιάζοντας την στάση της Νέας Δημοκρατίας στο νομοσχέδιο, τόνισε: «Όσο καλά επεξεργασμένο και να ήταν το νομοσχέδιο, είμαι σίγουρος ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα το ψήφιζε, μιας κι αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Είναι άλλοι οι λόγοι για τους οποίους δεν θέλει να εμπλακεί στη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης, γιατί περί αυτού πρόκειται. Μιλάμε όμως, για ένα επιστημονικό θέμα με σοβαρές ηθικές προεκτάσεις. Δεν μιλάμε για τη χρήση της κάνναβης γενικώς, δεν μιλάμε για τη νομιμοποίηση της χρήσης των ναρκωτικών γενικώς και νομίζω ότι τα περί πίσω πόρτας και πρώτου βήματος για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών δεν έχουν καμία θέση. Είναι υποκριτική η στάση της Νέας Δημοκρατίας και φαίνεται ότι ο φιλελευθερισμός ορισμένων είναι ιδιαίτερα αβαθής και στις πρώτες δυσκολίες εμφανίζεται το σκληρό πρόσωπο μιας λαϊκίστικης και αντιδραστικής δεξιάς, η οποία κυριαρχεί και δίνει το βήμα, δυστυχώς, στη συντηρητική παράταξη».

Διαβάστε ακόμη:

Καυστικός Φωτήλας: Τελικά τι θέλουμε; Την ευφορική ή την ιατρική χρήση της κάνναβης;



Μπαργιώτας: Σημαντικό το σ/ν για την κάνναβη - Να μην στερηθούν το φάρμακο οι καρκινοπαθείς

Το μεγάλο project της φαρμακευτικής κάνναβης: Χιλιάδες θέσεις εργασίας, 1,5 δισ ευρώ στην αγορά

Καναδάς: Η χώρα στην οποία «βασιλεύει» η κάνναβη

Κούλογλου: Επενδύσεις εκατ. στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης & 7.000 θέσεις εργασίας

Ξανθός: Αναμένουμε τις εταιρείες που θα υποβάλλουν φακέλους για παραγωγή φαρμάκων από κάνναβη

Ιατρική κάνναβη: Πώς μπορούν να προμηθευτούν οι ασθενείς τα φαρμακευτικά σκευάσματα

Νόμος του κράτους η χρήση της κάνναβης για ιατρικούς λόγους