ΦΑΡΜΑΚO

ΠΕΦΝΙ: Ο ασθενοκεντρικός χαρακτήρας του φαρμακοποιού του ΕΣΥ & οι προκλήσεις της εποχής

Ξεκινά σήμερα Πέμπτη στην Καλαμάτα, το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών.

ΠΕΦΝΙ: Ο ασθενοκεντρικός χαρακτήρας του φαρμακοποιού του ΕΣΥ & οι προκλήσεις της εποχής

Προσδιορίζοντας τους στόχους του συνεδρίου, η πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ Δέσποινα Μακριδάκη αναφέρει μεταξύ άλλων;

«Το επάγγελμα του νοσοκομειακού φαρμακοποιού εξελίσσεται διεθνώς και πλέον πέρα από τη διαχείριση των φαρμάκων αποκτά ασθενο-κεντρικό χαρακτήρα. Βασική μας δέσμευση να διασφαλίσουμε για τους ασθενείς μας, τη βέλτιστη φαρμακευτική φροντίδα μαζί με την απαραίτητη, τεκμηριωμένη ενημέρωση.

Τα καλύτερα αποτελέσματα μπορούν να προκύψουν μέσα από ομαδικές συνεργασίες, με το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, τους ειδικούς επιστήμονες σε θέματα πληροφορικής, νέων τεχνολογιών εκπαίδευσης και επικοινωνίας, αλλά και με συμμετοχή των ίδιων των ασθενών. Ξεφυλλίζοντας το πρόγραμμα, βλέπουμε ότι η θεματολογία του στηρίζεται σε αυτή τη βασική παραδοχή της αναγκαίας, αποτελεσματικής διεπιστημονικής συνεργασίας. Χρειάζεται να εμβαθύνουμε σε δύο παράλληλους άξονες προσπαθώντας να επικεντρωθούμε στην ασφάλεια των ασθενών: στην κατάλληλη επικοινωνία με τους συνεργάτες μας και στην επιμόρφωση και πιστοποίηση των δεξιοτήτων μας, μέσα και έξω από το νοσοκομείο.

«Βαδίζοντας προς το κοινό Ευρωπαϊκό όραμα», κινούμαστε στην οδό της εναρμόνισης με την Ευρωπαϊκή Διακήρυξη για τη Νοσοκομειακή Φαρμακευτική και το πλαίσιο που αυτή προσδιορίζει για την άσκηση του επαγγέλματος.

Έχει ωριμάσει ο χρόνος και οι συνθήκες ώστε να προχωρήσει η εφαρμογή της και στο ελληνικό περιβάλλον. Στο φετινό συνέδριο δίνεται μεγάλη βαρύτητα στο πεδίο αυτό, ευελπιστώντας ότι αφενός θα δώσει κίνητρα βελτιστοποίησης των υπηρεσιών μας προς τους ασθενείς, αφετέρου θα αναδείξει τις προκλήσεις από τη μεριά της διοίκησης και της πολιτικής ηγεσίας, σε θέματα που αφορούν την άσκηση του επαγγέλματος μας, ώστε να υποστηριχθούν περαιτέρω οι προσπάθειες που κάνουμε.

Όντας βαθιά πεπεισμένη ότι αυτή η αλλαγή προσανατολισμού αποτελεί το μέλλον του κλάδου, σας καλωσορίζω εκ μέρους του Δ.Σ. της Π.Ε.Φ.Ν.Ι. στην όμορφη και εύφορη Καλαμάτα και εύχομαι ανάλογα καρποφόρες να είναι και οι εργασίες του συνεδρίου, θωρακίζοντας όλους με νέες γνώσεις & εμπειρίες ,ώστε με δύναμη και αισιοδοξία να επιστρέψουμε στον καθημερινό μας αγώνα για τη στήριξη και την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Διαβάστε ακόμη:

ΠΕΦΝΙ: Ήρθε η ώρα της αναβάθμισης του νοσοκομειακού φαρμακοποιού



ΠΦΣ: Επιβεβλημένη η θεσμοθέτηση της ειδικότητας του νοσοκομειακού φαρμακοποιού

Οι προκλήσεις και τα νέα δεδομένα των φαρμακοποιών για το 2018

ΠΕΦΝΙ: Συνδικαλιστές στο ΕΣΥ διαλύουν τις μονάδες κυτταροστατικών φαρμάκων