ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

ΣΕΒ & ΙΟΒΕ βλέπουν βελτίωση της οικονομίας - Αυτό θα αποτυπωθεί στους Έλληνες & στις επιχειρήσεις;

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος, με μικρή επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, εντοπίζει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στην "Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας", που δημοσιοποίησε χθες, για τον μήνα Φεβρουάριο του 2018.

ΣΕΒ & ΙΟΒΕ βλέπουν βελτίωση της οικονομίας - Αυτό θα αποτυπωθεί στους Έλληνες & στις επιχειρήσεις;

Επιμέλεια: Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου

Την ίδια ώρα, το κορυφαίο όργανο της βιομηχανίας ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών, βλέπει ως τη μοναδική λύση τις επενδύσεις και ειδικότερα την ανάγκη για στροφή σε παραγωγικές επενδύσεις, ως αιχμή του δόρατος για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Και φυσικά όταν μιλάμε για παραγωγή, εννοούμε σε μεγάλο βαθμό και τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας και της υγείας, ο οποίος αποδεδειγμένα, έχει προσφέρει τα μέγιστα στην ελληνική οικονομία, ακόμη και στα πιο δύσκολα χρόνια της παρατεταμένης ύφεσης. Και όχι μόνο έχει προσφέρει, αλλά μπορεί να προσφέρει και μελλοντικά, αρκεί η κυβέρνηση να δημιουργήσει το σταθερό εκείνο πλαίσιο που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν για την επόμενη ημέρα. Και βεβαίως αρκεί, να πάψουν να υφίστανται τα οριζόντια μέτρα και να υλοποιηθούν μία σειρά από σοβαρές μεταρρυθμίσεις και φυσικά να απλοποιηθεί και να γίνει δικαιότερο το φορολογικό σύστημα. Ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας διαθέτει όλα τα εχέγγυα (τόσο σε άψυχο όσο και σε έμψυχο υλικό) που μπορεί να οδηγήσει την ελληνική οικονομία και τη χώρα σε καλύτερες ημέρες και στην πολυπόθητη ανάκαμψη.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη της διαΝΕΟσις, μπορεί να ενισχυθεί σημαντικά, εφόσον: Πρώτον, στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού με τους δανειστές, μεταφερθούν πόροι από την εξυπηρέτηση του χρέους σε παραγωγικές επενδύσεις, ύψους 2 π.μ. του ΑΕΠ μέχρι το 2030 και 1 π.μ. του ΑΕΠ από εκεί και πέρα σε μόνιμη βάση, ικανές να δημιουργήσουν ρυθμούς ανάπτυξης που να καθιστούν το χρέος βιώσιμο από τα μέσα της δεκαετίας του 2020.

Δεύτερον, καταργηθούν οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των εργαζομένων (6,67% επί του μικτού μισθού) και δημιουργηθεί ένα διανεμητικό σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης για τις κύριες συντάξεις, και ένας κεφαλαιοποιητικός πυλώνας στις επικουρικές συντάξεις, και

Τρίτον, απλοποιηθεί το φορολογικό σύστημα με ενοποίηση και μείωση συντελεστών (20% βασικός συντελεστής φόρου εισοδήματος για φυσικά και νομικά πρόσωπα και για ΦΠΑ).

Παρά τις όποιες τεχνικές διαφοροποιήσεις, οι προτάσεις αυτές είναι ενδεικτικές μιας νέας γενιάς παρεμβάσεων οικονομικής πολιτικής, που αναγνωρίζουν τις δυσκολίες στην εφαρμογή τους, και λαμβάνουν ως δεδομένους τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που θα εξακολουθήσουν να υφίστανται στη μετα-Μνημονιακή περίοδο.

Ο ΣΕΒ διαχρονικά στηρίζει την ανάγκη για μεγαλύτερες επενδύσεις, και πιστεύει ότι η μείωση των συντελεστών φορολογίας και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, που μειώνουν το μη μισθολογικό κόστος, είναι πολιτικές προς τη σωστή κατεύθυνση για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας.

Οι αυξανόμενες ενδείξεις για μια σταθερή ανάκαμψη επηρεάζουν θετικά το οικονομικό κλίμα, το οποίο βελτιώθηκε περαιτέρω τον Φεβρουάριο του 2018 και διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2014. Επιπλέον, ο όγκος λιανικών πωλήσεων ανέκαμψε τον Δεκέμβριο του 2017 αν και η πτώση που σημείωσε τους προηγούμενους μήνες αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τη συμβολή της ιδιωτικής κατανάλωσης στο ΑΕΠ του 4ου τριμήνου του 2017.

Αντίθετα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε ελαφρά για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, ύστερα από μία περίοδο 9 μηνών ανοδικής πορείας, με τον προβληματισμό των νοικοκυριών αναφορικά με την οικονομική τους κατάσταση, τη γενικότερη κατάσταση της χώρας και, κυρίως, την εξέλιξη της ανεργίας να παραμένει έντονος.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η βελτίωση του οικονομικού κλίματος σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας συμβαδίζει με τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που καταγράφονται. Σταδιακά, μετά το καλοκαίρι του 2015, υπάρχει σταθεροποίηση της οικονομίας και σχετική βελτίωση των προσδοκιών. Το ευρύτερο πλαίσιο είναι η εμπέδωση συνθηκών σχετικής ομαλότητας, καθώς το πρόγραμμα προσαρμογής, και ιδίως οι πιο πρόσφατες αξιολογήσεις, είναι σε κανονική εξέλιξη και βαίνει προς ολοκλήρωση.

Κατά καιρούς οι οικονομολόγοι αναφέρουν ότι οι αριθμοί λένε σχεδόν πάντα την αλήθεια. Αυτό που απομένει τώρα, είναι η αλήθεια αυτή, να μετασχηματιστεί σε πραγματικότητα για την δύσκολη αναμφισβήτητα καθημερινότητα των Ελλήνων και των επιχειρήσεων.

Διαβάστε ακόμη:

Γ. Δραγασάκης: Πρόσωπο-κλειδί για την κυβέρνηση, την υγεία & την επόμενη ημέρα της ανάπτυξης

ΙΟΒΕ: 7 στους 10 Έλληνες εμπιστεύονται τα ΜΗΣΥΦΑ - Πιο οικονομικά ακόμη και από ιατρική συνταγή

Η κυκλική οικονομία, οι παροτρύνσεις του ΣΕΒ & η αδιάλειπτη προσφορά της φαρμακοβιομηχανίας

ΠΕΦ: Με αφανισμό κινδυνεύουν 6 στα 10 εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα - Μεταρρυθμίσεις έστω και τώρα



Αποστολίδης: Η ανάκαμψη απομακρύνεται - Ανάγκη για αύξηση της δαπάνης κατά 500 εκατ. ευρώ

ΣΕΒ: Η Ελλάδα χρειάζεται μια Ιατρική Τεχνόπολη και ένα επενδυτικό σοκ