ΟΜΟΡΦΙΑ

Δείτε γιατί εμφανίζεται τελικά η πιτυρίδα

Εάν νομίζετε ότι η πιτυρίδα οφείλεται στην ξηρότητα της επιδερμίδας του κρανίου κάνετε λάθος...

Δείτε γιατί εμφανίζεται τελικά η πιτυρίδα

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση International Journal of Cosmetic Science δείχνει ότι η αιτία που εμφανίζονται οι λευκές νιφάδες είναι στην πραγματικότητα τα φυσικά έλαια του κρανίου.

Οι ερευνητές μελέτησαν σε μια ομάδα εθελοντών τις ποσότητες σμήγματος που παράγονται στην επιδερμίδα του κεφαλιού και διαπίστωσαν ότι αυτά τα φυσικά έλαια διαπερνούν το δέρμα, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται περισσότεροι μύκητες, στους οποίους οφείλεται η εμφάνιση της πιτυρίδα.

Ο «ένοχος» μύκητας ονομάζεται Malassezia και διαταράσσει τη φυσιολογική διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται οι λευκές νιφάδες. Ο μύκητας χρειάζεται τα έλαια για να αναπαραχθεί κι έτσι όσο μεγαλύτερες είναι οι ποσότητες σμήγματος στην επιδερμίδα του κρανίου τόσο πιο εμφανές είναι και το πρόβλημα.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το σαμπουάν που περιέχει ψευδαργυρούχο πυροθιόνη (zinc pyrithione) καταπολεμά αποτελεσματικά το μύκητα και ταυτόχρονα μειώνει την ποσότητα σμήγματος που υπάρχει στην επιδερμίδα του κεφαλιού.

Διαβάστε επίσης:

Κάντε "ματ" στην πιτυρίδα με πέντε σπιτικά υλικά!
Ομορφιά: 6 συστατικά για ολική επαναφορά!
Η πιο οικονομική λύση για τέλεια μαλλιά