ΦΑΡΜΑΚO

Μόνιμη Διακομματική Επιτροπή για το φάρμακο & αύξηση της δαπάνης με βάση το ΑΕΠ

Το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας ορίζει επίσημα με επιστολή του (που ανακοινώθηκε χθες) τη Μόνιμη Διακομματική Επιτροπή για το φάρμακο, δείχνει ξεκάθαρα ότι το θέμα του φαρμάκου αφενός είναι πολύπλοκο και εθνικό, και αφετέρου δεν θα ήθελε ίσως να πάρει πάνω του όλη την ευθύνη για τη χάραξη μιας στρατηγικής που θα σηματοδοτήσει την επόμενη ημέρα ανάπτυξης του κλάδου.

Μόνιμη Διακομματική Επιτροπή για το φάρμακο & αύξηση της δαπάνης με βάση το ΑΕΠ

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η πρώτη συνεδρίαση μάλιστα ορίστηκε για την ερχόμενη Τρίτη 29 Μαΐου, στις 13.30 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας, όπου ο Ανδρέας Ξανθός καλεί όλα τα κόμματα (πλην της Χρυσής Αυγής) στη συνάντηση αυτή.

Ο δρόμος για την επόμενη ημέρα του κλάδου, θα λέγαμε χωρίς περιστροφές αλλά με μετρημένη αισιοδοξία έχει ανοίξει και είναι χωρίς επιστροφή. Αρκεί να βρεθεί τώρα ένα σημείο ισορροπίας, το οποίο θα ικανοποιεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τις επιχειρήσεις και φυσικά το σύστημα υγείας.

Η φαρμακοβιομηχανία έχει στηρίξει όσο λίγοι κλάδοι την ελληνική κοινωνία, την οικονομία και την υγεία και έχει συμβάλλει με το δικό της «αίμα», στη διατήρηση πολλών θέσεων εργασίας στα χρόνια των Μνημονίων. Ήρθε η ώρα, η Πολιτεία να πράξει και αυτή κάτι θετικό για τον κλάδο και τους Έλληνες ασθενείς, μετά από 10 σχεδόν χρόνια ύφεσης, κατά τη διάρκεια των οποίων οι φαρμακευτικές αποτέλεσαν τους βασικούς χρηματοδότες του κράτους.

Και φυσικά εφόσον έχει ανοίξει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα της ανάπτυξης, ήρθε η ώρα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να δει σε λογική βάση την αύξηση του ορίου των δαπανών. Οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας εκφράζουν κατ’ αρχάς την αισιοδοξία τους για μία αύξηση που συνδέεται με την αύξηση του ΑΕΠ, όπως έχει τονίσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή. Όμως ακόμη και έτσι, όπως ψιθυρίζουν, δεν θα λυθεί το πρόβλημα της μειωμένης δαπάνης. Εάν υποθέσουμε ότι το επόμενο διάστημα η Ελλάδα καταγράφει μία αύξηση του ΑΕΠ 3,5%, τότε στην καλύτερη των περιπτώσεων η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης θα αγγίξει περίπου τα 70 εκατ. ευρώ, άντε στην καλύτερη των περιπτώσεων 100 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι μόνο η δαπάνη των εμβολίων είναι περίπου 100 εκατ. ευρώ.
Βεβαίως η σύνδεση φαρμακευτικής δαπάνης και ΑΕΠ δεν θα είναι πάγια, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αυξάνεται σταδιακά, με την αύξηση κάθε χρόνο του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και αυτό είναι σίγουρα μία λογική και δίκαιη εξέλιξη.

Ένα άλλο θέμα που εγείρουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, είναι η συμμετοχή των ασθενών (η οποία είναι γεγονός, ότι διογκώθηκε τραγικά τα τεευταία χρόνια, φθάνοντας μεσοσταθμικά το 30% και ακόμη το 34% σε μερικές κατηγορίες φαρμάκων), με αφορμή δηλώσεις της κυβέρνησης, περί μείωσης της φαρμακευτικής συμμετοχής. Όπως σχολιάζουν ωστόσο οι εκπρόσωποι των εταιρειών, το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος θα αναλάβει αυτό το κόστος, γιατί όλα δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις και πάλι θα αναλάβουν να το καλύψουν, μετά το μεγάλο κόστος της φαρμακευτικής κάλυψης των ανασφάλιστων.

Χθες, τα δύο κορυφαία θεσμικά όργανα του κλάδου, ΣΦΕΕ και ΠΕΦ απέστειλαν μία μακροσκελή επιστολή στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας και τις διοικήσεις ΕΟΠΥΥ και ΕΟΦ, θέτοντας όλα τα καυτά ζητήματα που απασχολούν τη φαρμακοβιομηχανία, με αφορμή την επικείμενη έξοδο της χώρας από το Μνημονιακό Πρόγραμμα.

Στην επιστολή, τα προεδρεία των θεσμικών οργάνων ΣΦΕΕ και ΠΕΦ, αναφέρονται στην ανάγκη και στην απόλυτη προτεραιότητα για τη διαμόρφωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου για το Φάρμακο, το οποίο θα δώσει ώθηση για ανάπτυξη, για τόνωση της επιχειρηματικότητας και της αγοράς εργασίας.

Μεταξύ των προτάσεων που καταθέτουν οι φορείς, είναι η αύξηση των θέσεων εργασίας, η αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης καθώς το σημερινό κρίνεται ατελέσφορο, το clawback να έχει ένα ανώτατο όριο ή να βαρύνει με συνυπευθυνότητα εταιρείες και Πολιτεία, η εξεύρεση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης για την κάλυψη των ανασφάλιστων, ενώ ενδιαφέρουσα είναι και η πρόταση σχετικά με τα φορολογικά κίνητρα. Ειδικότερα, στην περίπτωση στρατηγικών επενδύσεων στην παραγωγή και ανάπτυξη φαρμακευτικών προϊόντων (άνω των 10 εκατ. €) θα μπορούσαν να θεσμοθετηθούν διαδικασίες fast track καθώς και σχετικές φορολογικές απαλλαγές ανεξάρτητα μεγέθους εταιρείας και περιφέρειας.

Διακομματική Επιτροπή

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Υγείας στην επιστολή του για Μόνιμη Διακομματική Επιτροπή, επισημαίνει ότι «ο χώρος της Υγείας αποτελεί μια κρίσιμη πτυχή του Κοινωνικού Κράτους, ανήκει στους τομείς ζωτικής σημασίας για την καθημερινότητα των πολιτών. Ειδικά το φάρμακο αποτελεί ένα κοινωνικό αγαθό υψηλής προτεραιότητας για την αντιμετώπιση των θεραπευτικών αναγκών των ασθενών, για την αποτελεσματικότητα του Συστήματος Υγείας και την "υγειονομική ασφάλεια" της κοινωνίας.

Χωρίς να υποτιμούμε το γεγονός ότι η Υγεία και το Φάρμακο είναι πρωτίστως πολιτικό ζήτημα και άρα είναι ή οφείλει να είναι πεδίο αντιπαράθεσης διαφορετικών πολιτικών σχεδίων και επιλογών, αναγνωρίζουμε την ανάγκη αναζήτησης της μέγιστης δυνατής πολιτικής συνεννόησης και διαμόρφωσης των όρων μιας Εθνικής Στρατηγικής για την υγειονομική και φαρμακευτική πολιτική.

Σας καλούμε λοιπόν να ορίσετε μέχρι 3 εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών σας ομάδων (βουλευτές και επιστημονικούς συνεργάτες), για την 1η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας την Τρίτη 29/5 στις 13.30 με αντικείμενο:

1. την αναλυτική ενημέρωση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και τους εποπτευόμενους φορείς (ΕΟΦ, ΕΟΠΥΥ, ΗΔΙΚΑ, ΙΦΕΤ) για τα δεδομένα και τις προκλήσεις στη φαρμακευτική πολιτική της χώρας

2. τη συγκρότηση Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης και τη διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής στο χώρο του φαρμάκου».

Διαβάστε ακόμη:

Η φαρμακοβιομηχανία μετά το Μνημόνιο: Επιστολή ευθύνης από ΣΦΕΕ & ΠΕΦ στην κυβέρνηση

Ξανθός: Θα αλλάξουμε ριζικά το τοπίο της υγείας & του φαρμάκου - Μπορούμε, δεν είμαστε συστημικοί

Τσίπρας: ΠΦΥ, αυξηση δαπανών για την υγεία, αδήλωτη εργασία, οι προτεραιότητες μετά τον Αύγουστο

ΠΕΦ: Η στρεβλή τιμολόγηση, οδηγεί στον αργό θάνατο της φαρμακοβιομηχανίας & η κυβέρνηση παρατηρητής

Η φαρμακοβιομηχανία ζητά ένα Εθνικό Συμβόλαιο και θέτει τις κόκκινες γραμμές της

Παπαδημητρίου: Η διεύρυνση της δαπάνης & η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων να γίνουν... χθες

Φαρμακευτική πολιτική: Τα επόμενα βήματα με ορόσημο τον Αύγουστο

ΣΦΕΕ: Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε Διεθνές Κέντρο διεξαγωγής Κλινικών Μελετών

PIF: Η φαρμακοβιομηχανία δανείζει το κράτος - Εύλογο να απαιτεί αύξηση της δαπάνης

HTA: Η φαρμακοβιομηχανία λέει ΝΑΙ στον Οργανισμό, αλλά με προϋποθέσεις...





Αγωνία ΣΦΕΕ για το 2018: Το τέλος της Επιτροπείας θα φέρει άραγε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις;