ΟΜΟΡΦΙΑ

Μέχρι πόσο συχνά πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας

Μιχάλης Θερμόπουλος

Να λουστώ κιόλας ή να το αφήσω για το αυριανό μπάνιο;

Μέχρι πόσο συχνά πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας
Bigstock

Αυτή μπορεί να είναι η ερώτησή σας κάθε φορά που πηγαίνετε στο ντους. Η δρ. Dawn Davis, δερματολόγος της Mayo Clinic, λέει ότι, όσον αφορά το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά, υπάρχει μια νέα τάση στο διαδίκτυο όπου προτιμάται το πιο σπάνιο λούσιμο.

Δείτε τι θα ήθελε να λάβετε υπόψη όταν έρθει η ώρα να λούσετε τα μαλλιά σας:

"Πολλές φορές πιστεύουμε ότι το λούσιμο είναι ευεργετικό για τα μαλλιά. Αλλά ξεχνάμε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το τριχωτό της κεφαλής", λέει ο Δρ Ντέιβις.

Λέει ότι αν δεν λούζετε τακτικά τα μαλλιά σας, είναι δύσκολο για το τριχωτό της κεφαλής σας να καθαριστεί.

“Και αυτό μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση υπολειμμάτων νεκρού δέρματος και φυσικών ελαίων στο τριχωτό της κεφαλής, που με την σειρά τους οδηγούν σε δερματίτιδα ή πιτυρίδα με αρκετή φαγούρα”, πρόσθεσε η ίδια.

Η υφή και οι ανάγκες των μαλλιών του καθενός είναι διαφορετικές. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες οδηγίες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν έρθει η ώρα να πλύνετε τα μαλλιά σας.

“Για τα έγχρωμα άτομα, η τυπική συνιστώμενη συχνότητα για λούσιμο είναι 1-2 φορές την εβδομάδα, με ενδιάμεσο διάλειμμα 2 ημερών, έτσι ώστε να μην υπάρχει ξηρότητα αν λούζεστε καθημερινά.

Και για άτομα που δεν έχουν χρώμα δέρματος, συνιστούμε να λούζονται κάθε δεύτερη ή τρίτη μέρα τουλάχιστον. Και ορισμένοι μπορούν να λούζονται ακόμα και καθημερινά. Εξαρτάται μόνο από το αν τα μαλλιά τους χρειάζονται καθαρισμό ή/και το τριχωτό της κεφαλής τους χρειάζεται καθαρισμό", συμβουλεύει η δρ, Davis.

Για εκείνους με παθήσεις όπως η πιτυρίδα, μπορεί να χρειαστεί μια διαφορετική προσέγγιση στην υγιεινή των μαλλιών.

Η πιτυρίδα είναι η πιο κοινή μορφή σμηγματορροϊκής δερματίτιδας, η οποία εμφανίζεται ως ξεφλουδισμένο δέρμα στο τριχωτό της κεφαλής χωρίς έντονη ερυθρότητα ή ερεθισμό. Συνήθως μπορεί να αντιμετωπιστεί με τακτική χρήση ενός ήπιου ή φαρμακευτικού σαμπουάν για τη μείωση της συσσώρευσης λιπαρότητας και κυττάρων του δέρματος.

Πηγή: mayoclinic.org