ΟΜΟΡΦΙΑ

Πώς θα καταλάβετε αν ένα αιθέριο έλαιο είναι νοθευμένο

Τα αιθέρια έλαια είναι πολύτιμοι αρωγοί στη φροντίδα του σώματος, τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά.

Πώς θα καταλάβετε αν ένα αιθέριο έλαιο είναι νοθευμένο

Οι ευεργετικές τους ιδιότητες είναι ξακουστές και ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι τα αναζητούν για συγκεκριμένους σκοπούς υγείας, ή απλά καλύτερης και πιο υγιούς εξωτερικής εμφάνισης (μαλλιά, νύχια δέρμα κλπ).

Επειδή, ωστόσο, τα αιθέρια έλαια είναι ένα κατά κανόνα ακριβό προϊόν, υπάρχουν πολλοί επιτήδειοι που εκμεταλλεύονται την άγνοια του αγοραστικού κοινού και τα αναμιγνύουν με άλλα, φτηνά έλαια για λόγους κερδοσκοπίας.

Δείτε πώς μπορείτε να καταλάβετε αν ένα αιθέριο έλαιο είναι νοθευμένο

Όψη

Τα αιθέρια έλαια δεν αναμιγνύονται με το νερό, όπως και το κλασικό λάδι. Και, όπως αποδεικνύεται, αυτή η ιδιότητά τους είναι βολική για τον εντοπισμό τυχόν νοθευμένων αιθέριων ελαίων με άλλα λάδια από σπόρους, φυτικά έλαια ή άλλα πρόσθετα.

Το τεστ: Τοποθετήστε μια σταγόνα σε λευκό χαρτί εκτυπωτή και αφήστε την να στεγνώσει. Αν αφήσει ένα ελαιώδες δαχτυλίδι, δεν είναι ένα καθαρό αιθέριο έλαιο.

Οι εξαιρέσεις: Αιθέρια έλαια όπως το σανταλόξυλο, το vetiver, το γερμανικό χαμομήλι, το πατσουλί και έλαια, τα οποία είναι βαρύτερα και βαθύτερα στο χρώμα.

Κόστος

Τα αιθέρια έλαια είναι σχεδόν αναπόφευκτα ακριβά. Μπορεί να χρειαστεί ένα ολόκληρο... δωμάτιο από πρώτη ύλη (λουλούδια, φυτά κλπ) για να πάρουμε ένα μπουκαλάκι από αιθέριο έλαιο και όσο πιο σπάνια είναι αυτή η πρώτη ύλη, τόσο πιο ακριβό είναι το έλαιο.

Ορισμένα έλαια, όπως αυτά από λεβάντα, δεντρολίβανο και πορτοκάλι μπορεί να είναι πιο φτηνά επειδή οι πρώτες ύλες υπάρχουν σε αφθονία. Αλλά, έλαια όπως το τριαντάφυλλο και το γιασεμί είναι πάντα ακριβά.

Προσοχή στην ετικέτα

Βεβαιωθείτε ότι η λατινική ονομασία του φυτού/λουλουδιού από το οποίο προέρχεται το προϊόν αναγράφεται στο μπουκάλι. Αν αναγράφεται μόνο η κοινή ονομασία (πχ "αιθέριο έλαιο λεβάντας") είναι πιθανό να πρόκειται για μη-αυθεντικό προϊόν. Το "έλαιο λεβάντας" σημαίνει απλά ότι είναι ένα έλαιο με άρωμα λεβάντας. Μπορεί πράγματι να περιέχει και έλαιο λεβάντας, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι δεν περιέχει άλλες ουσίες.

Το μπουκαλάκι

Όλα τα αιθέρια έλαια πρέπει να φυλάγονται σε γυάλινο μπουκάλι, επειδή οι πολύ ισχυρές χημικές ενώσεις τους μπορεί να αντιδράσουν με το πλαστικό και να το διαβρώσουν. Επίσης το γυαλί πρέπει να είναι σκούρο μπλε ή σκούρο κίτρινο για να προστατεύει το έλαιο από την υπεριώδη ακτινοβολία. Σημαντικό ρόλο παίζει και η θερμοκρασία. Τα αιθέρια έλαια πρέπει να τα αγοράζετε (και να τα φυλάσσετε) από μέρη που είναι σκιερά και δροσερά.

Υφή

Βάλτε μια σταγόνα κανονικού λαδιού (πχ ελαιόλαδο) στα δάχτυλα του ενός χεριού και μια σταγόνα αιθέριου ελαίου στο άλλο. Τρίψτε τα δάχτυλά σας για να νιώσετε τις διαφορές και τις ομοιότητες στην υφή των δύο προϊόντων. Τα αιθέρια έλαια προκαλούν λίπανση στο χέρι, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα νιώθετε το ίδιο "παχιά" και λιπαρά.

Οι εξαιρέσεις: Όπως και στην όψη, έτσι και στην υφή, αιθέρια έλαια όπως το σανταλόξυλο, το vetiver, το γερμανικό χαμομήλι, το πατσουλί και έλαια τα οποία είναι βαρύτερα και βαθύτερα στο χρώμα, μοιάζουν περισσότερο με κανονικό λάδι.

Διαβάστε επίσης:

Λαδωμένα μαλλιά; Απλές συμβουλές για να τα συνεφέρετε

Οι καλύτερες μέθοδοι αποτρίχωσης για το μουστάκι

Τα βότανα που κάνουν καλό στα μαλλιά

Σπυράκια: 4 λάθη που δε σας αφήνουν να απαλλαγείτε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ