ΦΑΡΜΑΚO

«Ναι» υπό όρους λένε οι φαρμακοποιοί στη διάθεση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους

Τη διάθεση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα ιδιωτικά φαρμακεία για δύο κατηγορίες ασθενειών, αποφάσισε η Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, την Κυριακή (22/09/2019), με μεγάλη πλειοψηφία.

«Ναι» υπό όρους λένε οι φαρμακοποιοί στη διάθεση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους

της Διονυσίας Προκόπη

Για λόγους κοινωνικής προσφοράς και στήριξης των ασθενών που ταλαιπωρούνται για την φαρμακευτική τους αγωγή, οι φαρμακοποιοί δέχονται να διαθέτουν τα φάρμακα αυτά χωρίς επιστημονική αμοιβή, για ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα. Θέτουν, όμως, ως όρο ότι το διάστημα αυτό δεν θα ξεπεράσει την 31η Αυγούστου 2020.

Η επιστημονική αμοιβή για τις δύο αυτές κατηγορίες ασθενειών (ογκολογικά φάρμακα και Πολλαπλή Σκλήρυνση) θα πρέπει να καθοριστεί το αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου να ισχύσει χωρίς καθυστέρηση μετά τη μεταβατική περίοδο. Απαραίτητη προϋπόθεση διάθεσης αυτών των φαρμάκων αποτελεί, επίσης, να έχει ολοκληρωθεί το μηχανογραφικό σύστημα το οποίο θα υποστηρίξει αυτή τη διαδικασία.

Τέλος, οι φαρμακοποιοί ζητούν να διακοπεί οποιαδήποτε διάθεση φαρμάκων με κούριερ, με την έναρξη της διάθεσης των ΦΥΚ από τα φαρμακεία της γειτονιάς. Οι περιπτώσεις που θα εξαιρεθούν, θα καθοριστούν.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα θέσει τις παραπάνω προϋποθέσεις προς συζήτηση στο υπουργείο Υγείας, προκειμένου να επιτευχθεί η οριστική συμφωνία των δύο πλευρών.

Διαδικασία

Η διάθεση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία αφορά σε πρώτη φάση 59 σκευάσματα, σύμφωνα με τον ΠΦΣ, τα οποία είναι μόνο χάπια για ογκολογικούς ασθενείς και μόνο χάπια για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Ειδικότερα:

O ασθενής προσέρχεται στο φαρμακείο της επιλογής του με τη συνταγή για το συγκριμένο σκεύασμα.

Ο φαρμακοποιός μέσω μηχανογραφικού συστήματος που θα παρέχει δωρεάν ο ΕΟΠΥΥ, ενημερώνει το κεντρικό φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ότι για τη συγκεκριμένη συνταγή αποδέχεται την εκτέλεσή της μετά από έγκριση.

Ο ΕΟΠΥΥ ελέγχει αν δικαιούται ο ασθενής το φάρμακο και ενημερώνει ηλεκτρονικά το φαρμακείο για την έγκριση.

Όταν ενημερωθεί ο φαρμακοποιός για την έγκριση, δίνεται εντολή στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ή στη φαρμακευτική εταιρεία που διαθέτει το συγκεκριμένο σκεύασμα, να αποσταλεί στο φαρμακείο με Δελτίο Αποστολής, το δε τιμολόγιο θα στέλνεται στον ΕΟΠΥΥ από τον οποίο θα πληρώνεται η εταιρεία.

Το κόστος μεταφοράς δεν θα βαρύνει το φαρμακείο.Ο φαρμακοποιός θα ενημερώνεται από τον ΕΟΠΥΥ για την ημερομηνία παράδοσης του σκευάσματος στο φαρμακείο και ο ΕΟΠΥΥ θα ενημερώνει επίσης τον ασθενή για την ημερομηνία, την οποία θα ορίζει ο φαρμακοποιός για την παραλαβή του φαρμάκου από τον ασθενή.

Ο φαρμακοποιός παραδίδει το φάρμακο εκτελώντας τη συνταγή μέσω του μηχανογραφικού συστήματος που διαθέτουν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και όχι της ΗΔΙΚΑ.

Με την εκτέλεση της συνταγής ενημερώνεται ο ΕΟΠΥΥ ότι ο ασθενής παρέλαβε το φάρμακό του. Σε περίπτωση που δεν προσέλθει ο ασθενής, το φάρμακο επιστρέφεται στον ΕΟΠΥΥ ή στην εταιρεία χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση.

Διαβάστε επίσης:

Φάρμακα Υψηλού Κόστους: Διχασμένοι οι φαρμακοποιοί – Σε σύμπνοια με το υπουργείο ο ΠΦΣ