ΦΑΡΜΑΚO

Στοχευμένη θεραπεία εξασφαλίζει 4ετη επιβίωση στον καρκίνο των ωοθηκών

Νέα αμερικανική μελέτη έδειξε πως η χημειοθεραπεία συντήρησης που στοχεύει τα καρκινικά κύτταρα, χωρίς να επηρεάζει τα φυσιολογικά, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την επιβίωση ασθενών με προχωρημένο καρκίνο των ωοθηκών και BRCA 1 ή 2 γονιδιακή μετάλλαξη.

Στοχευμένη θεραπεία εξασφαλίζει 4ετη επιβίωση στον καρκίνο των ωοθηκών

Όπως ανακοινώθηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας (ESMO 2018), η διάμεση επιβίωση για τις ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο ήταν μόλις 13,8 μήνες, ενώ για εκείνες που έλαβαν τη στοχευμένη χημειοθεραπεία, (Olaparib) ήταν περίπου τρία χρόνια μεγαλύτερη.

Το συγκεκριμένο χημειοθεραπευτικό φάρμακο χορηγήθηκε σε 391 ασθενείς μετά τον πρώτο γύρο θεραπείας με διαφορετικό φάρμακο , για να διαπιστωθεί εάν θα βελτιώσει τα ποσοστά επιβίωσης τους, χωρίς επενεμφάνιση του καρκίνου.

Όπως ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης, δρ Kathleen Moore, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Κέντρου Καρκίνου Stephenson, από το Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, «το γεγονός ότι πάνω από το 50% των γυναικών που πήραν τη συγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή, εξακολουθούσαν να μην εμφανίζουν εξέλιξη της νόσου για τέσσερα χρόνια, είναι πολύ ελπιδοφόρο».

Η συνηθέστερη παρενέργεια ήταν η αναιμία (22%), ενώ δεν παρατηρήθηκε κλινικά σημαντική αλλαγή στην ποιότητα ζωής, καθώς η δοσολογία ήταν καλά ανεκτή, με μόνο το 12% των ασθενών να διακόπτουν τη χορήγηση της θεραπείας λόγω της τοξικότητας της και όχι λόγω της εξέλιξης της νόσου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αποτελέσματα της μελέτης εγκαινιάζουν μια νέα εποχή στη θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου των ωοθηκών.

Οι γυναίκες με τέτοιο καρκίνο οι οποίες φέρουν τη γονιδιακή μετάλλαξη BRCA συνήθως ανταποκρίνονται καλά στον πρώτο γύρο χημειοθεραπείας, αλλά κατά πλειονότητα υποτροπιάζουν. Γι' αυτό, θεωρείται αναγκαία μια θεραπεία πρώτης γραμμής που θα επιμηκύνει το χρονικό διάστημα που η γυναίκα επιβιώνει χωρίς ασθένεια.