ΟΜΟΡΦΙΑ

Τέλος στους ερεθισμούς από τη μάσκαρα χωρίς πειράματα σε ζώα

Η μάσκαρα είναι ένα από τα πολλά προϊόντα ομορφιάς που προκαλούν ερεθισμό στα ευαίσθητα μάτια.

Τέλος στους ερεθισμούς από τη μάσκαρα χωρίς πειράματα σε ζώα

Η μάσκαρα είναι ένα από τα πολλά προϊόντα ομορφιάς πουπροκαλούν ερεθισμό στα ευαίσθητα μάτια.


Μέχρι και σήμερα, οι εργαστηριακές δοκιμές για την ασφάλειατων προϊόντων πραγματοποιούνται σε κουνέλια, όμως ένα πιο οικονομικό καιαξιόπιστο τεστ θα αποδίδει τα επιθυμητά αποτελέσματα χωρίς να υπάρχουν κίνδυνοιγια τα ζώα.


Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ ανέπτυξαν μιαπρωτοποριακή δοκιμή που θα περιλαμβάνει μικροοργανισμούς και όχι ζώα.


Οι δύο μικροοργανισμοί (paramecium caudatum και blepharismajaponicum) επιλέχθηκαν για το ερευνητικό έργο χάρη στο ιδανικό τους μέγεθος,την καταλληλότητά τους ως πρότυποι οργανισμοί και τη γενετική τους συνάφειαπρος τον ανθρώπινο οργανισμό.


Οι πρώτες δοκιμές περιελάμβαναν έξι διαφορετικούς τύπουςπροϊόντων. Μερικά από αυτά είχαν καταστροφική επίδραση στους μικροοργανισμούςκαι άλλα δεν παρουσίασαν καμία παρενέργεια.


Ο επιβλέπων της σχετικής μελέτης Δρ Ντέιβιντ Μοντάν δήλωσεπως «το τεστ είναι οικονομικό και αξιόπιστο και δεν περιλαμβάνει τις δοκιμές σεζώα». Υποστηρίζει πως τα πρωτόζωα παρουσιάζουν ομοιότητες με τα ζώα ως προς τημεταβολική τους λειτουργία, όμως δεν χαρακτηρίζονται ως ζώα.


Τα ευρήματα για το νέο τεστ δημοσιεύονται στοεπιστημονικό περιοδικό International Journal of Cosmetic Sciences και ανοίγουντο δρόμο για ασφαλέστερα προϊόντα χωρίς να προκαλούνται βλάβες σε πειραματόζωα.