ΦΑΡΜΑΚO

ΣΦΕΕ: Χαιρετίζει την αποκάλυψη κάθε εστίας σπατάλης - Ιδανική στιγμή για διαρθρωτικές αλλαγές

Ο ΣΦΕΕ, το κορυφαίο θεσμικό όργανο της φαρμακοβιομηχανίας, χαιρετίζει τον εντοπισμό και την αποκάλυψη κάθε εστίας σπατάλης ή κατάχρησης φαρμακευτικών σκευασμάτων που πλήττει τα οικονομικά του δημοσίου τομέα, αλλά κυρίως την υγεία των πολιτών της χώρας, στερώντας τους φάρμακα απαραίτητα για την επιβίωσή τους.

ΣΦΕΕ: Χαιρετίζει την αποκάλυψη κάθε εστίας σπατάλης - Ιδανική στιγμή για διαρθρωτικές αλλαγές

Με αφορμή την εξάρθρωση κυκλώματος παράνομης διακίνησης φαρμάκων, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, ζητά να προχωρήσουν οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, που θα θωρακίσουν και το σύστημα υγείας, αλλά πρωτίστως τους ασθενείς. Αυτές οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις, είναι σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων, η αναβάθμιση της μηχανοργάνωσης ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς, τα μητρώα ασθενών.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό η λειτουργία και η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας να γίνεται εντός του καθορισμένου τοπικού και Ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου, τονίζει ο ΣΦΕΕ και συνεχίζει:

«Σε μια εποχή που οι πόροι του δημόσιου τομέα είναι πενιχροί, σε μια εποχή που η φροντίδα υγείας των πολιτών παρέχεται με κόπους και θυσίες, που η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών, που η κοινωνική/φαρμακευτική πολιτική του κράτους στηρίζεται από τις φαρμακευτικές εταιρίες με την καταβολή επαχθών επιστροφών άνω του 1,2 δις €, κάθε κερδοσκοπία γύρω από τα φάρμακα πρέπει να παταχθεί και η χρήση των διαθέσιμων πόρων να μεγιστοποιηθεί. Φαινόμενα που επιβαρύνουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, αλλά και ζημιώνουν τις φαρμακευτικές εταιρίες πρέπει να εκλείψουν.

Ο ΣΦΕΕ ως θεσμικός εκπρόσωπος των εταιριών μελών του, ελληνικών και διεθνών, βρίσκεται και θα συνεχίσει να βρίσκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια εξυγίανσης και εξορθολογισμού της χρήσης των φαρμάκων για τη διασφάλιση της ομαλής και απρόσκοπτης πρόσβασης των Ελλήνων ασθενών στα φάρμακα.

Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται απαραίτητη η εντατικοποίηση των προσπαθειών της Πολιτείας στον τομέα αυτόν, επιταχύνοντας διαρθρωτικές αλλαγές, όπως είναι: οι τακτικοί έλεγχοι σε όλο το εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκων, η σωστή παραμετροποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων, η αναβάθμιση της μηχανοργάνωσης σε νοσοκομεία και άλλες κρατικές δομές στο χώρο της υγείας, ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς, τα μητρώα ασθενών».

Διαβάστε ακόμη:

Η έκθεση του ΟΟΣΑ βλέπει ανάπτυξη - Οι Έλληνες και οι επιχειρήσεις όμως αργούν να τη βιώσουν

«Χαστούκι» για την κυβέρνηση το δυσθεώρητο clawback

Παράνομο κύκλωμα αντικαρκινικών: Ο ΙΣΑ ζητά μεταρρυθμίσεις στις προμήθειες φαρμάκων στο ΕΣΥΠαράνομο κύκλωμα φαρμάκων: Οργισμένη η ΕΛΛΟΚ - Καταδικαστικοί ΦΣΑ, ΕΙΝΑΠ & ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ

Ξανθός για το παράνομο κύκλωμα φαρμάκων: Κρίσιμη πολιτική μας η ορθολογική συνταγογράφηση

Γιατροί μεγάλου νοσοκομείου σε παράνομο κύκλωμα με αντικαρκινικά - Τι δηλώνει ο ΠΦΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ