ΦΑΡΜΑΚO

Φτωχότερη κατά 1.700 θέσεις εργασίας η φαρμακοβιομηχανία

Φτωχότερη κατά 1.700 θέσεις εργασίας η φαρμακοβιομηχανία

Το brain drain, αυτή η φοβερή αιμορραγία ανθρώπινου δυναμικού στα χρόνια της κρίσης, δεν έχει χτυπήσει μόνο τον ιατρικό κλάδο αλλά και τους ανθρώπους της φαρμακοβιομηχανίας.

Ειδικότερα, κατά 1,700 θέσεις εργασίας «φτωχότερη» είναι πλέον η απασχόληση στην «καρδιά» της εγχώριας παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων: το πρώτο εξάμηνο του 2017 οι εργαζόμενοι στην αγορά της βιομηχανίας φαρμάκου στην Ελλάδα ήταν 15,5 χιλ. άτομα, όταν στα τέλη του 2016 ανέρχονταν σε 17,2 χιλ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat (Labour Force Survey, 2017) τα οποία επεξεργάστηκε το ΙΟΒΕ και περιλαμβάνονται στη μελέτη "Η φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα, Γεγονότα και στοιχεία 2017”, με τη συμμετοχή του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, η απασχόληση στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας σημείωσε σημαντική άνοδο το 2016 (από 13,4 χιλ. θέσεις εργασίας το 2015 στις 16,6 χιλ. στο πρώτο εξάμηνο του 2016), συνέχισε την αυξητική της πορεία καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, για να σταματήσει "απότομα” το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς που πέρασε. Η πτώση στον αριθμό των απασχολούμενων στην παραγωγή φαρμάκου το πρώτο εξάμηνο του 2017, σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2016, αγγίζει το 6,3%.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, το 2016 οι απασχολούμενοι στον κλάδο παραγωγής φαρμάκων αντιστοιχούσαν στο 0,5% της συνολικής απασχόλησης στην ελληνική οικονομία, αποτελώντας το 4,9% της απασχόλησης στον κλάδο της μεταποίησης, ποσοστό υψηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ25 (2,5%).

Παράλληλα, το εκπαιδευτικό υπόβαθρο των εργαζομένων στον κλάδο ήταν υψηλό, με το 64% να είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, όταν στον κλάδο της μεταποίησης το ποσοστό αυτό ήταν 35% και στο σύνολο της οικονομίας 22,7%, γεγονός που σύμφωνα με τη μελέτη αναδεικνύει την υψηλή εκπαιδευτική κατάρτιση των εργαζομένων. Όπως τονίζεται, η διαφορά αυτή καθιστούσε την εγχώρια παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων ανασχετικό κλάδο στο brain drain (φυγή επιστημόνων και εργαζομένων στο εξωτερικό).

Εν τω μεταξύ από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών, βλέπει ως τη μοναδική λύση τις επενδύσεις και ειδικότερα την ανάγκη για στροφή σε παραγωγικές επενδύσεις, ως αιχμή του δόρατος για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Και φυσικά όταν μιλάμε για παραγωγή, εννοούμε σε μεγάλο βαθμό και τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας και της υγείας, ο οποίος αποδεδειγμένα, έχει προσφέρει τα μέγιστα στην ελληνική οικονομία, ακόμη και στα πιο δύσκολα χρόνια της παρατεταμένης ύφεσης. Και όχι μόνο έχει προσφέρει, αλλά μπορεί να προσφέρει και μελλοντικά, αρκεί η κυβέρνηση να δημιουργήσει το σταθερό εκείνο πλαίσιο που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν για την επόμενη ημέρα. Και βεβαίως αρκεί, να πάψουν να υφίστανται τα οριζόντια μέτρα και να υλοποιηθούν μία σειρά από σοβαρές μεταρρυθμίσεις και φυσικά να απλοποιηθεί και να γίνει δικαιότερο το φορολογικό σύστημα. Ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας διαθέτει όλα τα εχέγγυα (τόσο σε άψυχο όσο και σε έμψυχο υλικό) που μπορεί να οδηγήσει την ελληνική οικονομία και τη χώρα σε καλύτερες ημέρες και στην αναγκαία ανάκαμψη. 

Με τόσο μεγάλη όμως αιμορραγία έμψυχου δυναμικού, τα πράγματα είναι γκρίζα και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να αντιστραφεί το κλίμα αποεπένδυσης και αποβιομηχάνισης που έχει χτυπήσει την Ελλάδα.

Με πληροφορίες από το Capital

Διαβάστε ακόμη:

ΣΕΒ & ΙΟΒΕ βλέπουν βελτίωση της οικονομίας - Αυτό θα αποτυπωθεί στους Έλληνες & στις επιχειρήσεις;

Αγωνία ΣΦΕΕ για το 2018: Το τέλος της Επιτροπείας θα φέρει άραγε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις;

 

Ξανθός: Σημαντικές οι μεταρρυθμίσεις για την υγεία - Θετικό πρόσημο στη φαρμακευτική πολιτική

Η κυκλική οικονομία, οι παροτρύνσεις του ΣΕΒ & η αδιάλειπτη προσφορά της φαρμακοβιομηχανίας

Αποστολίδης: Η ανάκαμψη απομακρύνεται - Ανάγκη για αύξηση της δαπάνης κατά 500 εκατ. ευρώ

Η απίστευτη ιστορία ενός... «ανειδίκευτου» καρδιοχειρουργού, η μάστιγα του brain drain και το ΚΕΣΥ