ΦΑΡΜΑΚO

Ελλείψεις αντικαρκινικών: Οι καρκινοπαθείς ταξιδεύουν στα Βαλκάνια για να βρουν τα φάρμακά τους...

Την ώρα που το παράνομο κύκλωμα με τα αντικαρκινικά φάρμακα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι μάσκες σταδιακά πέφτουν, οι καρκινοπαθείς και οι οικογένειές τους, όχι μόνο στερούνται τις αναγκαίες θεραπείες τους, αλλά αναγκάζονται να ταξιδεύουν στα βαλκάνια για να τις προμηθευτούν.

Ελλείψεις αντικαρκινικών: Οι καρκινοπαθείς ταξιδεύουν στα Βαλκάνια για να βρουν τα φάρμακά τους...

Και συγκεκριμένα ταξιδεύουν τόσο στην ΠΓΔΜ όσο και στη Βουλγαρία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα οικονομικά τους αλλά και για την ταλαιπωρία τους.

Πρόκειται για τα σκευάσματα etoposide και vincristine, τα οποία όπως δηλώνει στη Voria.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης, δεν φέρνει πλέον η φαρμακευτική εταιρεία στη χώρα μας.

Τα φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται στις χημειοθεραπείες των καρκινοπαθών εξαφανίστηκαν πρώτα από τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ και έπειτα και από τα ράφια των φαρμακείων. Απεγνωσμένοι πλέον οι συγγενείς των ασθενών αναγκάζονται να ταξιδέψουν στις γειτονικές Βουλγαρία και ΠΓΔΜ για να βρουν τα πολυπόθητα φάρμακα.

«Η διαδικασία είναι πλέον γνωστή. Πηγαίνουμε σε μια κοντινή στα σύνορα πόλη, όπως η Γευγελή. Δείχνουμε τις συνταγές σε κάποιο φαρμακείο και ζητάμε τα φάρμακα. Αν υπάρχουν, τα αγοράζουμε κατευθείαν. Αν όχι, τα παραγγέλνουμε και πηγαίνουμε την επόμενη ημέρα να τα παραλάβουμε», αναφέρει γυναίκα της οποία η μητέρα νοσηλεύεται στο Θεαγένειο Νοσοκομείο.

Στους διαδρόμους του νοσοκομείου, η αγωνία για το πρόβλημα αυτό, το οποίο επηρεάζει τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων, είναι έκδηλη. Οι συγγενείς ρωτούν ο ένας τον άλλο πώς βρήκαν το φάρμακο και από πού το προμηθεύτηκαν καθώς κάθε ημέρα που περνάει, το «σαφάρι» εύρεσης των σκευασμάτων γίνεται ακόμα πιο απαιτητικό και δαπανηρό.

Την αγανάκτησή της για την κατάσταση αυτή εκφράζει και η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας – Θράκης, Περσεφόνη Μήττα. «Τι είναι η Ελλάδα δηλαδή και δεν μπορούμε να έχουμε τα φάρμακα που υπάρχουν σε άλλες χώρες; Γιατί τα φάρμακα αυτά τα διαθέτει η ΠΓΔΜ, η Βουλγαρία και εμείς όχι;» αναρωτήθηκε.

Βολές Ευγενίδη για ορισμένες φαρμακευτικές

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΣΘ Διονύσιο Ευγενίδη, σε περιπτώσεις που δεν βρίσκονται τα φάρμακα, οι γιατροί αναγκάζονται να αλλάζουν ελαφρώς τη θεραπεία. Η τιμή λιανικής και των δύο φαρμάκων δεν ξεπερνάει τα 10 ευρώ στα φαρμακεία. Όπως αναφέρει ο κ. Ευγενίδης, οι χαμηλές τιμές είναι συχνά η αιτία που φαρμακευτικές εταιρείες αρνούνται να εισάγουν συγκεκριμένα σκευάσματα στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΣΘ, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασίες για να αγοράσει τα σκευάσματα από το εξωτερικό. «Συνήθως όταν γίνεται αυτό, ο ΕΟΦ τα αγοράζει σε πολλαπλάσιες τιμές και τα προμηθεύονται πρώτα τα νοσοκομεία».

Η απάντηση του Θεαγένειου για τα αντικαρκινικά

Να θυμίσουμε, ότι απάντηση σχετικά με τις ελλείψεις στα δύο αντικαρκινικά χημειοθεραπευτικά φάρμακα και συγκεκριμένα για τα σκευάσματα Etoposide και Vincristine, έδωσε πριν μερικές ημέρες (στις 18/5/2018) η διοίκηση του Θεαγένειου νοσοκομείου, σημειώνοντας τα εξής:

«Η αδυναμία προμήθειας του φαρμάκου etoposide οφείλεται στην έλλειψή του πανελληνίως από την προμηθεύτρια εταιρεία και όχι στην έλλειψη χρημάτων για την αγορά του, ενώ για το δεύτερο σκεύασμα το Vincristine, δεν παρατηρήθηκε έλλειψή του».

Η απάντηση είναι σε συνέχεια των ανακοινώσεων του Σωματείου εργαζομένων του Νοσοκομείου και προς αποκατάσταση της αλήθειας. όπως σημειώνει η διοίκηση του Θεαγενείου.

Για την έλλειψη των αντικαρκινικών φαρμάκων έχει ήδη εκδώσει ανακοίνωση ο Σύλλογος Εργαζομένων του Θεαγενείου νοσοκομείου ενώ έχει γίνει και σχετική ερώτηση στη Βουλή από βουλευτές του ΚΚΕ.

Πηγή: voria.gr

Διαβάστε ακόμη:

Θεαγένειο: Τι ανακοινώνει για την έλλειψη των δύο αντικαρκινικών φαρμάκων

Κύκλωμα αντικαρκινικών: Στη φυλακή οδηγείται η γιατρός του «Λαϊκού»Κύκλωμα αντικαρκινικών:Ξανθός: Θα αλλάξουμε ριζικά το τοπίο της υγείας & του φαρμάκου - Μπορούμε, δεν είμαστε συστημικοί

Μόνιμη Διακομματική Επιτροπή για το φάρμακο & αύξηση της δαπάνης με βάση το ΑΕΠ

ΠΦΣ: Αγωνία για την απόσυρση παλαιών φαρμάκων & αύξηση της δαπάνης λόγω εισαγωγών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ