ΟΜΟΡΦΙΑ

Τι είναι το σαλικυλικό οξύ και γιατί περιέχεται σε τόσα προϊόντα ομορφιάς

Αν έχετε παρατηρήσει ποτέ καλά τις συσκευασίες των προϊόντων ομορφιάς και κυρίως εκείνων που καταπολεμούν την ακμή και άλλων καθαριστικών για το πρόσωπο, θα έχετε προσέξει ότι τα περισσότερα περιέχουν την ουσία "σαλικυλικό οξύ".

Τι είναι το σαλικυλικό οξύ και γιατί περιέχεται σε τόσα προϊόντα ομορφιάς

Αλλά πόσα γνωρίζετε για αυτή την ουσία που βάζετε "με το κιλό" στο πρόσωπό σας; Είναι τα προϊόντα που περιέχουν σαλικυλικό οξύ ασφαλή για όλους τους τύπους δέρματος; Χρειάζεται η συνταγή γιατρού για αυτά τα προϊόντα;

Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δίνουν οι ειδικοί δερματολόγοι δρ Gervaise Gerstner από την L'Oreal Paris, δρ Marnie Nussbaum από την εταιρεία Sebamed και δρ Elizabeth Tanzi από το Ινστιτούτο Δερματολογικής Χειρουργικής με Λέιζερ "Washington".

Το σαλικυλικό οξύ περιέχει τα ίδια αντι-φλεγμονώδη συστατικά με την ασπιρίνη

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αυτοσχέδιες μάσκες προσώπου για την καταπολέμηση της ακμής, οι οποίες περιέχουν ασπιρίνη, είναι τόσο δημοφιλείς. Το σαλικυλικό οξύ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε υγρή μορφή για τη θεραπεία μιας ποικιλίας δερματικών παθήσεων επειδή έχει αντιβακτηριακή και ξηραντική δράση.

Το σαλικυλικό οξύ διασπάει τα κύτταρα, τα οποία κολλάνε μεταξύ τους στην εσωτερική επένδυση των πόρων του δέρματος, δημιουργώντας σπυράκια και μαύρα στίγματα.

Τα άτομα με λιπαρή και με τάσεις ακμής επιδερμίδα επωφελούνται από ένα peeiling με σαλικυλικό οξύ επειδή χαλαρώνει τα σπυράκια, μειώνει την παραγωγή σμήγματος και περιορίζει τον αποχρωματισμό της επιδερμίδας από προηγούμενες εξάρσεις της ακμής.

Το σαλικυλικό οξύ δεν χρησιμοποιείται μόνο για τη θεραπεία της ακμής. Είναι και ένα ισχυρό απολεπιστικό.

Κατά τη θεραπεία παθήσεων του δέρματος, όπως η ψωρίαση και η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, το σαλικυλικό οξύ ενεργεί ως κερατολυτική ουσία, η οποία χαλαρώνει την κερατίνη (μια πρωτεΐνη που διαμορφώνει τη δομή του δέρματος) και, ως εκ τούτου, επιτρέπει στις πιο σκληρές φολίδες νεκρού δέρματος να απομακρυνθούν πιο εύκολα.

Χρησιμοποιώντας ένα απολεπιστικό που περιέχει σαλικυλικό οξύ, όχι μόνο απομακρύνει το νεκρό δέρμα όπως ένα παραδοσιακό scrub προσώπου, αλλά περιέχει επίσης ήπια οξέα που μειώνουν τη φλεγμονή και εμποδίζουν την εκδήλωση νέων εξάρσεων ακμής.

Να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε το σαλικυλικό οξύ. Μπορεί να χρειαστεί να μειώσετε ή και να σταματήσετε τελείως τις όποιες άλλες μεθόδους καθαρισμού προσώπου εφαρμόζετε (με σκληρά σαπούνια ή μάσκες απολέπισης).

Είναι σώφρον να χρησιμοποιείτε οποιεσδήποτε πρόσθετες φαρμακευτικές ουσίες υπό την επίβλεψη και συμβουλή ενός γιατρού.

Όταν χρησιμοποιείτε προϊόντα της αγοράς που περιέχουν σαλικυλικό οξύ, να θυμάστε ότι μπορεί να χρειαστεί χρόνος για το δέρμα σας να προσαρμοστεί.

Επειδή το σαλικυλικό οξύ μπορεί να προκαλέσει ήπιο τσούξιμο και τον ερεθισμό του δέρματος, οι δερματολόγοι συνιστούν τη χρήση του με μέτρο. Τα περισσότερα προϊόντα της αγοράς περιέχουν από 0,5% έως 2% σαλικυλικό οξύ και είναι ασφαλή για χρήση.

Όταν ξεκινήσετε για πρώτη φορά μια θεραπεία με προϊόν που περιέχει σαλικυλικό οξύ, δώστε χρόνο στο δέρμα σας να αντιδράσει και να προσαρμοστεί. Στην αρχή κάντε περιορισμένη χρήση και με την πάροδο των ημερών, εφόσον δεν υπάρχουν παρενέργειες στο δέρμα σας, αυξήστε την ένταση της θεραπείας ακόμα και σε καθημερινή βάση.

Προσοχή!

Λόγω των παρόμοιων συστατικών του με την ασπιρίνη, το σαλικυλικό οξύ ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα άτομα που είναι αλλεργικά στην ασπιρίνη ή έχουν ροδόχρους ακμή.

Οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν το σαλικυλικό οξύ.

Επίσης, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών, και να χρησιμοποιείται μόνο με την επίβλεψη ενός παθολόγου στα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς η απορρόφησή του μέσω του δέρματος είναι μεγάλη.

Αν έχετε πολύ ευαίσθητο δέρμα, είναι σώφρον να συμβουλευτείτε αποκλειστικά έναν ειδικό δερματολόγο που θα συνταγογραφήσει την καλύτερη μέθοδο θεραπείας για εσάς.

Διαβάστε επίσης:

Τα 6 αντικείμενα προσωπικής υγιεινής που δεν πρέπει ποτέ να μοιράζεστε με άλλους

Γιατί και πώς πρέπει να πλένετε το πρόσωπό σας με μηλόξυδο

Τα 2 πιο παράδοξα σημάδια της αφυδάτωσης

Πώς η μόδα στα μαγιό ευθύνεται για τα περιστατικά καρκίνου του δέρματος