ΟΜΟΡΦΙΑ

Προκαλεί το καπέλο τριχόπτωση;

Μια απορία –και ανησυχία– των ανδρών που φορούν συχνά καπέλο είναι αν κινδυνεύουν να χάσουν τα μαλλιά τους λόγω της συνήθειάς τους αυτής.

Προκαλεί το καπέλο τριχόπτωση;

Η απάντηση; Μάλλον όχι... Αλλά πάμε να δούμε αναλυτικά τι ισχύει και γιατί.

Ποσοστό 95% των περιπτώσεων τριχόπτωσης στους άνδρες οφείλεται στη λεγόμενη ανδρογενή (ή ανδρογενετική) αλωπεκία. Η πάθηση καθοδηγείται από τις ορμόνες –και συγκεκριμένα από μια ορμόνη που ονομάζεται διυδροτεστοστερόνη (DHT)– και έχει γενετικό (κληρονομικό) υπόβαθρο.

Η θεωρία ότι το καπέλο προκαλεί τριχόπτωση βασίζεται σε ένα φαινόμενο που ονομάζεται αλωπεκία από έλξη (traction alopecia).

bigstock 142577144

Η αλωπεκία από έλξη χαρακτηρίζεται από υποχώρηση του ορίου τριχοφυΐας στο μέτωπο. Συμβαίνει σε άνδρες που έχουν μακριά μαλλιά και τα πιάνουν συνεχώς σφιχτή κοτσίδα ή σε άνδρες που φορούν συχνά καπέλο, σκούφο, κράνος κ.λπ. Η απώλεια τριχών στην περίπτωση αυτή είναι αποτέλεσμα καταστροφής των θυλάκων, με αποτέλεσμα να μην φυτρώνει ξανά νέα τρίχα στο συγκεκριμένο σημείο. Για να προκληθεί όμως η αλωπεκία από έλξη, πρέπει η δύναμη που ασκείται να είναι συνεχής και πολύ ισχυρή, κάτι που είναι αρκετά σπάνιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε άνδρες που έχουν προδιάθεση για ανδρογενή αλωπεκία το καπέλο μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία της τριχόπτωσης, κυρίως επειδή ασκείται επιπρόσθετη πίεση στις τρίχες βάζοντας και βγάζοντας το καπέλο και επειδή το καπέλο δεν επιτρέπει την επαρκή οξυγόνωση του θύλακα.

Εκτός από τα γονίδια, άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην αποδυνάμωση των μαλλιών και στην τριχοφυΐα σε άνδρες και γυναίκες είναι η κακή διατροφή, ορισμένα φάρμακα, λοιμώξεις, η εγκυμοσύνη ή ένας τραυματισμός.

Διαβάστε επίσης:

Οι χίπστερ κινδυνεύουν από... τριχόπτωση!