ΦΑΡΜΑΚO

ΠΦΣ: Αγωνία για την απόσυρση παλαιών φαρμάκων & αύξηση της δαπάνης λόγω εισαγωγών

Την αγωνία του για το ενδεχόμενο απόσυρσης παλαιών και καταξιωμένων φαρμάκων, εκφράζει σήμερα Παρασκευή ο φαρμακευτικός κόσμος μέσω του θεσμικού οργάνου του ΠΦΣ, τονίζοντας ότι η φαρμακευτική δαπάνη θα αυξηθεί λόγω αναγκαστικής εισαγωγής σκευασμάτων μέσω ΙΦΕΤ σε πολύ υψηλότερη τιμή, θα εισέλθουν «νέα» φάρμακα σε πολλαπλάσια τιμή, ενώ θα ζημιωθούν και τα φαρμακεία, λόγω της απομείωσης της αξίας των αποθεμάτων.

ΠΦΣ: Αγωνία για την απόσυρση παλαιών φαρμάκων & αύξηση της δαπάνης λόγω εισαγωγών

Επιμέλεια: Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου

Σταδιακά επίσης, θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ στο όνομα του εξορθολογισμού του, σημειώνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Την αγωνία των φαρμακοποιών, την ασπάζεται φυσικά και ο κόσμος της φαρμακοβιομηχανίας, καθώς πολλές φορές η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, έχει θέσει ξεκάθαρα το θέμα της απόσυρσης παλαιών σκευασμάτων, συνεπεία της τιμολογιακής πολιτικής που ακολουθείται και που έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται ασφυκτικό περιβάλλον για καταξιωμένα φάρμακα, τα οποία λείπουν και θα λείψουν από την αγορά και από τους ασθενείς. Η ΠΕΦ μιλάει χωρίς περιστροφές, για τον αργό θάνατο της φαρμακοβιομηχανίας, κάτι που οφείλει να αναλογιστεί η κυβέρνηση.

Το τρέχον σύστημα τιμολόγησης στηλίτευσαν μάλιστα πριν από δύο ημέρες τα θεσμικά όργανα της φαρμακοβιομηχανίας ΠΕΦ και ΣΦΕΕ, σε επιστολή που απέστειλαν στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Το τρέχον σύστημα τιμολόγησης, είναι ατελέσφορο ως προς την παραγωγή εξοικονομήσεων
  • Οδηγεί στην τιμολογιακή απαξίωση των παλαιότερων οικονομικών φαρμάκων τα οποία υποχρεωτικά αποσύρονται (τουλάχιστον 240 παλιές καταξιωμένες θεραπείες τα τελευταία 2 χρόνια) και αντικαθίστανται από ακριβότερα φάρμακα.
  • Οδηγεί σε αδυναμία κυκλοφορίας νέων γενοσήμων φαρμάκων.
  • Οδηγεί στην αύξηση των παράλληλων εξαγωγών και στη δημιουργία ελλείψεων στην εγχώρια αγορά.
  • Το τρέχον σύστημα αποζημίωσης και αξιολόγησης της φαρμακευτικής τεχνολογίας αποτρέπει την κυκλοφορία νέων καινοτόμων φαρμάκων οδηγώντας στον αποκλεισμό των ασθενών από νέες θεραπείες που ήδη διατίθενται ή πρόκειται να διατεθούν στο εξωτερικό.

Ειδικότερα, με αφορμή την δημοσίευση προς διαβούλευση του νέου δελτίου Τιμών Φαρμάκων ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος διατυπώνει τις εξής παρατηρήσεις :

1. Για άλλη ια φορά μειώνονται οι τιμές πολλών φαρμάκων με χονδρική τιμή 1.5 €, 1.39 €, 1.41 € και 1,01 €, σε ποσοστό μέχρι και 92,81%.!

2. Το αποτέλεσμα αυτής της συνεχιζόμενης πολιτικής θα είναι να αποσυρθούν από την αγορά παλιά και καταξιωμένα στην υγειονομική κοινότητα φάρμακα και να εισέλθουν «νέα» σε πολλαπλάσια τιμή. Με τον τρόπο αυτό θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ στο όνομα του εξορθολογισμού του.

3. Παράλληλα η φαρμακευτική δαπάνη θα αυξηθεί, λόγω αναγκαστικής εισαγωγής σκευασμάτων μέσω ΙΦΕΤ σε πολύ υψηλότερη τιμή.

4. Φυσικά ουδείς υπολογίζει την απομείωση της αξίας των αποθεμάτων που είναι αναγκασμένα να διατηρούν τα Φαρμακεία. Η επιβάρυνση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά μέτρων που έχουν πλήξει τα φαρμακεία τα προηγούμενα χρόνια.

5. Από την αποδεδειγμένα αναποτελεσματική πολιτική οριζόντιας μείωσης των τιμών δεν εξαιρέθηκαν και τα γενόσημα για τα οποία ενώ εξαγγέλλονται πολιτικές στήριξης, μειώνονται και πάλι οι τιμές. Μείωση που αντανακλάται και στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει επανειλημμένα τονίσει πως η μείωση των τιμών των φαρμάκων όταν γίνεται άκριτα και με καθαρά κοστολογικά κριτήρια, δεν οδηγεί στην περιστολή των δαπανών αλλά σε αύξηση τους μέσω της υποκατάστασης τους από «νέα».

Διαβάστε ακόμη:

Μόνιμη Διακομματική Επιτροπή για το φάρμακο & αύξηση της δαπάνης με βάση το ΑΕΠ



Η φαρμακοβιομηχανία μετά το Μνημόνιο: Επιστολή ευθύνης από ΣΦΕΕ & ΠΕΦ στην κυβέρνηση

ΦΥΚ από τα φαρμακεία: Ναι από τους φαρμακοποιούς, υπό προϋποθέσεις

ΠΕΦ: Η στρεβλή τιμολόγηση, οδηγεί στον αργό θάνατο της φαρμακοβιομηχανίας & η κυβέρνηση παρατηρητής

Ξανθός: Θα αλλάξουμε ριζικά το τοπίο της υγείας & του φαρμάκου - Μπορούμε, δεν είμαστε συστημικοί

Τσίπρας: ΠΦΥ, αυξηση δαπανών για την υγεία, αδήλωτη εργασία, οι προτεραιότητες μετά τον Αύγουστο

ΠΕΦ: Η στρεβλή τιμολόγηση, οδηγεί στον αργό θάνατο της φαρμακοβιομηχανίας & η κυβέρνηση παρατηρητής

Η φαρμακοβιομηχανία ζητά ένα Εθνικό Συμβόλαιο και θέτει τις κόκκινες γραμμές της

Φαρμακευτική πολιτική: Τα επόμενα βήματα με ορόσημο τον Αύγουστο

ΣΦΕΕ: Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε Διεθνές Κέντρο διεξαγωγής Κλινικών Μελετών