ΟΜΟΡΦΙΑ

Μπορείτε να βάψετε τα μαλλιά σας ενώ είστε έγκυος;

Σας αρέσει να αλλάζετε την εμφάνισή σας, αλλά μπορείτε να βάψετε τα μαλλιά σας ενώ είστε σε ενδιαφέρουσα; Οι ειδικοί δίνουν απαντήσεις και συμβουλές τις οποίες θα διαβάσετε στο άρθρο που ακολουθεί.

Μπορείτε να βάψετε τα μαλλιά σας ενώ είστε έγκυος;

Εάν είστε έγκυος, πιθανότατα ήδη γνωρίζετε ότι υπάρχουν ορισμένα πράγματα που καλό θα ήταν να αποφεύγετε ή να τα περιορίσετε στο ελάχιστο. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων η κατανάλωση αλκοόλ, η καφεΐνη, το σούσι και το κάπνισμα.

Αν αναρωτιέστε αν μπορείτε να συνεχίζετε να πηγαίνετε στο κομμωτήριο για να βάφετε τη ρίζα των μαλλιών σας το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων αναφέρει ότι είναι απολύτως ασφαλές καθώς η σύνθεσή τους δεν είναι τοξική.

Συγκεκριμένα, μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι οι υψηλές δόσεις αυτών των χημικών ουσιών δεν προκαλούν σοβαρές γενετικές ανωμαλίες. Επίσης, μόνο μια μικρή ποσότητα χημικών ουσιών από τη βαφή μαλλιών απορροφάται μέσω του τριχωτού της κεφαλής. Εν ολίγοις, είναι απολύτως ασφαλής διαδικασία.

Βέβαια αρκετοί γυναικολόγοι συνιστούν στις πελάτισσές τους να συμπληρωθεί το κρίσιμο διάστημα των 12 εβδομάδων κύησης. Έτσι καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ο οποίος είναι ο πλέον κατάλληλος να σας δώσει οδηγίες τη στιγμή που παρακολουθεί την εξέλιξη της εγκυμοσύνης σας.

Young Female Hairdressed Hands Dyeing Long Hair To Beautiful Girl. Barber Hair Dye Is Applied With A

Οι μελέτες

Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, μελέτες έχουν εξετάσει εάν είναι πιθανό οι χημικές ουσίες στη βαφή μαλλιών να απορροφηθούν από το δέρμα μιας εγκύου, να εισέλθουν στο αίμα, να ταξιδέψουν στο έμβρυο και να του προκαλέσουν βλάβη.

Συγκεκριμένα, ορισμένες από τις χημικές ουσίες που βρίσκονται σε όρισμένες βαφές μαλλιών (φαινυλενοδιαμίνη (PPD), αμινοφαινόλες και αιθανολαμίνη) έχουν μελετηθεί για τη δυνατότητά τους να προκαλέσουν γενετικές ανωμαλίες και φάνηκε να αυξάνουν τον κίνδυνο όταν χορηγούνται σε ζώα σε «πολύ υψηλές δόσεις», όπως αναφέρει ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Canadian Family Physician. Στον αντίποδα, σε μελέτες που έγιναν στους ανθρώπους διαπιστώθηκε ότι οι χημικές ουσίες των βαφών είναι απίθανο να φτάσουν σε μεγάλες ποσότητες στον πλακούντα και να προκαλέσουν βλάβη στο αγέννητο έμβρυο.

1643643797676-439751025-vafi.jpg

Οι εναλλακτικές επιλογές

Μπορείτε να επανεξετάσετε τον τύπο της βαφής που χρησιμοποιείτε εάν εξακολουθείτε να φοβάστε ότι η κανονική βαφή μαλλιών σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας είναι επιβλαβής. Επίσης, καλό θα ήταν να προτιμήστε μια βαφή μαλλιών που να μην περιέχει αμμωνία, οξυζενέ και ρεσορκινόλη.

Μπορείτε να κάνετε ανταύγειες ή να χρησιμοποιήσετε μια φυτική βαφή όπως η χέννα. Κάνοντας ανταύγειες η βαφή δεν απορροφάται από την τρίχα και δεν έρχεται σε επαφή με το τριχωτό της κεφαλής, στο οποίο υπάρχει πλήθος αγγείων.

Αν περνάτε τη βαφή σας στο σπίτι φροντίστε να βάψετε τα μαλλιά σας σε έναν καλά αεριζόμενο χώρο, να φοράτε γάντια μιας χρήσεως και να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Επίσης, επειδή τα επίπεδα ορμονών αλλάζουν κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης πρέπει να δείτε αν είστε πιο ευαίσθητες αυτήν την περίοδο στις βαφές μαλλιών ή αν σας προκαλούν αλλεργίες.

Εν κατακλείδι η μόνιμη βαφή μαλλιών δεν μπορεί να προκαλέσει αποβολή, καθώς τα χημικά συστατικά που απορροφούνται από το δέρμα είναι σε μικρή ποσότητα ενώ δεν είναι ιδιαίτερα τοξικά.