ΟΜΟΡΦΙΑ

«Όμορφη» ή «Μέτρια»; Το βίντεο που διχάζει το διαδίκτυο

Ποικίλες είναι οι αντιδράσεις σχετικά με ένα βίντεο που ανέβηκε προ ολίγων ημερών στο διαδίκτυο ως μέρος της καμπάνιας μιας γνωστής φίρμας παρασκευής προϊόντων προσωπικής περιποίησης και καθαρισμού.

«Όμορφη» ή «Μέτρια»; Το βίντεο που διχάζει το διαδίκτυο

Η εταιρεία έστησε ένα ιδιαίτερο σκηνικό σε πολλές πόλεις του κόσμου (Σαν Φρανσίσκο, Σαγκάη, Δελχί, Λονδίνο και Σάο Πάολο). Ποιο ήταν αυτό; Στην διπλή είσοδο κάποιου πολυσύχναστου δημόσιου κτηρίου σε κάθε πόλη τοποθέτησε από μία πινακίδα πάνω από κάθε αυτόματη συρόμενη πόρτα.

Η μία ταμπέλα έγραφε "Όμορφη" και η άλλη ταμπέλα, στην άλλη είσοδο, έγραφε "Μέτρια".

Κάμερες είχαν τοποθετηθεί ώστε να καταγράφουν τις αντιδράσεις των γυναικών που εισέρχονταν ανυποψίαστες για το τι συμβαίνει στο κτήριο. Ποιά πόρτα επέλεγαν να περάσουν, ενώ τις έβλεπαν και άλλοι άνθρωποι;

Το όλο πείραμα στήθηκε ως μέρος της καμπάνιας "Choose Beautiful" της συγκεκριμένης εταιρείας Στην προκειμένη περίπτωση αυτή η έκφραση παίρνει την έννοια του να "επιλέξει" κανείς να νιώθει ότι είναι πραγματικά "όμορφος/η" και να μην υποκύπτει στις πιέσεις της σύγχρονης κοινωνίας και των απλησίαστων προτύπων ομορφιάς. Δηλαδή να μην θεωρεί τον εαυτό του/της ως "μέτριο/α" εμφανισιακά μόνο και μόνο επειδή τα πρότυπα ομορφιάς αυτό "προστάζουν".

Η καμπάνια προκάλεσε εκ διαμέτρου αντίθετες αντιδράσεις, όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις. Πολλοί επικρότησαν την κίνηση της εταιρείας, ως ένα ακόμα μικρό "λιθαράκι" για την απενοχοποίηση των γυναικών από τα ανθυγιεινά πρότυπα ομορφιάς της σύγχρονης κοινωνίας. Άλλοι πάλι, είδαν ακόμα μία περίπτωση, όπου οι γυναίκες κλήθηκαν να κρίνουν τον εαυτό τους, αποκλειστικά με γνώμονα την εξωτερική τους εμφάνιση και άρα το όλο πείραμα ενέτεινε το πρόβλημα, παρά το έλυσε.

Η δική σας γνώμη ποια είναι;

Εσείς, ποια πόρτα θα διαλέγατε;...

Ή μήπως θα νιώθατε τόσο μεγάλη πίεση από μια τέτοια "απόφαση" που έπρεπε να πάρετε δημοσίως, ώστε θα κάνατε αυτό που έκανε μια κοπέλα στο 1':44'' του βίντεο;...

Διαβάστε επίσης:

Πλύσιμο προσώπου: Τρία λάθη που κάνετε με το σαπούνι

Αποτρίχωση μπικίνι: Πόσο να περιμένετε πριν προχωρήσετε σε... ερωτικά παιχνίδια

Ακμή: 3 μυστικά για να απαλλαγείτε γρήγορα

Κουρασμένο δέρμα: Απλά βήματα για άμεση ανανέωση