ΦΑΡΜΑΚO

ΦΣΘ: Τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης θέλουν την κατάργηση της προμήθειας των ναρκωτικών

Επιστολή αναφορικά με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης με την προμήθεια των ναρκωτικών φαρμάκων, απέστειλε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (Φ.Σ.Θ) στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

ΦΣΘ: Τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης θέλουν την κατάργηση της προμήθειας των ναρκωτικών

Να σημειωθεεί, ότι η προμήθεια γίνεται από το φαρμακείο του του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, το οποίο όμως εξυπηρετεί όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Την ώρα που πολλά νοσοκομεία της Β. Ελλάδας έχουν πραγματική ανάγκη κάποια ναρκωτικά, είναι άδικο να βρίσκονται τα εν λόγω σκευάσματα στα φαρμακεία, με κίνδυνο μάλιστα διαρρήξεων επισημαίνει ο ΦΣΘ.

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος στην επιστολή του, "η αναχρονιστική διαδικασία που ισχύει για την προμήθεια και φύλαξή τους ταλαιπωρεί νοσοκομειακούς και ιδιώτες φαρμακοποιούς, επιφέροντας μάλιστα και ποινές σε μέλη μας".
Για το λόγο αυτό ζητά την κατάργηση της υποχρεωτικής προμήθειάς τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Ο Φ.Σ.Θ. έχει ενημερώσει και παλαιότερα το υπουργείο Υγείας για τα προβλήματα αυτής της υποχρέωσης (το Δεκέμβριο του 2017), στα οποία περιλαμβάνονται: ο φόρτος εργασίας των φαρμακοποιών του νοσοκομείου, το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα σκευάσματα έχουν πολύ σύντομη ημερομηνία λήξης και το ότι δεν είναι πάντα άμεσα διαθέσιμα, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να αναγκάζονται επανειλημμένα να κλείνουν το φαρμακείο τους και να πηγαίνουν στο φαρμακείο του Νοσοκομείου, για να τα προμηθευτούν.

Παράλληλα προκύπτουν επιπλέον υποχρεώσεις για τους φαρμακοποιούς και συγκεκριμένα: η διατήρηση των συνταγών για τουλάχιστον τρία έτη, η αποστολή ετήσιας κατάστασης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και οι παρεπόμενες ποινές, εάν δεν τηρηθούν τα παραπάνω.

Συνέπεια όλων αυτών είναι η μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας και η μεγάλη ταλαιπωρία των φαρμακοποιών, οι οποίοι μπορεί να καταφέρουν τελικά με πολύ κόπο να προμηθευτούν τα συγκεκριμένα φάρμακα, αλλά σύντομα πρέπει να τα επιστρέψουν, γιατί λήγουν και η ζήτησή τους είναι σπάνια.

Επιπλέον, ο Σύλλογος επισημαίνει ότι ο κίνδυνος διάρρηξης υπάρχει και είναι μεγαλύτερος, εφόσον είναι γνωστό ότι στα φαρμακεία φυλάσσονται ναρκωτικά κρατικού μονοπωλίου.

"Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα είναι ότι, αποθηκεύοντας τα ναρκωτικά φάρμακα στα φαρμακεία μας, χωρίς να χρειαστεί να τα χορηγήσουμε σχεδόν ποτέ, τα στερούμε από τα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδος, τα οποία τα έχουν πραγματικά ανάγκη", τονίζει στην επιστολή του ο Φ.Σ.Θ.

Διαβάστε ακόμη:

Οι φαρμακοποιοί Θεσσαλονίκης στηρίζουν την 2η αίτηση ακύρωσης απόφασης του ΣτΕ για το ιδιοκτησιακό

ΠΦΣ: Ανάσα & ικανοποίηση από την απόφαση του ΣτΕ που ακυρώνει το Ν. Κατρούγκαλου

ΦΣΘ: Εξειδικευμένη καμπάνια και μέσω των φαρμακείων για την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών

Τα νοσοκομεία στο έλεος της παρανομίας και των κλοπών όταν... φυλάσσουν το ΚΕΕΛΠΝΟ