ΟΜΟΡΦΙΑ

Γαϊδουράγκαθο: Σύμμαχος στην αντιμετώπιση της νεανικής ακμής

Το γαϊδουράγκαθο είναι ένα φυσικό βότανο με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Γαϊδουράγκαθο: Σύμμαχος στην αντιμετώπιση της νεανικής ακμής

Είναι γνωστό για τη συμβολή του στην αποτοξίνωση του σώματος και ιδιαίτερα του ήπατος.

Το γαϊδουράγκαθο αναπτύσσεται σε μέρη με ζεστό κλίμα και κυκλοφορεί στην αγορά σαν συμπλήρωμα διατροφής σε κάψουλες ή σε υγρή μορφή.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, με ελληνική συμμετοχή, το εκχύλισμα γαϊδουράγκαθου μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της νεανικής ακμής.

Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 4.230 άτομα ηλικίας 12 έως 25 ετών, με ήπια έως μέτρια ακμή, τα οποία χωρίστηκαν σε ομάδες.

Όσοι ανήκαν στην πρώτη ομάδα, λάμβαναν εκχύλισμα γαϊδουράγκαθου (Silybum marianum) δύο φορές την ημέρα, για 8 έως 12 εβδομάδες, πριν από τη συνταγογραφούμενη θεραπεία κατά της ακμής.

Όσοι ανήκαν στη δεύτερη, λάμβαναν τη θεραπεία μετά τα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Μετά το τέλος της θεραπείας, οι ερευνητές αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα του φυτού και την ποιότητα ζωής των συμμετεχόντων. Οι δερματολόγοι βαθμολόγησαν την ανοχή του προϊόντος ως «καλή έως πολύ καλή» στο 95% των ασθενών.

Σε ότι αφορά στη δράση του, την αξιολόγησαν ως «αποτελεσματική έως πολύ αποτελεσματική» στο 80% των συμμετεχόντων, καθώς μειώθηκε σημαντικά ο μέσος συνολικός βαθμός της ακμής στο τέλος της μελέτης.

Η ποιότητα ζωής των περισσότερων ασθενών (80%) βελτιώθηκε μέχρι το τέλος της μελέτης και η πλειοψηφία (79% έως 94%) εκτίμησε τις καλλυντικές ιδιότητες του σκευάσματος. Συνολικά, εκτιμάται πως είχε κλινική επιτυχία σε πάνω από το 84% των ασθενών.

Το εκχύλισμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από εφήβους και νεαρούς ενήλικες, οι οποίοι έχουν τάση για ακμή, προκειμένου να περιοριστεί η χρήση φαρμακευτικής θεραπείας.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Cosmetic Dermatology.