ΟΜΟΡΦΙΑ

Το λάδι που «συρρικνώνει» το λίπος στην κοιλιά

Το λίπος στην κοιλιά δεν αποτελεί μόνο αισθητικό πρόβλημα αλλά συνδέεται και με πληθώρα αρνητικών εκβάσεων για την υγεία, όπως η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης τύπου 2 και η άνοια. Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Obesity, η συγκέντρωση λίπους στην κοιλιά είναι δυνατό να μειωθεί και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα ενσωματώνοντας στη μαγειρική ένα λάδι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Το λάδι που «συρρικνώνει» το λίπος στην κοιλιά

«Ο γενικός κανόνας είναι ότι δεν μπορούμε να στοχεύσουμε στο τοπικό πάχος» αναφέρει η Πένι Κρις-Έθερτον, καθηγήτρια διατροφολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και μία εκ των συντακτών της μελέτης «ωστόσο τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα φαίνεται πως δρουν ενάντια στο κοιλιακό λίπος».

Στο πλαίσιο της σχετικής δοκιμής, ζητήθηκε από 101 εθελοντές (με κοιλιακή παχυσαρκία ή αυξημένη περίμετρο μέσης) να καταναλώνουν ημερησίως δύο smoothies που περιείχαν ένα συγκεκριμένο είδος λαδιού. Για διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, χορηγήθηκε στους συμμετέχοντες (με τυχαία κατανομή) smoothie που περιείχε: συμβατικό λάδι κανόλα, λάδι κανόλα με υψηλή περιεκτικότητα σε ελαϊκό οξύ, λάδι κανόλα με υψηλή περιεκτικότητα σε ελαϊκό οξύ και DHA (εικοσιδυαεξαενοϊκό οξύ, είδος Ω3 λιπαρών οξέων), αραβοσιτέλαιο/καρθαμέλαιο ή λινέλαιο/καρθαμέλαιο. Το smoothie περιείχε επίσης σορμπέ πορτοκάλι, γάλα χωρίς λιπαρά, φράουλες και επιπλέον 30 γρ. (περίπου δύο κουταλιές της σούπας) λάδι κανόλα.

bigstock 137795927

Η κατανάλωση του λαδιού κανόλα, γνωστό και ως κραμβέλαιο, οδήγησε σε απώλεια 0,11 κιλών από την περιοχή της κοιλιάς σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων. Μάλιστα, οι ερευνητές μιλούν για πραγματική απώλεια, αφού δεν διαπιστώθηκε ανακατανομή του λίπους, από την κοιλιά σε άλλα μέρη του σώματος.

Το λάδι κανόλα είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και έχει τα λιγότερα κορεσμένα λιπαρά από κάθε άλλο μαγειρικό λάδι. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα έχουν θετική επίδραση στη σωματική σύσταση, ιδιαίτερα στα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα. Η Κρις-Έθερτον αναφέρει πως μπορούμε να ενσωματώσουμε το λάδι κανόλα στη μαγειρική μας για το σοτάρισμα και το ψήσιμο, ως συστατικό στα smoothies ή στις σαλάτες.

Παρουσιάζοντας τα ευρήματά τους στο πρόσφατο συνέδριο της Εταιρείας Παχυσαρκίας, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι θα πρέπει να μελετηθεί μελλοντικά η μακροπρόθεσμη επίδραση των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων ώστε να ενισχυθούν τα ευρήματά τους.

Διαβάστε επίσης:

Οι 10 συνήθειες που δεν σας... αφήνουν να αποκτήσετε επίπεδη κοιλιά