ΟΜΟΡΦΙΑ

Γνωρίζετε ποια είναι τα φυσιολογικά ποσοστά λίπους στο σώμα;

Μία απλή μέθοδος που λέγεται λιπομέτρηση μπορεί να σας δείξει με ακρίβεια πόσο είναι το ποσοστό λίπους στο σώμα σας. Έτσι, αν έχετε περιττό, αφού προσδιορίσετε το βαθμό
Γνωρίζετε ποια είναι τα φυσιολογικά ποσοστά λίπους στο σώμα;

Μία απλή μέθοδος που λέγεται λιπομέτρηση μπορεί να σας δείξει με ακρίβεια πόσο είναι το ποσοστό λίπους στο σώμα σας. Έτσι, αν έχετε περιττό, αφού προσδιορίσετε το βαθμό παχυσαρκίας, θα μπορέσετε να διαμορφώσετε το διατροφικό σας πρόγραμμα καταλλήλως, ώστε να το χάσετε.

Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση που υπάρχει ότι το λίπος μόνο κακό προκαλεί, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αποτελεί ένα βασικό και απαραίτητο συστατικό του ανθρώπινου οργανισμού.

Υπάρχει σε 2 «δεξαμενές» στο σώμα μας. Η πρώτη «δεξαμενή», που καλείται απαραίτητο λίπος, αποτελείται από αυτό που υπάρχει μέσα σε βασικά όργανά μας, όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, το έντερο, οι μύες και οι πλούσιοι σε λίπος ιστοί του κεντρικού νευρικού μας συστήματος.

Η άλλη μεγάλη «δεξαμενή», που ονομάζεται αποθηκευμένο λίπος, είναι αυτό που συσσωρεύεται και αποθηκεύεται στις λιποαποθήκες μας, όπου και αν αυτές βρίσκονται.

Ωστόσο, όταν υπάρχει περισσότερο από όσο πρέπει, κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς, τότε πέρα από αισθητικό πρόβλημα, εγκυμονεί κινδύνους και για την υγεία μας, όπως είναι η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά και αναπνευστικά προβλήματα και άπνοιες κατά τον ύπνο.


Τα φυσιολογικά επίπεδα σε άνδρες και γυναίκες ανά ηλικία

Γυναίκες

Άνδρες

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται περισσότερο για τον προσδιορισμό του λίπους είναι το δερματοπτυχόμετρο και η βιοηλεκτρική αντίσταση και πραγματοποιείται σε κατάλληλα εξοπλισμένα ενδοκρινολογικά ιατρεία και διαιτολογικά ιατρεία.


Φυσικά, για να πάρετε μία ιδέα για τα επίπεδα λίπους στο σώμα σας, μπορείτε εναλλακτικά να προμηθευτείτε μία ζυγαριά – λιπομετρητή.