Αμύγδαλα: Τα οφέλη τους για το έντερο και τη μεταβολική υγεία
Οι πάσχοντες από μεταβολικό σύνδρομο που τρώνε καθημερινά αμύγδαλα, μπορούν να βελτιώσουν βασικούς δείκτες της υγείας τους.

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα σύμπλεγμα παθήσεων που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών και διαβήτη τύπου 2.
Έχει συνδεθεί επίσης με γνωστική δυσλειτουργία και άνοια.
Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι τρώνε καθημερινά περίπου 60 γραμμάρια ή 45 αμύγδαλα, βελτίωσαν την εντερική και καρδιομεταβολική υγεία τους.
Η έρευνα είναι σημαντική επειδή εκτιμάται ότι σχεδόν το 40% του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ έχει μεταβολικό σύνδρομο.
Για να διαγνωστεί με μεταβολικό σύνδρομο, το άτομο πρέπει να έχει τρία από τα εξής προβλήματα υγείας:
- κοιλιακή παχυσαρκία
- υψηλή αρτηριακή πίεση
- υψηλό σάκχαρο στο αίμα
- χαμηλά επίπεδα «καλής» χοληστερόλης
- υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο και διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από στεφανιαία νόσο σε σύγκριση με όσους δεν έχουν μεταβολικό σύνδρομο», δήλωσε η Emily Ho, διευθύντρια του Ινστιτούτου Linus Pauling του Πανεπιστημίου του Όρεγκον.

«Η κακή διατροφή και η σωματική αδράνεια συμβάλλουν στην ανάπτυξη του μεταβολικού συνδρόμου, ενώ τόσο η υγεία του εντέρου όσο και η χρόνια φλεγμονή παίζουν επίσης ρόλο».
Οι ερευνητές σχεδίασαν μια κλινική δοκιμή 12 εβδομάδων που περιελάμβανε δύο ομάδες ατόμων ηλικίας 35-60 ετών με μεταβολικό σύνδρομο.
Τα μέλη της μιας ομάδας έτρωγαν αμύγδαλα που έδιναν 320 θερμίδες κάθε μέρα. Τα μέλη της άλλης ομάδας έτρωγαν κράκερ ίσης θερμιδικής αξίας, που δεν περιείχαν όμως τα καλά λιπαρά, τις πρωτεΐνες και τα μικροθρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα αμύγδαλα.
Οι αιματολογικές εξετάσεις έδειξαν αξιοσημείωτη αύξηση της βιταμίνης Ε, μιας αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδους ένωσης που βρίσκεται στα αμύγδαλα.
Αρκούν 30 γραμμάρια αμύγδαλα για να καλύψει κανείς το 50% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη Ε, η υψηλότερη ποσότητα που βρίσκεται σε μία μερίδα οποιουδήποτε ξηρού καρπού.
Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης αλλαγές σε σημαντικούς βιοδείκτες υγείας σε όσους έτρωγαν αμύγδαλα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της ολικής χοληστερόλης, της LDL ή κακής χοληστερόλης και της περιμέτρου της μέσης.
Η κατανάλωση αμυγδάλων φάνηκε επίσης να βοηθά στον περιορισμό της φλεγμονής του εντέρου, δείκτη υγείας του εντέρου. «Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους πιστεύουμε ότι τα αμύγδαλα θα μπορούσαν να ωφελήσουν την υγεία του εντέρου. Εκτός από τη βιταμίνη Ε, τα αμύγδαλα έχουν πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά, φυτικές ίνες, πολυφαινόλες, βιοτίνη, χαλκό, κάλιο και μαγνήσιο. Βρίσκεται σε εξέλιξη μια πλήρης αξιολόγηση της διατροφικής επίδρασης των αμυγδάλων, αλλά οι αλλαγές που παρατηρήσαμε στα επίπεδα χοληστερόλης, υποδηλώνουν ότι σημειώθηκε μια μεταβολική μετατόπιση σε άτομα που έτρωγαν αμύγδαλα καθημερινά».
Η βιταμίνη Ε είναι σημαντική για την καλή λειτουργία πολλών οργάνων, νεύρων και μυών, ενώ έχει και αντιπηκτική δράση.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition Research.