ΦΑΡΜΑΚO

Τρύφων: Η φαρμακοβιομηχανία θύμα των Μνημονίων - Εθνική Στρατηγική τώρα

Μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι ήρθε η ώρα η Ελλάδα να αποκτήσει εθνική στρατηγική για το φάρμακο και η χώρα να αναδειχτεί σε περιφερειακή δύναμη παραγωγής φαρμάκων υψηλών προδιαγραφών, στέλνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων.

Τρύφων: Η φαρμακοβιομηχανία θύμα των Μνημονίων - Εθνική Στρατηγική τώρα

Επιμέλεια: Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ και στον δημοσιογράφο Μιχ. Κεφαλογιάννη, ο κ. Τρύφων στηλιτεύει τις Μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων ετών, τονίζοντας ευθέως, ότι «το ελληνικό φάρμακο αντιμετωπίστηκε καταχρηστικά και άνισα από την Τρόικα. Το αποτέλεσμα περιγράφει μια διαχρονική πολιτική που εστιάζει σε μέτρα που χτυπούν υπέρμετρα την ελληνική παραγωγή, ιδιαίτερα την περίοδο των μνημονίων».

Παραγωγή φαρμάκων υψηλών προδιαγραφών

Έχουμε υποβάλλει τεκμηριωμένες αναλύσεις και προτάσεις στην κυβέρνηση και τα κόμματα, τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΦ προσθέτοντας ακόμη τα εξής: «Είναι επιτέλους ανάγκη να διαμορφωθεί μια εθνική πολιτική για το φάρμακο που θα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη και ασφαλή πρόσβαση των ασθενών στην περίθαλψη σε ένα νομικό και κανονιστικό περιβάλλον χωρίς στρεβλώσεις. Ένα τέτοιο περιβάλλον θα επιτρέψει και στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία - που αποτελεί ουσιώδη πυλώνα απασχόλησης και ανάπτυξης- να λειτουργήσει χωρίς δεσμά, αιφνιδιασμούς και αντικίνητρα. Και έτσι, πέραν της κάλυψης των εθνικών αναγκών με ποιοτικά και οικονομικά φάρμακα, να αναδειχτεί σε περιφερειακή δύναμη παραγωγής φαρμάκων υψηλών προδιαγραφών».

theodos trifon

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του αναφορικά με το μείζον θέμα της Novartis τόνισε:

Το ελληνικό φάρμακο αντιμετωπίστηκε καταχρηστικά

«Το θέμα της Novartis διερευνάται διεθνώς και στην Ελλάδα έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη. Δεν θα ήταν σωστό, τη στιγμή αυτή, να κάνω οποιοδήποτε σχόλιο επ' αυτού, αν και είναι σαφές ότι η ανακίνηση του όλου θέματος από τις αμερικανικές αρχές πέραν των άλλων, συνδέεται και με το γενικότερο εμπορικό ανταγωνισμό Ευρώπης-ΗΠΑ. Για το ζήτημα του επιχειρηματικού ανταγωνισμού, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι οι φαρμακοβιομηχανίες στην Ελλάδα - πολυεθνικές και ελληνικές, ακολουθούν έναν αυστηρό Κώδικα Δεοντολογίας με συγκεκριμένους κανόνες αποφυγής αθέμιτων πρακτικών. Τη δεοντολογία αυτή οφείλουν οι εταιρίες να την διασφαλίζουν με ειδικές υπηρεσίες αυστηρού εσωτερικού ελέγχου και αυτό δεν αφορά μόνο τον μεταξύ τους ανταγωνισμό αλλά και την ορθή εφαρμογή των νόμων και κανονιστικών διατάξεων της Πολιτείας. Τα στοιχεία κάθε επιστημονικής χορηγίας ή ιατρικού, επιστημονικού συνεδρίου αναρτώνται πλέον στον ΕΟΦ. Η διαφάνεια είναι πλήρης. Άλλο είναι το θέμα της άνισης -και σε ορισμένες περιπτώσεις καταχρηστικής- αντιμετώπισης που υφίσταται στη χώρα μας το ελληνικό φάρμακο, αλλά αυτό αφορά κυρίως την πολιτική που επιβλήθηκε στις κυβερνήσεις από την τρόϊκα την εποχή των μνημονίων.

Η Ελλάδα η πρώτη χώρα σε εισαγωγές ακριβών φαρμάκων

Αναφορικά με το θέμα των γενοσήμων και της χαμηλής διείσδυσής τους στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της ΠΕΦ υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ευνοούν τη χρήση των οικονομικών γενοσήμων, που είναι ουσιωδώς όμοια φάρμακα με όσα έχασαν το αρχικό πατέντο τους και παράγονται με τους ίδιους αυστηρούς κανόνες ποιοτικού ελέγχου. Τα ποσοστά συμμετοχής των γενοσήμων, ακόμα και σε χώρες προηγμένης φαρμακευτικής τεχνολογίας, ξεπερνούν κατά πολύ το 50% γιατί η συμμετοχή των γενοσήμων στη φαρμακευτική δαπάνη λειτουργεί παντού ως εξισορροπητικός παράγοντας συγκράτησης του κόστους. Αυτό δεν συμβαίνει στην Ελλάδα της κρίσης, όπου τα γενόσημα έχουν καθηλωθεί σε ποσοστά κάτω του 20% Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε εισαγωγές ακριβών φαρμάκων και η τελευταία σε χρήση οικονομικών γενοσήμων».

Στο ίδιο μήκος κύματος ΣΦΕΕ

Να θυμίσουμε ότι πρν μερικές ΣΦΕΕ και PIF (Pharma Innovation Forum) σε μία παρέμβαση κόλαφο καυτηρίασαν όλες τις πολιτικές των τελευταίων ετών που είχαν ως αποτέλεσμα να χτυπηθεί ο κλάδος του φαρμάκου, και πήραν θέση για το πώς θα πρέπει να κινηθεί το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση, όσον αφορά την έξοδο της χώρας από το Μνημονιακό Πρόγραμμα (τον ερχόμενο Αύγουστο), προτείνοντας σειρά μέτρων και κατευθύνσεων, οι περισσότερες από τις οποίες δεν έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Όπως τόνισαν μεταξύ άλλων, ενώ η φαρμακοβιομηχανία έχει βάλει αποδεδειγμένα τεράστια πλάτη όλα αυτά τα χρόνια (προκειμένου να στηρίξει οικονομικά, εργασιακά και κοινωνικά το κράτος και τους πολίτες) οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να βάλλονται πολλαπλώς (πληρώνοντας τεράστια ποσά σε επιστροφές), ενώ το μοντέλο τιμολόγησης διαιωνίζει τις στρεβλώσεις, με αποτέλεσμα την απόσυρση 240 καταξιωμένων φαρμάκων από την αγορά τα τελευταία δύο χρόνια.

«Χρειάζεται τώρα και με αφορμή την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια να γίνουν ρεαλιστικές παρεμβάσεις, όπως μία λογική αναδιαμόρφωση του συνολικού προϋπολογισμού του φαρμάκου με οροφή στο clawback, επιβολή μέτρων ελέγχου της συνταγογράφησης, όπως υποχρεωτική εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και των μητρώων ασθενών, αξιολόγηση των τεχνολογιών της υγείας, νέα τιμολογιακή πολιτική σε ετήσια βάση, προγράμματα πρόληψης κι ενημέρωσης, ώστε να μειωθεί η άσκοπη κατανάλωση φαρμάκων και αύξηση της χρήσης γενοσήμων», αποτελούν μεταξύ άλλων τις προτάσεις των δύο κορυφαίων θεσμικών οργάνων του κλάδου.

Διαβάστε ακόμη:

ΣΦΕΕ & PIF: Παρέμβαση κόλαφος για κοινωνία, φάρμακο, Novartis και την έξοδο από το Μνημόνιο

Έρχεται ρύθμιση για μείωση της συμμετοχής των ασθενών - Το παράδειγμα των ανασφάλιστων

Τρύφων: Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μένει Ελλάδα - Τρείς ευκαιρίες για την επόμενη ημέρα



Έκκληση ΠΕΦ: Να σπάσει ο φαύλος κύκλος των ανεπαρκών προϋπολογισμών

Υπουργείο Υγείας: Έρχονται κλειστοί προϋπολογισμοί ανά θεραπευτική κατηγορία

Ξανθός: Επουλώνουμε τις πληγές μας - Ναι στον ειλικρινή διάλογο με τη φαρμακοβομηχανία

ΠΕΦ: Με αφανισμό κινδυνεύουν 6 στα 10 εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα - Μεταρρυθμίσεις έστω και τώρα

Αγωνία ΣΦΕΕ για το 2018: Το τέλος της Επιτροπείας θα φέρει άραγε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις;