ΟΜΟΡΦΙΑ

Προσοχή! Τα αιθέρια έλαια που αγοράζετε μπορεί να μην είναι αυθεντικά

Το να αγοράσετε ένα αιθέριο έλαιο είναι εύκολο. Αγοράζοντας ένα καλό, ωστόσο, μπορεί να αποδειχτεί μια πραγματική πρόκληση. Στην κλασική περίπτωση, θα πάρετε ένα μπουκάλι με κάποιο αρωματικό υγρό που αποστάζεται

Προσοχή! Τα αιθέρια έλαια που αγοράζετε μπορεί να μην είναι αυθεντικά

από τα άνθη, την ρίζα, τα φύλλα, ή την φλούδα ενός φυτού. Δυστυχώς, είναι δύσκολο να γνωρίζετε αν αυτό που μόλις αγοράσατε είναι ακριβώς ό,τι λέει στην ετικέτα του μπουκαλιού.

Η όψη

Τα αιθέρια έλαια δεν είναι στα αλήθεια έλαια. Απλώς τους "κόλλησε" η ταμπέλα, επειδή δεν αναμιγνύονται με το νερό, όπως και το κλασικό λάδι. Και, όπως αποδεικνύεται, αυτή η ιδιότητα είναι βολική για τον εντοπισμό τυχόν νοθευμένων αιθέριων ελαίων με άλλα λάδια από σπόρους, φυτικά έλαια ή άλλα πρόσθετα.

Το τεστ: Τοποθετήστε μια σταγόνα σε λευκό χαρτί εκτυπωτή και αφήστε την να στεγνώσει. Αν αφήσει ένα ελαιώδες δαχτυλίδι, δεν είναι ένα καθαρό αιθέριο έλαιο.

Οι εξαιρέσεις: Αιθέρια έλαια όπως το σανταλόξυλο, το vetiver, το γερμανικό χαμομήλι, το πατσουλί και έλαια, τα οποία είναι βαρύτερα και βαθύτερα στο χρώμα.

Το κόστος

Τα αιθέρια έλαια είναι σχεδόν αναπόφευκτα ακριβά. Μπορεί να χρειαστεί ένα ολόκληρο... δωμάτιο από πρώτη ύλη (λουλούδια, φυτά κλπ) για να πάρουμε ένα μπουκαλάκι από αιθέριο έλαιο και όσο πιο σπάνια είναι αυτή η πρώτη ύλη, τόσο πιο ακριβό είναι το έλαιο.

Ορισμένα έλαια, όπως αυτά από λεβάντα, δεντρολίβανο και πορτοκάλι μπορεί να είναι πιο φτηνά επειδή οι πρώτες ύλες υπάρχουν σε αφθονία. Αλλά, έλαια όπως το τριαντάφυλλο και το γιασεμί είναι πάντα ακριβά.

Η ονομασία

Βεβαιωθείτε ότι η λατινική ονομασία του φυτού/λουλουδιού από το οποίο προέρχεται το προϊόν αναγράφεται στο μπουκάλι. Αν αναγράφεται μόνο η κοινή ονομασία (πχ "αιθέριο έλαιο λεβάντας") είναι πιθανό να πρόκειται για μη-αυθεντικό προϊόν. Το "έλαιο λεβάντας" σημαίνει απλά ότι είναι ένα έλαιο με άρωμα λεβάντας. Μπορεί να περιέχει και έλαιο λεβάντας, αλλά δεν είναι σίγουρο.

Το μπουκαλάκι

Όλα τα αιθέρια έλαια πρέπει να φυλάγονται σε γυάλινο μπουκάλι, επειδή οι πολύ ισχυρές χημικές ενώσεις τους μπορεί να αντιδράσουν με το πλαστικό και να το διαβρώσουν. Επίσης το γυαλί πρέπει να είναι σκούρο μπλε ή σκούρο κίτρινο για να προστατεύει το έλαιο από την υπεριώδη ακτινοβολία. Σημαντικό ρόλο παίζει και η θερμοκρασία. Τα αιθέρια έλαια πρέπει να τα αγοράζετε (και να τα φυλάσσετε) από μέρη που είναι σκιερά και δροσερά.

Η υφή

Βάλτε μια σταγόνα κανονικού λαδιού (πχ ελαιόλαδο) στα δάχτυλα του ενός χεριού και μια σταγόνα αιθέριου λαδιού στο άλλο. Τρίψτε τα δάχτυλά σας για να νιώσετε τις διαφορές και τις ομοιότητες στην υφή των δύο προϊόντων. Τα αιθέρια έλαια προκαλούν λίπανση στο χέρι, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα νιώθετε το ίδιο "παχιά" και λιπαρά.

Οι εξαιρέσεις: Όπως και στην όψη, έτσι και στην υφή αιθέρια έλαια όπως το σανταλόξυλο, το vetiver, το γερμανικό χαμομήλι, το πατσουλί και έλαια, τα οποία είναι βαρύτερα και βαθύτερα στο χρώμα, μοιάζουν περισσότερο με κανονικό λάδι.

Διαβάστε επίσης:

Απωθητικό από αιθέρια έλαια υπόσχεται να δώσει τέλος στη μετάδοση της ελονοσίας

Μυστικά ομορφιάς με τη δύναμη του τεϊόδεντρου

Το έλαιο από τριαντάφυλλο εξαφανίζει τις ρυτίδες

Τα αιθέρια έλαια που καταπολεμούν γρίπη και κρυολόγημα