ΦΑΡΜΑΚO

Δυσαρέσκεια ΙΣΑ για τους νέους περιορισμούς στη συνταγογράφηση

Δυσαρέσκεια ΙΣΑ για τους νέους περιορισμούς στη συνταγογράφηση

Την έντονή δυσαρέσκειά του για τους νέους περιορισμούς στη συνταγογράφηση που θέτει το υπουργείου Υγείας εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), καθώς εκτιμά ότι δυσχεραίνουν περαιτέρω την πρόσβαση των ασθενών στην αναγκαία αγωγή τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΦΕΚ 3663/28.8.2018, μειώνονται κατά 20% τα όρια στη συνταγογράφηση φαρμακευτικών ουσιών, «με μια αντιεπιστημονική και αυθαίρετη προσέγγιση που χρησιμοποιεί κριτήρια γεωγραφικά και οικονομικά» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΙΣΑ στη σχετική ανακοίνωσή του. «Στην απαράδεκτη αυτή απόφαση δεν έχουν ληφθεί υπόψη τα επιστημονικά κριτήρια της ορθής συνταγογράφησης και η ασφάλεια του ασθενή» προσθέτει ο Σύλλογος και συνεχίζει:

«Η νέα μείωση των ορίων συνταγογράφησης θα δημιουργήσει πρόβλημα σε πολλούς ασθενείς που θα εξαναγκαστούν να αλλάξουν αγωγή ή θα πληρώσουν από την τσέπη τους τα φάρμακα που έχουν ανάγκη. Ο ΙΣΑ ζητά η συνταγογράφηση μέσω θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων να εξαιρεθεί από τα όρια συνταγογράφησης, καθώς βρίσκεται μέσα στα πλαίσια που θέτει η ίδια η πολιτεία».

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης, τόνισε τα εξής:

«Πρόκειται για ένα ακόμα αντιεπιστημονικό και επικίνδυνο μέτρο που υποβαθμίζει την περίθαλψη του ασθενή. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε απόφαση που υπηρετεί λογιστικές σκοπιμότητες, χωρίς να λαμβάνει υπόψη το συμφέρον του ασθενή και της δημόσιας υγείας. Καλούμε το υπουργείο Υγείας να σταματήσει να αντιμετωπίζει την υγεία με προχειρότητα και να βάζει σε κίνδυνο τους ασθενείς για να πιάσει τους στόχους που έχουν επιβάλει οι δανειστές .Ο εξορθολογισμός των δαπανών θα επιτευχθεί θέτοντας τους πυλώνες του ελέγχου, υλοποιώντας τη συνταγογράφηση βάσει διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών (guidelines) και μέσω της θέσπισης πρωτοκόλλων διαγνωστικών-θεραπευτικών που αποτελούν αιτήματα του ιατρικού κόσμου.

Ο ΙΣΑ προσέφυγε από την πρώτη στιγμή κατά της αρχικής υπουργικής απόφασης που έθεσε το μέτρο του "πλαφόν" στη συνταγογράφηση και θα πράξει και σε αυτή την περίπτωση τα δέοντα προκειμένου να προασπίσει τη δημόσια υγεία».

Φωτογραφία: Eurokinissi

Διαβάστε επίσης:

Ξανθός: Κοινή ευρωπαϊκή βάση δεδομένων για τα νέα φάρμακα