ΟΜΟΡΦΙΑ

Απώλεια βάρους: Οι 7 κινήσεις πριν καταναλώσεις ένα πλούσιο γεύμα

Προσπαθείτε να διατηρήσετε το βάρος σας ή να χάσετε κάποια κιλά και ακολουθείτε ένα συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα.

Απώλεια βάρους: Οι 7 κινήσεις πριν καταναλώσεις ένα πλούσιο γεύμα

Τι γίνεται όμως όταν πρέπει να παρευρεθείτε σε ένα δείπνο ή έχετε αποφασίσει το βράδυ να απολαύσετε ένα πλούσιο γεύμα;

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι για να πάρει κάποιος βάρος από την πρώτη κιόλας μέρα υπερφαγίας, πρέπει να καταναλώσει περίπου 3.500 θερμίδες πάνω από τον μέσο όρο των θερμίδων που καταναλώνει καθημερινά, καθώς έχει υπολογιστεί ότι οι 3.500 θερμίδες ισοδυναμούν με ένα κιλό λίπους.

Η αύξηση του σωματικού βάρους ωστόσο, αποτελεί συνέπεια της κατανάλωσης επιπλέον θερμίδων για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Αν λοιπόν μετά από ένα πλούσιο γεύμα επιστρέψετε στη διατροφική σας ρουτίνα, δεν κινδυνεύετε να σας απογοητεύσει η ζυγαριά!

Εάν προσπαθείτε πάντως να χάσετε βάρος, οι παρακάτω στρατηγικές μπορούν να σας βοηθήσουν να απολαύσετε το γεύμα σας χωρίς ενοχές σας και να μείνετε προσηλωμένοι στο στόχο σας.

shutterstock 113847553 dont starve luckyraccoon

Δεν χρειάζεται να «λιμοκτονήσετε» μέχρι το γεύμα

Όταν το σώμα πεινάει και μένει χωρίς τροφή για πολλές ώρες, επιβραδύνεται ο μεταβολισμός. Όταν λοιπόν θα φάτε ένα πλούσιο γεύμα, οι επιπλέον θερμίδες θα αποθηκευτούν ως λίπος. Για να το αποφύγετε, φάτε κανονικά ή έστω κάτι μικρό όπως μια χούφτα καρύδια ή ένα γιαούρτι.

shutterstock 260282993 drink water successo images 0

Πιείτε ένα ποτήρι νερό

Το στομάχι αντέχει περίπου ένα λίτρο υγρών και φαγητού. Πίνοντας ένα ή δύο ποτήρια νερό πριν από το γεύμα, μειώνετε το χώρο που θα καταλάβει το φαγητό, μένει όμως αρκετός για μια ικανοποιητική ποσότητα φαγητού.

shutterstock 194646521 brush teeth africa studio

Βουρτσίστε τα δόντια σας

Έρευνες έχουν δείξει ότι η μυρωδιά της μέντας αποτελεί ένα φυσικό κατασταλτικό της όρεξης. Πριν το γεύμα πιείτε ένα τσάι με μέντα ή βουρτσίστε τα δόντια σας με οδοντόπαστα μέντας. Αποφύγετε ωστόσο τις τσίχλες μέντας, καθώς το μάσημα μπορεί να ανοίξει την όρεξή σας και να επιτείνει την πείνα σας.

shutterstock 258370190 plan ahead brent hofacker

Προγραμματίστε τι θα φάτε

Αν έχετε προαποφασίσει τι και πόσο θα φάτε, θα είναι πιο εύκολο να έχετε τον έλεγχο της κατάστασης. Τις περισσότερες φορές τρώμε περισσότερο απ’ όσο πραγματικά θέλουμε επειδή παρασυρόμαστε από πειρασμούς που καταλύουν τις καλές προθέσεις μας. Αντί λοιπόν να δοκιμάστε όλα τα ορεκτικά και τα γλυκά του μπουφέ, προτιμήστε αυτό που σας αρέσει περισσότερο ή κάτι που σπάνια έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε.

shutterstock 387918766 munch on apple kucherav

Φάτε ένα μήλο

Τρώγοντας ένα μεσαίο μήλο περίπου 15 λεπτά πριν από ένα μεγάλο γεύμα, θα μειώσετε κατά περίπου 15% τον αριθμό των θερμίδων που θα πάρετε από το γεύμα λόγω της περιεκτικότητας του μήλου σε φυτικές ίνες. Το ποσοστό αυτό ισοδυναμεί με περίπου 186 θερμίδες λιγότερες.

shutterstock 363373628 hit gym kzenon

Πηγαίνετε γυμναστήριο

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι όσο πιο έντονη είναι η προπόνηση, τόσο περισσότερο καταστέλλεται η πείνα. Μελέτες έχουν δείξει ότι αν κάνετε εντατική προπόνηση πριν από ένα πλούσιο γεύμα θα πάρετε κατά 35% λιγότερες θερμίδες.

shutterstock 424231534 sleep africa studio

Καλός ύπνος

Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τις ορμόνες που ελέγχουν την όρεξη (γκρελίνη και λεπτίνη) και αυξάνει την επιθυμία για ανθυγιεινές τροφές. Φροντίστε λοιπόν να κοιμάστε καθημερινά επτά ώρες.

Διαβάστε επίσης:

Οι ειδικοί συμβουλεύουν: Τι πρέπει να κάνεις μετά τις 6 μ.μ. για να χάσεις βάρος