ΦΑΡΜΑΚO

Οι φαρμακοποιοί Θεσσαλονίκης στηρίζουν την 2η αίτηση ακύρωσης απόφασης του ΣτΕ για το ιδιοκτησιακό

Αναφανδόν οι φαρμακοποιοί Θεσσαλονίκης, στηρίζουν τη δεύτερη αίτηση ακύρωσης που θα καταθέσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (Π.Φ.Σ.) για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.

Οι φαρμακοποιοί Θεσσαλονίκης στηρίζουν την 2η αίτηση ακύρωσης απόφασης του ΣτΕ για το ιδιοκτησιακό

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης, τοποθετήθηκε για το θέμα του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων και δήλωσε ότι στηρίζει τη δεύτερη αίτηση ακύρωσης που θα καταθέσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (Π.Φ.Σ.) κατά της γνωμοδότησης ενός τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε συνταγματικό το Προεδρικό Διάταγμα για το άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού.

Επανέλαβε ότι η γνωμοδότηση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το Σύνταγμα, το Ενωσιακό κεκτημένο και την προηγούμενη απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ για την ίδια υπόθεση, ενώ αποκάλυψε ότι τόσο ο Π.Φ.Σ. όσο και οι φαρμακευτικοί σύλλογοι θα προσβάλλουν στα αρμόδια δικαστήρια κάθε τυχόν άδεια ιδρύσεως φαρμακείου που θα χορηγηθεί σε ιδιώτες.

Για το ίδιο θέμα επίσης, υπενθύμισε ότι σε μεγάλα κράτη εντός και εκτός Ε.Ε. ιδιοκτήτες των φαρμακείων είναι μόνο οι φαρμακοποιοί (Γερμανία, Αυστρία, Κύπρο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Ουγγαρία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Σλοβενία και από το 2020 και στην Εσθονία, αλλά και σε Τουρκία και Σκόπια).

Στην ερώτηση γιατί οι φαρμακοποιοί αντιδρούν στο άνοιγμα του επαγγέλματος, απάντησε ότι «τα φαρμακεία δεν είναι αμιγώς εμπορικές επιχειρήσεις. Συνδυάζουν την υπεύθυνη επιστημονική δραστηριότητα και την κοινωνική αποστολή με την εμπορική εκμετάλλευση. Επομένως η δυνατότητα που δίνει η πολιτεία στο άνοιγμα φαρμακείων ή αλυσίδων φαρμακείων σε μη φαρμακοποιούς μετατρέπει το φάρμακο αμιγώς σε εμπόρευμα. Το σοβαρό πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι στις περιπτώσεις αυτές τα κριτήρια της διάθεσης των φαρμάκων αλλάζουν και επικεντρώνονται στα οικονομικά οφέλη και συμφέροντα των ιδιοκτητών μη φαρμακοποιών, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τη δημόσια Υγεία. Ακόμη και αν υπάρχει υπάλληλος φαρμακοποιός, θα είναι υποχρεωμένος να υπακούει και να εκτελεί τις εντολές του ιδιοκτήτη της επιχείρησης, ο οποίος ενδιαφέρεται αποκλειστικά για το κέρδος παρά για την υγεία των ασθενών».

Ο κ. Ευγενίδης μίλησε και για τις αντιδράσεις απέναντι στη διάθεση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ, εξηγώντας πως η διάκριση μεταξύ συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων δεν σχετίζεται με επιστημονικά ή ιατρικά κριτήρια, αλλά μόνο με οικονομικά» και συγκεκριμένα για την ελάφρυνση του ασφαλιστικού συστήματος. «Πιο απλά», εξήγησε, «είναι μια διάκριση που επιτρέπει στο ασφαλιστικό σύστημα να μην αποζημιώνει τα ΜΗΣΥΦΑ και δεν αφορά την ασφαλή χρήση τους ή την έλλειψη παρενεργειών».

«Επιπλέον οι ασθενείς μετατρέπονται σε καταναλωτές, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με κάθε επιστημονικό δεδομένο», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης.

Μιλώντας δε για τις συνθήκες φύλαξης ή για τις περιπτώσεις ανακλήσεων, ο κ. Ευγενίδης κατέληξε ότι ακόμα και οι συγκεκριμένες προδιαγραφές «ασφαλείας» που έχουν τεθεί για τη διανομή φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ, όπως η μικρή περιεκτικότητα, οι απλές οδηγίες κ.ά. «δεν αποτελούν καμιά εγγύηση για την αποτροπή των κινδύνων που μπορούν να προκληθούν από την πώλησή τους σε άλλα σημεία εκτός των φαρμακείων».

Διαβάστε ακόμη:

ΠΦΣ: Ανάσα & ικανοποίηση από την απόφαση του ΣτΕ που ακυρώνει το Ν. Κατρούγκαλου

Φαρμακοποιοί: Πολύ σκληροί για να υποκύψουν - Ξαναστέλνουν στο ΣτΕ το Π/Δ για το ιδιοκτησιακό

ΦΣΘ: Εξειδικευμένη καμπάνια και μέσω των φαρμακείων για την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών