ΟΜΟΡΦΙΑ

Αυτά είναι τα συστατικά και οι τροφές που καταπολεμούν την ακμή

Η ακμή είναι μια διαταραχή των κυττάρων του δέρματος, που ονομάζεται κερατινοποίηση. Η μη-κανονική λειτουργία αυτών των κυττάρων μπλοκάρει τους αδένες ελαίου και τους πόρους της επιδερμίδας και παγιδεύει τις πρωτεΐνες και το σμήγμα (το φυσικό έλαιο του δέρματος σας) κάτω από το δέρμα. Αυτές οι πρωτεΐνες και τα έλαια γίνονται τροφή για τα βακτήρια "P. acnes", τα οποία προκαλούν την ακμή.

Αυτά είναι τα συστατικά και οι τροφές που καταπολεμούν την ακμή

Η δερματολόγος και καθηγήτρια στο νοσοκομείο "Mt. Sinai", δρ Ellen Marmur, υποστηρίζει ότι η διατροφή αποτελεί μόνο το 25% της διαδικασίας καταπολέμησης και περιορισμού των συμπτωμάτων της ακμής. Το υπόλοιπο 75% αφορά την επίδραση των ορμονών, του στρες, της ποιότητας του ύπνου και άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων στο δέρμα.

Ωστόσο, αυτό το 25% είναι πολύ σημαντικό, προκειμένου να προστατευθούμε από τα ενοχλητικά σπυράκια που εκδηλώνονται με την ακμή. Και ο καλύτερος τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι να γνωρίζουμε ποια είναι εκείνα τα συστατικά που βοηθούν τον οργανισμό μας να καταπολεμήσει την ακμή και σε ποιες τροφές θα τα βρούμε.

Δείτε ποια είναι αυτά τα συστατικά και τις τροφές που τα περιέχουν σε αφθονία:

Βιταμίνη Α: "Η βιταμίνη Α βοηθά στη ρύθμιση του κύκλου ζωής των κυττάρων του δέρματος, ώστε να μην παγιδεύονται στους πόρους της επιδερμίδας η πρωτεΐνη και τα έλαια που προκαλούν τα σπυράκια" υποστηρίζει η δρ Marmur. Καλές πηγές βιταμίνης Α είναι το ιχθυέλαιο, ο σολομός, τα καρότα, το σπανάκι και το μπρόκολο.

Ψευδάργυρος: Υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποια άτομα με ακμή έχουν χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος βοηθάει στην πρόληψη της ακμής δημιουργώντας ένα περιβάλλον αφιλόξενο για την ανάπτυξη του βακτηρίου "P. Acnes". Ο ψευδάργυρος βρίσκεται στην γαλοπούλα, τα αμύγδαλα, τα καρύδια Βραζιλίας και τις φύτρες σιταριού.

Βιταμίνες Ε και C: Αυτές οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες έχουν μια κατευναστική επίδραση στο δέρμα και πιστεύεται ότι λειτουργούν συνεργικά, υποστηρίζει η δρ Marmur. Πηγές της βιταμίνης C περιλαμβάνουν τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, το γκρέιπφρουτ, την παπάγια και τις τομάτες. Από την άλλη, βιταμίνη Ε θα βρείτε στις γλυκοπατάτες, τους ξηρούς καρπούς, το ελαιόλαδο, τους ηλιόσπορους, τα αβοκάντο, το μπρόκολο και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Σελήνιο: Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν στην προστασία του δέρματος από τις ελεύθερες ρίζες. Έρευνα έδειξε ότι, μαζί με τη βιταμίνη Ε, μπορεί να περιορίσει τα συμπτώματα της ακμής (σπυράκια). Μια μικρή σουηδική μελέτη σε 42 άνδρες και 47 γυναίκες, έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν σελήνιο μαζί με τη βιταμίνη Ε για 12 εβδομάδες μείωσαν δραματικά την ακμή τους. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε σελήνιο είναι το φύτρο σιταριού, ο τόνος, ο σολομός, το σκόρδο, τα καρύδια Βραζιλίας, τα αυγά και το καστανό ρύζι.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Αναστέλλουν τη λειτουργία ορισμένων μορίων που οδηγούν σε φλεγμονή και τα απορρέοντα από αυτή προβλήματα του δέρματος. Τα Ω-3 οξέα υποστηρίζουν επίσης τον φυσιολογικό, υγιή κύκλο ζωής των κυττάρων του δέρματος. Μπορείτε να πάρετε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από τα ψάρια, όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, το λινέλαιο, τα καρύδια, τους ηλιόσπορους και τα αμύγδαλα.

Διαβάστε επίσης:

Σπυράκια: Αιτίες που προκαλούν έξαρση

Σπυράκια: Η μάσκα προσώπου που θα λατρέψετε!

Καταπολεμήστε την ακμή με... γυμναστική!

Τα κάνουμε όλοι: 5 λάθη που καταστρέφουν την επιδερμίδα μας