ΟΜΟΡΦΙΑ

Ακμή: Οι 5 «υγιεινές» τροφές που πρέπει να αποφεύγεις

Η συμβολή της διατροφής στην υγεία του δέρματος είναι σημαντική.

Ακμή: Οι 5 «υγιεινές» τροφές που πρέπει να αποφεύγεις

Εκτός από τις τροφές που βοηθούν την επιδερμίδα σας να μένει καθαρή και λαμπερή, υπάρχουν κάποιες που πρέπει να αποφεύγετε, καθώς έρευνες τις έχουν συνδέσει με την ακμή.

Εκτός από τους προφανείς ενόχους, όπως η ζάχαρη και τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα, υπάρχουν και κάποιες θεωρητικά υγιεινές τροφές που ευνοούν την ακμή.

low fat yogurt skin foods

Προϊόντα με χαμηλά λιπαρά

Όταν από τα προϊόντα αφαιρούνται τα λιπαρά, οι κατασκευαστές προκειμένου να διατηρήσουν τη γεύση τους χρησιμοποιούν στις περισσότερες περιπτώσεις υποκατάστατα ζάχαρης και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ζάχαρη καταστρέφει το κολλαγόνο της επιδερμίδας, προκαλώντας πρόωρη γήρανση. Αποφύγετε τα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και επιλέξτε τροφές με καλά λιπαρά, όπως το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί και ο σολομός.

skim milk foods skin

Άπαχο γάλα

Μελέτη σε 77.761 νοσοκόμες που διήρκεσε πάνω από 12 χρόνια έδειξε ότι όσες έπιναν το περισσότερο γάλα στην εφηβεία είχαν σε μεγαλύτερο ποσοστό σοβαρή εφηβική ακμή σε σύγκριση με εκείνες που δεν έπιναν. Το αποβουτυρωμένο γάλα μάλιστα ήταν χειρότερο από το πλήρες. Εκτός από τη λακτόζη, οι ερευνητές εκτιμούν ότι ευθύνονται οι ορμόνες και άλλες βιοδραστικές ουσίες στο γάλα που συμβάλλουν στην ακμή.
Αντικαταστήστε το αγελαδινό γάλα του εμπορίου με γάλα καρύδας ή αμυγδάλου χωρίς την προσθήκη ζάχαρης.

vegetable oil skin breakouts

Φυτικά έλαια

Κάποια λιπαρά είναι σκόπιμο να τα αποκλείσετε από τη διατροφή σας αν θέλετε καθαρό δέρμα. Αυτά είναι τα τρανς λιπαρά οξέα που υπάρχουν στις περισσότερες επεξεργασμένες τροφές και τα ωμέγα-6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που υπάρχουν στα φυτικά έλαια, όπως το καλαμποκέλαιο και το σογιέλαιο. Η ακμή είναι κατά βάση μια φλεγμονώδης νόσος και τα έλαια πυροδοτούν τη φλεγμονή στον οργανισμό. Προτιμήστε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και το λάδι καρύδας για το μαγείρεμα.

wheat bread foods skin

Γλουτένη

Άλλος ένας παράγοντας που πυροδοτεί τη φλεγμονή στον οργανισμό είναι η γλουτένη που υπάρχει στα σιτηρά. Υπολογίζεται ότι περίπου το 30% των ανθρώπων έχουν δυσανεξία στην γλουτένη, την οποία μελέτες συνδέουν με αρκετά δερματικά προβλήματα, όπως η ψωρίαση. Αν έχετε ακμή, προτιμήστε τα προϊόντα χωρίς γλουτένη (ψωμί, ρύζι κλπ.)

smoothie fruit skin foods

Φρουτοχυμοί

Αποφύγετε τους συσκευασμένους φρουτοχυμούς, οι οποίοι έχουν ελάχιστα θρεπτικά συστατικά και πολλή ζάχαρη. Η ζάχαρη που χρησιμοποιείται είναι η φρουκτόζη, η οποία σε μελέτη που έγινε σε αρουραίους φάνηκε ότι προκαλεί αυξημένη γλυκοζυλίωση, υπεροξείδωση και άλλες βλάβες του δέρματος. Προτιμήστε τα φρέσκα smoothies που θα φτιάξετε μόνοι σας, χρησιμοποιώντας ως επί το πλείστον φυλλώδη και σταυρανθή λαχανικά, τη γεύση των οποίων μπορείτε να ενισχύσετε με λεμόνι ή βατόμουρα. Έτσι θα βοηθήσετε το δέρμα σας, τα μαλλιά και τα νύχια.

Διαβάστε επίσης:

Ακμή: Οι βιταμίνες που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση