ΟΜΟΡΦΙΑ

Τριχόπτωση: Οι μύθοι και οι αλήθειες για να έχετε υγιή και πυκνά μαλλιά

Κατά μέσο όρο ο άνθρωπος χάνει συνήθως 50 έως 100 τρίχες την ημέρα, χωρίς αυτό να γίνεται αντιληπτό γιατί ταυτόχρονα στη θέση τους αναπτύσσονται νέες τρίχες που αντικαθιστούν αυτές που χάθηκαν.

Τριχόπτωση: Οι μύθοι και οι αλήθειες για να έχετε υγιή και πυκνά μαλλιά

Κάποιες κακές συνήθειες καθώς και η κακή διατροφή μαζί με γενετικούς παράγοντες, κληρονομικότητα, εγκυμοσύνη και αρρώστιες συμβάλουν στην απώλεια μαλλιών.

Το κρύο ξέβγαλμα μετά από την τελευταία εφαρμογή του σαμπουάν μπορεί να είναι αναζωογονητικό, αλλά δεν κάνει τα μαλλιά σας πιο λαμπερά ούτε κλείνουν τον θύλακα της τρίχας όπως αρκετοί τείνουν να πιστεύουν. Αντιθέτως, το φαινομενικά αθώο κρύο ξέβγαλμα των μαλλιών μπορεί να είναι επιβλαβές καθώς συρρικνώνει τα τριχοειδή αγγεία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής, τα οποία διαφορετικά θα μετέφεραν θρεπτικά συστατικά σε κάθε ωοθυλάκιο. Επίσης χωρίς επαρκή παροχή θρεπτικών συστατικών, μπορεί να εμφανιστεί απώλεια μαλλιών – ειδικά εάν δεν διατρέφεστε σωστά.

Health food for a healthy heart diet with fruit, vegetables, legumes, dairy, olive oil, grains, cere

Ο ρόλος της διατροφής

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η διατροφή από μόνη της μπορεί να είναι η μοναδική αιτία της τριχόπτωσης. Για τη βέλτιστη ανάπτυξη, υγεία και εμφάνιση των μαλλιών, συνιστάται μια διατροφή πλούσια σε πλήρεις πρωτεΐνες, σίδηρο και σύνθετους υδατάνθρακες.

Επιβάλλεται η κατανάλωση τουλάχιστον μιας μερίδας 120 γραμμαρίων πρωτεΐνης (μία που περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα) στο πρωινό και το μεσημεριανό.

Μπορείτε να επιλέξετε ψάρια, αυγά, άπαχο κρέας, πουλερικά και τυρί cottage με χαμηλά λιπαρά. Για τους χορτοφάγους και τους vegan, οι επιλογές είναι τόφου, κινόα και ξηροί καρποί.

Η φερριτίνη, επίσης είναι απαραίτητη για την παραγωγή πρωτεΐνης των κυττάρων της τρίχας, η οποία υπάρχει στο κόκκινο κρέας. Καλό είναι να τρώτε δύο φορές την εβδομάδα κόκκινο κρέας ή να λαμβάνετε συμπληρώματα διατροφής που εμπεριέχουν σίδηρο.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την παροχή ενέργειας στα κύτταρα της τρίχας. Είναι απαραίτητη μια ισορροπία πρωτεϊνών, σύνθετων υδατανθράκων, σιδήρου, βιταμινών και μετάλλων σε καθημερινή βάση.

trixoptosi.jpg

Τα συμπληρώματα διατροφής σε περιπτώσεις έντονης τριχόπτωσης

Σε σοβαρές περιπτώσεις τριχόπτωσης αν σας το συστήσει ένας ειδικός ή ο φαρμακοποιός σας μπορείτε να πάρετε ένα συμπλήρωμα διατροφής που εμπεριέχει σίδηρο, βιταμίνη C, βιοτίνη, βιταμίνη D3, βιταμίνη B12, σελήνιο, ψευδάργυρο, χαλκό και L-λυσίνη και L-μεθειονίνη.

Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων μαζί με μια υγιεινή διατροφή συμβάλλει στην ενθάρρυνση ενός υγιούς κύκλου ανάπτυξης της τρίχας.

Η υγεία του τριχωτού της κεφαλής

Μια φλεγμονή του τριχωτού της κεφαλής, οι μικροβιακές ανισορροπίες, οι γενετικοί παράγοντες και οι ορμονικές διαταραχές μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των τριχοθυλακίων.

Μπορείτε να χρησιμοποιήστε καθημερινά τοπικά προϊόντα για να τονώσετε και να προστατέψετε το τριχωτό της κεφαλής σας τόσο από εσωτερικούς όσο και από εξωτερικούς παράγοντες.

Επίσης η επένδυση σε ένα ποιοτικό σαμπουάν, οι μάσκες, η κρέμα μαλλιών και τα σπρέι ενυδάτωσης και θρέψης θα θωρακίσουν την τρίχα και θα εμποδίσουν το σπάσιμό της.