ΦΑΡΜΑΚO

2ο Φαρμακευτικό Συνέδριο Αν. Μακεδονίας - Θράκης: Οι μεγάλες προκλήσεις & ευκαιρίες του φαρμακείου

Έκλεισε την Κυριακή 20 Μαΐου τις πύλες του, το 2ο Φαρμακευτικό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, που διοργάνωσαν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι και οι ΣΥ.ΦΑ. της περιφέρειας Αν. Μακεδονίας - Θράκης, με ευθύνη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης, στην Ξάνθη.

2ο Φαρμακευτικό Συνέδριο Αν. Μακεδονίας - Θράκης: Οι μεγάλες προκλήσεις & ευκαιρίες του φαρμακείου

Περισσότεροι από 400 σύνεδροι από όλη την περιφέρεια, αλλά και από μακρινά σημεία της χώρας, έδωσαν το «παρών», συμβάλλοντας με τη συμμετοχή τους στην επιτυχία του Συνεδρίου.

Στην επίσημη έναρξη του συνεδρίου η πρόεδρος του Φ.Σ. Ξάνθης, κυρία Δέσποινα Κάλφα, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, ο δήμαρχος Ξάνθης, κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, κ. Αχιλλέας Γερόπουλος, και ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

Ο εργασίες του συνεδρίου περιλάμβαναν:

- Στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Το φαρμακείο του σήμερα: προκλήσεις και ευκαιρίες», στο οποίο συμμετείχαν οι κ.κ. Απόστολος Βαλτάς, αντιπρόεδρος Α' ΠΦΣ & πρόεδρος Φ.Σ. Λέσβου, Σεραφείμ Ζήκας, γενικός γραμματέας ΠΦΣ, πρόεδρος ΙΔΕΕΑΦ & πρόεδρος Φ.Σ. Θήβας, Αναστάσιος Τερζής, πρόεδρος Φ.Σ. Έβρου, Σίσσυ Ρακιτζή, πρόεδρος Φ.Σ. Καβάλας, Αλέξανδρος Τσαπέκος, πρόεδρος Φ.Σ Ροδόπης και Αναστάσιος Ρόντσης, πρόεδρος Φ.Σ. Σερρών. Τη συζήτηση συντόνισε η πρόεδρος του Φ.Σ. Ξάνθης, κα Δέσποινα Κάλφα.

- 9 ομιλίες επιστημονικού και επαγγελματικού ενδιαφέροντος

- Σεμινάριο Ομοιοπαθητικής με θέμα «Βασικές αρχές της ομοιοπαθητικής – ο ρόλος του φαρμακοποιού»

Τις ομιλίες πραγματοποίησαν πανεπιστημιακοί, όπως ο καθηγητής Παιδιατρικής του ΔΠΘ, κ. Αθανάσιος Χατζημιχαήλ, ο αναπληρωτής καθηγητής του Τομέα Φαρμακευτικής Τεχνολογίας και πρόεδρος του Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, κ. Δημήτριος Ρέκκας, και ο αναπληρωτής καθηγητής Μοριακής Φαρμακολογίας & Φαρμακογονιδιωματικής στο Τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ, κ. Ιωάννης Βιζιριανάκης, καθώς και άλλοι επιστήμονες υγείας.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Φ.Σ. Ξάνθης, κυρία Δέσποινα Κάλφα, «Τα μηνύματα που έδωσε το Συνέδριο και οι προβληματισμοί που προέκυψαν, ελπίζουμε ότι θα αποτελέσουν αφορμή για να γίνουμε καλύτεροι. Μόνο τότε θα μπορούμε να λέμε ότι θα αντιμετωπίσουμε το αύριο επιτυχώς και θα σταθούμε όρθιοι και ως επιστήμονες και ως επαγγελματίες».

Οι φαρμακοποιοί, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου:

1) Ανέδειξαν τον ρόλο του φαρμακοποιού και του φαρμακείου στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στην αυτοθεραπεία.

2) Ανέλυσαν τη φαρμακευτική περίθαλψη και κλινική πρακτική στον ελληνικό χώρο και ανέπτυξαν τις προκλήσεις που παρουσιάζονται σήμερα και τις προοπτικές που ανοίγονται.

3) Αναγνώρισαν την αναγκαιότητα της διά βίου εκπαίδευσης με πιστοποίηση των φαρμακοποιών και της αναβάθμισης την παρεχόμενων υπηρεσιών μας εντός του φαρμακείου, ανταποκρινόμενοι πλήρως στον επιστημονικό ρόλο του φαρμακοποιού.

4) Επεσήμαναν τη σημασία του να επιχορηγούνται τα περιφερειακά συνέδρια από τον ΠΦΣ, ώστε να έχουν και οι φαρμακοποιοί της Περιφέρειας τις ίδιες ευκαιρίες επιμόρφωσης με τους συναδέλφους τους στα μεγάλα αστικά κέντρα.

5) Και, τέλος, διατράνωσαν την ανάγκη ενότητας του κλάδου και της συσπείρωσης γύρω από τους Φ.Σ. και τους ΣΥ.ΦΑ.
Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ, του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του ΙΔΕΕΑΦ.

Μεγάλος Χορηγός του συνεδρίου, ήταν η ΒΙΑΝΕΞ - ΒΙΑΝ.

Διαβάστε ακόμη

ΠΦΣ: Ανάσα & ικανοποίηση από την απόφαση του ΣτΕ που ακυρώνει το Ν. Κατρούγκαλου

ΙΟΒΕ: 7 στους 10 Έλληνες εμπιστεύονται τα ΜΗΣΥΦΑ - Πιο οικονομικά ακόμη και από ιατρική συνταγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ