ΦΑΡΜΑΚO

Πολλαπλή Σκλήρυνση: Θετικές εξελίξεις στη θεραπεία της υποτροπιάζουσας μορφής

Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ). Αποτελεί τη συχνότερη, μη τραυματικής αιτιολογίας νευρολογική διαταραχή που προκαλεί αναπηρία σε νεαρούς ενήλικες και στις μέρες μας, περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο πάσχουν από αυτή.

Πολλαπλή Σκλήρυνση: Θετικές εξελίξεις στη θεραπεία της υποτροπιάζουσας μορφής

Αρκεί, λοιπόν, να αναλογιστεί κάποιος τα παραπάνω στοιχεία και το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας εμφάνισης της νόσου βρίσκεται μεταξύ 20 και 40 ετών για να κατανοήσει τη σοβαρότητά της.

Παρά τα υψηλά και ομολογουμένως ανησυχητικά ποσοστά, ωστόσο,η αλήθεια είναι ότι πολλοί αγνοούν την εν λόγω ασθένεια και ειδικότερα, τη σημασία που έχει για τους ασθενείς, τους φροντιστές και τα συστήματα υγείας κάθε χώρας, η αποτελεσματική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ).

Τι γνωρίζουμε, λοιπόν, σήμερα για την εν λόγω νόσο; Άραγε, υπάρχει κάποια θετική εξέλιξη σε ό,τι αφορά στη διαχείρισή της και αν ναι, κατά πόσο είναι ασφαλής;

Οι εξελίξεις που προκαλούν αισιοδοξία

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας, τα νέα δεδομένα αναφορικά με τη θεραπεία της υποτροπιάζουσας Πολλαπλής Σκλήρυνσης είναι θετικά.

Πράγματι, τα στοιχεία που παρουσιάστηκανπρόσφατα κατά τη διάρκεια του 34ου ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in MultipleSclerosis), στο Βερολίνο, δείχνουν ότι υπάρχουν νεότερα δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας ακόμη και για θεραπείες ανοσολογικής ανασύστασης (IRT). Το κύριο χαρακτηριστικό των συγκεκριμένων θεραπειών είναιότι χορηγούνται περιοδικά αλλά επιδρούν στην ασθένεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, συγκριτικά με την περίοδο της δοσολογίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια του συνεδρίου είχαν και τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα αναφορικά με τα δισκία κλαδριβίνης(3,5 mg/kg). Πρόκειται για μία από του στόματος θεραπεία που χρησιμοποιείται σε ασθενείς με υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα ΠΣ, η οποία χαρακτηρίζεται από επεισόδια νέων ή επιδεινούμενων σημείων ή συμπτωμάτων που στη συνέχεια ακολουθούνται από διαστήματα πλήρους ύφεσης (με ή χωρίς αναπηρία).

sklirinsi

Τα νέα αυτά δεδομένα που ήρθαν στο «φως», βασίζονται σε μία σειρά κλινικών μελετών οι οποίες ουσιαστικά επιβεβαιώνουν και ενισχύουν το θετικό προφίλ-οφέλους κινδύνου της θεραπείας. Και αυτό διότι σχετίζονται τόσο με αναφορές για τη μείωση των υποτροπών όσο και με αναφορές για μεγαλύτερης διάρκειας αποτελεσματικότητα και υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματικότητα της βραχείας αυτής διάρκειας θεραπεία (δέκα χάπια για δέκα ημέρες τον πρώτο χρόνο και άλλα δέκα χάπια για δέκα ημέρες τον δεύτερο χρόνο, χωρίς περαιτέρω θεραπεία για επιπέον δύο έτη), προκύπτει ότι τα δισκία κλαδριβίνης παρέχουν διαρκή αποτελεσματικότητα πέρα από το δοσολογικό σχήμα, ενώ μέσα σε δύο χρόνια, μειώνουν τον ρυθμό εμφάνισης υποτροπών καθώς και την εξέλιξη της αναπηρίας.

Τα στοιχεία στα οποία αξίζει να εστιάσουμε

Τα παραπάνω στοιχεία, βέβαια, δεν είναι τα μοναδικά που δόθηκαν στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στη γερμανική πρωτεύουσα και στα οποία αξίζει να εστιάσουμε.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότιμέσα από τις post-hoc αναλύσεις της μελέτης (CLARITY EXT), κατέστη σαφές ότι έπειτα από την ολοκλήρωση της θεραπείας, η ετήσια κατάσταση NEDA-3 (NoEvidence of DiseaseActivity) διατηρήθηκε για επιπλέον δύο χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι οι ασθενείς δεν εμφάνισαν κανένα σημείο εξέλιξης της νόσου, δηλαδή υποτροπή, επιδείνωση της αναπηρίας ή νέες εστίες στην μαγνητική τομογραφία.

sklirinsi2

Σε κάθε περίπτωση, η Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) είναι μία ασθένεια που μας αφορά όλους και για την οποία αξίζει να είμαστε καλά ενημερωμένοι. Όταν πάνω από δύο εκατομμύρια νέοι άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από αυτή, καθίσταται σαφές πως κάθε θετική εξέλιξη έχει σημασία και αξίζει την προσοχή μας.

Η σωστή πληροφόρηση και η έγκαιρη διάγνωση μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της νόσου και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.