ΦΑΡΜΑΚO

ΦΣΑ: Σύμβαση με το ΤΥΠΕΤ για τα φάρμακα υψηλού κόστους

Συλλογική σύμβαση με το ασφαλιστικό ταμείο ΤΥΠΕΤ (του προσωπικού της Εθνικής Τραπέζης), υπέγραψε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, αναφορικά με τα φάρμακα του Ν. 3816/2010 (υψηλού κόστους) που μπορούν να χορηγηθούν από τα ιδιωτικά φαρμακεία. 

ΦΣΑ: Σύμβαση με το ΤΥΠΕΤ για τα φάρμακα υψηλού κόστους

Η σύμβαση αφορά ειδικά τον τρόπο εκκαθάρισης των συνταγών και έχει ως σκοπό την εξυπηρέτηση της ευπαθούς αυτής ομάδας ασθενών και την ταυτόχρονη διευκόλυνση των φαρμακείων του Συλλόγου ως προς την εκκαθάριση-εξόφληση αυτών των συνταγών σε άμεσο χρόνο, δεδομένου ότι τα φάρμακα αυτά έχουν μεγάλο κόστος.

Η σύμβαση θα ξεκινήσει να ισχύει από την 1η Ιουνίου 2018 και σύμφωνα με τους όρους αυτής, οι φαρμακοποιοί πρέπει να έχουν υπόψη τους τα εξής:

  • Από την υπογραφή της σύμβασης, λήγουν όλες οι ατομικές συμβάσεις και απαγορεύονται οι ατομικές υποβολές γι αυτά τα φάρμακα.
  • Όλα τα φαρμακεία-μέλη του ΦΣΑ είναι υποχρεωμένα να εκτελούν συνταγές που περιέχουν φάρμακα του ν.3816/2010 (και δύνανται βάσει των διατάξεων να τα χορηγήσουν).
  • Όσα φαρμακεία ΔΕΝ επιθυμούν να εκτελούν τις εν λόγω συνταγές, θα πρέπει να το δηλώσουν εγγράφως και αιτιολογημένα στον ΦΣΑ.
  • Κάθε φαρμακείο (ανά άδεια λειτουργίας φαρμακείου) μπορεί να εκτελέσει τέτοιου τύπου συνταγές έως το ποσό των 20.000 ευρώ.

Επίσης, για την εκτέλεση των συνταγών αυτών απαιτείται σε πολλές περιπτώσεις θεώρηση.

Ειδικότερα:

  • Για ηλεκτρονικές συνταγές από 100 ευρώ έως 599 ευρώ, απαιτείται ηλεκτρονική θεώρηση.
  • Για ηλεκτρονικές συνταγές άνω των 600 ευρώ, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να έχουν έγκριση από την Υγειονομική Επιτροπή, ώστε να εμφανιστεί και εκεί ηλεκτρονική θεώρηση.
  • Για τις χειρόγραφες συνταγές άνω των 100 ευρώ απαιτείται θεώρηση ελεγκτή.
  • Για χειρόγραφες συνταγές άνω των 600 ευρώ απαιτείται έγκριση Υγειονομικής επιτροπής, η οποία να βεβαιώνεται με το έντυπο «ΕΝΤΟΛΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ».

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος τονίζει ότι οι συνταγές αυτές θα υποβάλλονται σε ξεχωριστό φάκελο συλλόγου, με ξεχωριστό τιμολόγιο, και γραμμένα στο φύλλο υποβολής του Συλλόγου Νο 64.

Σημαντικό είναι επίσης, ότι η εξόφλησή τους θα γίνεται το αργότερο μέσα σε 15 ημέρες από την παράδοσή τους από τον ΦΣΑ στο ΤΥΠΕΤ και το τιμολόγιο θα εξοφλείται στο ακέραιο, δηλαδή δεν θα γίνεται καμία κράτηση επί του τιμολογίου (rebate ή άλλη). Ωστόσο σημειώνεται ότι αν οι συνταγές αυτής της κατηγορίας φαρμάκων προστεθούν μαζί με τα κανονικά φάρμακα του ΤΥΠΕΤ, η εκκαθάριση και εξόφλησή τους δεν θα είναι άμεση, αλλά μαζί με τα κανονικά φάρμακα.

Διαβάστε ακόμη

Φαρμακαποθηκάριοι: Να επανεξετασθεί ο τρόπος διακίνησης των ΦΥΚ

ΦΥΚ από τα φαρμακεία: Ναι από τους φαρμακοποιούς, υπό προϋποθέσεις

Παράνομο κύκλωμα αντικαρκινικών: Ο ΙΣΑ ζητά μεταρρυθμίσεις στις προμήθειες φαρμάκων στο ΕΣΥ

Η συνταγή πέθανε, ζήτω η άυλη συνταγή - Τι ζητούν ακόμη οι φαρμακοποιοί