ΟΜΟΡΦΙΑ

Το στρες κάνει τα μαλλιά να ασπρίζουν: Μύθος ή αλήθεια

Το στρες μπορεί να συμβάλλει στην εκδήλωση καρδιοπάθειας, ψυχικών νοσημάτων, γαστρεντερικών αλλά και μεταβολικών διαταραχών, καθώς επηρεάζει κάθε επιμέρους όργανο και σύστημα του σώματος.

Το στρες κάνει τα μαλλιά να ασπρίζουν: Μύθος ή αλήθεια

Αρκετοί «κατηγορούν» το στρες ως βασική αιτία και για την εμφάνιση των γκρίζων μαλλιών σε νεαρή ηλικία. Υπάρχει άραγε κάποια δόση αλήθειας πίσω από το μύθο;

«Το στρες δεν προκαλεί την πρόωρη εμφάνιση των λευκών», δηλώνει κατηγορηματικά ο Δρ. Κεν Άντερσον, ιδρυτής του κέντρου επιστημών Anderson Hair Sciences Center στην Ατλάντα των ΗΠΑ, καθώς δε φαίνεται να υπάρχουν επαρκή ερευνητικά δεδομένα που να υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη υποθετική συνθήκη.

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Medicine υποδεικνύει ότι οι βλάβες στην επιδερμίδα του κρανίου γύρω από το θύλακα της τρίχας μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση των μελανοκυττάρων που δίνουν χρώμα στην τρίχα.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν περαιτέρω στοιχεία που να επιβεβαιώνουν αυτή τη θεωρία, ώστε να αποδειχθεί ότι το στρες μπορεί πράγματι να κάνει τα μαλλιά να ασπρίσουν πολύ νωρίς.

Η απώλεια του φυσικού χρώματος των μαλλιών είναι απόρροια της φυσιολογικής απώλειας μελανίνης με την πάροδο των ετών. Ωστόσο, παράγοντες όπως η έκθεση σε χημικά και οι κλιματικές μεταβολές μπορεί να συμβάλλουν στην απώλεια των χρωστικών της τρίχας.

Διαβάστε επίσης:

Άσπρες τρίχες στο πρόσωπο και το σώμα; Τι μπορείτε να κάνετε
Επιτρέπεται να αφαιρέσουμε μια άσπρη τρίχα με το τσιμπιδάκι;
Εννέα μυστικά για να καλύψτε τις άσπρες τρίχες στα μαλλιά