ΟΜΟΡΦΙΑ

Ποιο τοξικό συστατικό πρέπει να αποφύγετε στα μανό

Μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές του αμερικανικού Πανεπιστημίου Ντιουκ σε συνεργασία με την Ομάδα Εργασίας για το Περιβάλλον (EWG) έδειξε ότι ένα ύποπτο χημικό που βρίσκεται σε δεκάδες μανό είχε περάσει στον οργανισμό των γυναικών που είχαν βάψει τα νύχια τους.

Ποιο τοξικό συστατικό πρέπει να αποφύγετε στα μανό

Η ουσία θεωρείται πιθανός ενδοκρινικός διαταράκτης και πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση σε αυτήν κυρίως γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν ή γυναίκες που περιμένουν παιδί.

Αν και η μελέτη περιελάμβανε μικρό δείγμα (26 γυναίκες), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δύο με έξι ώρες μετά το μανικιούρ 24 από τις 26 συμμετέχουσες παρουσίαζαν ελαφρώς αυξημένα επίπεδα της ουσίας στα ούρα τους.

Η ουσία ονομάζεται diphenyl phosphate (DPHP) και αποτελεί μορφή τριφαινυλοφωσφορικής ένωσης (TPHP). Σε διάστημα 10 έως 14 ωρών μετά το μανικιούρ, τα επίπεδα DPHP στον οργανισμό των γυναικών είχαν αυξηθεί κατά μέσο όρο επτά φορές, διαπίστωση που υποδεικνύει ότι περισσότερη ποσότητα από το TPHP που είχε εισέλθει στον οργανισμό τους είχε διασπαστεί σε DPHP.

Η ουσία TPHP αποτελεί πλαστικοποιητή, δηλαδή χρησιμοποιείται για να κάνει ορισμένα προϊόντα πιο εύκαμπτα και λιγότερο εύθρυπτα. Χρησιμοποιείται συχνά και ως επιβραδυντής ανάφλεξης σε έπιπλα.

Οι ερευνητές από το Ντιουκ ανέλυσαν περισσότερα από 3.000 δείγματα νυχιών στη βάση δεδομένων Skin Deep της Ομάδα Εργασίας για το Περιβάλλον και διαπίστωσαν ότι το TPHP βρίσκεται στην ετικέτα περίπου 1.500 μανό διαφόρων εταιριών.

Διαβάστε επίσης:

Τα υπολείμματα καλλυντικών που καταλήγουν στο... πιάτο μας
Ληγμένα καλλυντικά: Ποιους κινδύνους κρύβουν για το δέρμα και τα μάτια