ΟΜΟΡΦΙΑ

Τα 8 λάθη που καταστρέφουν την επιδερμίδα σου

Τα ακριβά προϊόντα περιποίησης και οι τακτικές επισκέψεις στο δερματολόγο σίγουρα βοηθάνε αλλά δεν είναι ο κανόνας για υγιές δέρμα.

Τα 8 λάθη που καταστρέφουν την επιδερμίδα σου

Τα λάθη και παραλείψεις στην καθημερινή ρουτίνα είναι αυτά που παίζουν τον κυρίαρχο ρόλο και μπορεί να βλάψουν την επιδερμίδα.

Ξεχνάτε το αντηλιακό

Οι UVB ακτίνες μπορεί να είναι πολύ πιο ισχυρές το καλοκαίρι, όμως οι UVA παραμένουν σταθερές σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Μπορεί να μην «καίνε» την επιδερμίδα, συμβάλλουν όμως στη γήρανσή της, δημιουργώντας ρυτίδες και πανάδες. Μην παραλείπετε την αντηλιακή σας κρέμα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Κάνετε καυτά ντους

Η υψηλή θερμοκρασία του νερού μπορεί να χαλαρώνει τους μυς και να ανακουφίζει από κάποιους πόνους, είναι όμως καταστροφική για το δέρμα. Το ζεστό νερό αφαιρεί την υγρασία και τα έλαια της επιδερμίδας και προκαλεί ξηρότητα και φαγούρα. Αν μάλιστα έχετε ξηρή επιδερμίδα, μπορεί να επιδεινώσει καταστάσεις όπως το έκζεμα και η ροδόχρους ακμή, αυξάνοντας τον κίνδυνο λοίμωξης.
Επιλέξτε λοιπόν τη χαμηλότερη θερμοκρασία που αντέχετε, μην μένετε πολλή ώρα στο νερό και ενυδατώστε καλά το δέρμα σας μετά το ντους.

Υπερβολική απολέπιση

Η απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων βοηθά στην ανανέωση του δέρματος, όχι όμως αν το παρακάνετε. Τα σκληρά σφουγγάρια και οι χημικές ουσίες που περιέχονται στα ισχυρά απολεπιστικά ερεθίζουν το δέρμα και μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και φλεγμονή.

Δεν κοιμάστε αρκετά

Η έλλειψη ύπνου δεν ευθύνεται μόνο για τους μαύρους κύκλους στα μάτια αλλά και τη γήρανση της επιδερμίδας. Ο επαρκής νυχτερινός ύπνος συμβάλλει στην επιδιόρθωση των κατεστραμμένων κυττάρων και στη δημιουργία νέων. Επίσης τα προϊόντα περιποίησης δρουν πολύ πιο αποτελεσματικά στη διάρκεια του ύπνου. Πρόσφατη ανασκόπηση 5.000 μελετών συστήνει ότι οι ενήλικες πρέπει να κοιμούνται τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδυ.

bigstock Unhappy woman with skin irrita 116318888

Ξεχνάτε το ντεμακιγιάζ πριν τον ύπνο

Μπορεί να νιώθετε πτώμα από την κούραση αλλά ο ύπνος χωρίς να αφαιρέσετε το μακιγιάζ αποτελεί έγκλημα σε βάρος της επιδερμίδας! Όλα τα έλαια και οι ακαθαρσίες κλείνουν τους πόρους της επιδερμίδας, εμποδίζουν την παραγωγή των κυττάρων και προκαλούν θαμπάδα και πρόωρη γήρανση.

Αντιμετωπίζετε λάθος την ακμή

Η ακμή δεν είναι αποτέλεσμα λάθος υγιεινής, αλλά ορμονικό πρόβλημα. Ο υπερβολικός καθαρισμός του δέρματος με σκληρά σαπούνια και πίλινγκ δεν εξαφανίζει τα σπυράκια, αντίθετα ερεθίζει την επιδερμίδα και φουντώνει την ακμή. Αντί να τρίβετε τα σπυράκια, επιλέξετε ένα ήπιο καθαριστικό προϊόν με σαλικυλικό οξύ, που ανοίγει τους πόρους, λειαίνει την επιδερμίδα και απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα.

Μην σπάτε τα σπυράκια

Ο πειρασμός να σπάσετε το σπυράκι που έχει γεμίσει υγρό είναι μεγάλος, αλλά οι συνέπειες θα είναι ολέθριες, καθώς θα επιδεινώσει τη φλεγμονή και θα προκαλέσει ουλή. Αποφύγετε επίσης να ξύνετε το πρόσωπό σας, γιατί ερεθίζετε τις νευρικές απολήξεις και επιτείνετε τη φαγούρα.

Αποφύγετε το σολάριουμ

Η άποψη ότι το σολάριουμ προστατεύει από τα ηλιακά εγκαύματα είναι απολύτως λανθασμένη, αφού έχει αποδειχθεί ότι η ακτινοβολία από τα μηχανήματα είναι 12 φορές πιο ισχυρή από την ηλιακή ακτινοβολία. Αρκεί δε μία συνεδρία σολάριουμ για να αυξηθεί κατά 20% ο κίνδυνος μελανώματος. Τέλος, σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι σχεδόν το 20% όσων κάνουν σολάριουμ καταλήγουν με εγκαύματα.

Διαβάστε επίσης:

Τα 4 προϊόντα ομορφιάς που δεν πρέπει να παραλείπεις μετά τα 40

5 φρούτα για νεανικό δέρμα για πάντα

Με ποια διατροφή θα αυξήσετε την παραγωγή κολλαγόνου στον οργανισμό σας